Główna Poczekalnia (6) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:07
Biżuteria z monet
konto usunięte • 2013-03-25, 14:41
Dla niektórych współczesnych projektantów biżuterii tworzenie jej z pociętych kawałków monet jest sposobem na stworzenie niepowtarzalnych kreacji. Praktyka ta jest zupełnie legalna w Stanach Zjednoczonych. Autorem poniższych prac jest Rob Johnson.

25 Cent Coin - Bermuda

Reszta w komentarzach
Źródło
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Robajson 2013-03-25, 14:44
Jedziesz dalej
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 14:47 10
Bronze Half Penny - Great Britain, 1959

One Crown - Isle of Man, 1996

One Silver Dollar Coin - Panama, 1947

One Sol - Peru, 1960

Penny - Australia

2 Dollar Coin - Canada, 1996

6 Kruezer - Austria, 1800

One Pound - Ireland, 1996

Sterling Silver Crown - Great Britain, 1889

One Dollar - Sierra Leone, 1997

Silver Dollar - United States
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 14:50 17
Nieźle. Dużo pracy i cierpliwości trzeba poświęcić, aby coś takiego wykonać. Najbardziej podoba mi się ta srająca w locie mewa z pierwszego zdjęcia
Zgłoś
FrasQs 2013-03-25, 15:57 3
Sądząc po konstystencji gówna,stwierdzam że mewa ma rozwolnienie.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 17:34
Brakuje mi tu tylko naszego Orzełka
Zgłoś
Qunda 2013-03-25, 19:10 13
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kapelan_szturmowy 2013-03-25, 21:58 1
nie próbujecie naśladować w PL:
Art. 310. § 1. Kto podrabia albo przerabia polski albo obcy pieniądz, inny środek płatniczy albo dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie uczestnictwa w spółce lub z pieniędzy, innego środka płatniczego albo z takiego dokumentu usuwa oznakę umorzenia, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolności.
Zgłoś
Tomek129 2013-03-25, 22:01
Ale zabytkowych to szkoda
Zgłoś
Cyklon Be 2013-03-25, 22:09 5
Co tu dużo mówić:

Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 22:12
Trochę się te artykuły ni jak mają do numizmatów.. bo środkiem płatniczym one już nie są..

A tak przy okazji.. Może to off-topic.. ale najbardziej podobały mi się nasze monety z okresu międzywojnia..
Kłosy, Sztandar... to były monety..
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 22:32 5
śłitaśne♡ Ale TA moneta jest bajerancka:

(50p z Isle of Man)
Zgłoś
soadrocks 2013-03-25, 23:08
Qunda napisał/a:

Swego czasu stare aluminiowe złotówki świetnie służyły jako podkładki do przybijania papy (tak naprawdę były tańsze od podkładek fabrycznych), do dzisiaj jak robię ekspertyzy zdarza mi się oglądać orzełka w konwulsjach na dachu.

Tylko że orzełek z PRL-owskich monet nie był tak naprawdę polskim herbem, został nam on narzucony. Nasz herb od dawna przedstawiał orła z koroną na głowie. W czasach gdy byliśmy pod wpływami naszego "Sowieckiego Brata" tak na prawde zabroniono nam używać symboli narodowych niepodległej polski - orłu odebrano korone.
Zgłoś
konto usunięte 2013-03-25, 23:10
Jak by nie patrzeć fizyczna wartość takiego cacka np. na początku, to 25 centów Ciekawe ile sobie artysta zaśpiewał...
Zgłoś
mjr 2013-03-25, 23:38 1
grsowy napisał/a:

Trochę się te artykuły ni jak mają do numizmatów.. bo środkiem płatniczym one już nie są..

Żebyś się nie zdziwił...

W tej chwili można w Polsce płacić chociażby monetami o nominałach 100, 200 czy 500 złotych. Francuzi mają 1,5 euro, a w Austrii są kanciaste piątki. To wszystko monety kolekcjonerskie, a takich "okolicznościowych" monet, to się u nas wybija więcej niż zwykłych.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem