Bimber, kap...kap...
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:20
Ile można samemu legalnie robić, żeby nie mieć prawnych konsekwencji? 4l?
Sam zrobiłem kolumnę z kega 30l i rury wysokiej na 180cm,nie koszt nie przekroczył chyba 150zł.
Chłopaki z tym bimbrem to ostrożnie sadol.pl/bimbrownicy-bimbrownicy-hej-vt34386.htm210294
Nie jestem ekspertem, ale tak na szybko:
A pędzić można prawie z wszystkiego
A pędzić można prawie z wszystkiego
Lubie to! - właśnie kumpel wiezie mi na spróbowanie 1L, ja niestety w bloku mieszkam
@tomek1491
Poniekąd masz rację. Chłodnica musi pracować w przeciwprądzie. Ale pisanie, że jest się ekspertem to chyba lekka przesada
Stosowanie kolumny rektyfikacyjnej zwanej przez was deflegmatorem nie wyklucza robienia alkoholi smakowych, a tym bardziej lichego bimbru. Kwestia doboru wypełnienia kolumny i szybkości gotowania wsadu. Co więcej możliwe jest otrzymywanie alkoholi typu finlandia porzeczkowa itp.
Odradzam stosowanie wężyków z tworzywa. Nawet jeśli jest to silikon. Mamy tu do czynienia z gorącymi oparami alkoholu, który może (nie musi) uwalniać szkodliwe substancje.
Polecam zainteresować się sprzętem typu aabratek projektu jednego z forumowiczów o bimbrze. Domorosłe konstrukcje cudaków z allegro którzy bladego pojęcia nie mają o procesie destylacji i rektyfikacji oraz zjawiskach zachodzących w kolumnie radzę omijać szerokim łukiem. (Nawet w konstrukcji z wątku to widać - analogowy termometr, którego dokładność z góry go dyskwalifikuje).
Aha i kolumnę proponuję robić z rury 2,5" - 76,10mm pozwoli to na przyspieszenie procesu.
A ustawa faktycznie zabrania pędzenia.
Poniekąd masz rację. Chłodnica musi pracować w przeciwprądzie. Ale pisanie, że jest się ekspertem to chyba lekka przesada
Odradzam stosowanie wężyków z tworzywa. Nawet jeśli jest to silikon. Mamy tu do czynienia z gorącymi oparami alkoholu, który może (nie musi) uwalniać szkodliwe substancje.
Polecam zainteresować się sprzętem typu aabratek projektu jednego z forumowiczów o bimbrze. Domorosłe konstrukcje cudaków z allegro którzy bladego pojęcia nie mają o procesie destylacji i rektyfikacji oraz zjawiskach zachodzących w kolumnie radzę omijać szerokim łukiem. (Nawet w konstrukcji z wątku to widać - analogowy termometr, którego dokładność z góry go dyskwalifikuje).
Aha i kolumnę proponuję robić z rury 2,5" - 76,10mm pozwoli to na przyspieszenie procesu.
A ustawa faktycznie zabrania pędzenia.
@up
Piszesz głupoty nie mając podstawowej wiedzy przekazywanej w szkole podstawowej z zakresu fizyki i chemii. Wyjaśnij co to jest ten "metyl" co to za magiczna substancja. A Alkohol metylowy jest akurat frakcją lekką, tak gwoli ścisłości. Przestań wprowadzać ludzi w błąd.
I polecam zapoznać się z terminem rektyfikacja i kolumna rektyfikacyjna. Dowiesz się czemu odstojniki są całkowicie zbędne, a wsad gotuje się tylko raz;]
Piszesz głupoty nie mając podstawowej wiedzy przekazywanej w szkole podstawowej z zakresu fizyki i chemii. Wyjaśnij co to jest ten "metyl" co to za magiczna substancja. A Alkohol metylowy jest akurat frakcją lekką, tak gwoli ścisłości. Przestań wprowadzać ludzi w błąd.
I polecam zapoznać się z terminem rektyfikacja i kolumna rektyfikacyjna. Dowiesz się czemu odstojniki są całkowicie zbędne, a wsad gotuje się tylko raz;]
Panowie może zamiast się kłócić zarzućcie linkami jakichś wiarygodnych i godnych polecenia stron z podstawowymi informacjami bo zacząłbym się bawić w pędzenie ale jak biegam po internetach bez żadnej wiedzy to jak szukanie igły w stogu siana.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie