Główna Poczekalnia (3) Soft (8) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
🔥 Polskie efekty specjalne V3! - teraz popularne
BMW e21 Marka Wartałowicza.
konradtl • 2014-01-15, 21:30
Witam. Chciałem Wam dzisiaj przedstawić BMW e21 Marka Wartałowicza z STW Drift Team.

Cytat:

Samochód był budowany przez dwa lata. Cała konstrukcja i wszystkie wykorzystane w niej rozwiązania są autorskim pomysłem Marka Wartałowicza i ekipy STW Center MotorSport Service. Z seryjnego E21 zostało niewiele - kawałek tylnego pasa i zamki w drzwiach. Reszta elementów samochodu została przerobiona albo zrobiona od nowa. Auto ma obniżony dach, którego górna pokrywa jest zrobiona z karbonu. Z tego samego materiału są wykonane tylny dyfuzor, progi, drzwi i przednia dokładka. Przedni pas i progi mają domieszkę kevlaru. Sercem driftowozu jest 400 konny silnik z M5 z kompresorem, który zwiększył moc do 550 koni i 650NM. Samochód waży 1050 kilogramów i ma idealny rozkład masy. To potwór stworzony do jazdy bokiem.

źródło: KLIK

A poniżej skradziony gdzieś z twarzoksiążki filmik jak nak🤬ia.

Jeśli się podoba zrobię więcej tematów z Polskimi projektami.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
karolas123 2014-01-16, 13:45
damdus, chyba w dieselu bedzie tak wstawać turbina. W turbobenzynie o duzej pijemnosci jak miałby tak wstawać to koniec kompresji byłby przy 3.5 tys obr. Nie mowimy tu oczywiscie o autach wyposazonych w jedną turbinę dużą i drugą małą która pogania z dołu. W takich jednostkach turbiny zwykle maja wielkość wiaderka nie małych rozmiarów i zaczynaja pompować około 4k obr.
Zgłoś
tzeenth 2014-01-16, 14:22
"Sercem driftowozu jest 400 konny silnik z M5 z kompresorem, który zwiększył moc do 550 koni i 650NM."

Autor nie do końca orientuje się w temacie. Silnik z M5 może i był ale w sezonie 2012. Na sezon 2013 Wartał wsadził silnik uturbiony 2JZ (co nawet słychać na filmiku) około 600km z Toyoty Supry. Swap robiony byl przez Sportmile.

Niestety nie mogę zamieścić odnośnika do artykułu
Zgłoś
karoldeicide 2014-01-16, 15:44
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
jezyk 2014-01-16, 15:56
Ktoś się orientuję jaki był koszt zbudowania jakiego driftowozu? Pytam bo mam w planach za kilka lat pobawić się w drifting, ale najpierw muszę ogarnąć ważniejsze tematy.
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-16, 16:04
dzisiaj czolowka driftu jezdzi na projektach ktore warte sa 200 kpln i wiecej wiec bez sponsora nie masz szans na czolowke chyba ze w lotto wygrasz
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-16, 19:45
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Nidrax 2014-01-16, 20:50
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-16, 21:36
jak powiesz włókno węglowe do się ludziskom skojarzy z materiałem z których się robi deski snoow albo kijki. A jak powiesz KARBONowa maska albo klapa .... ooooo od razu wiara wie o co chodzi
Zgłoś
maciejmss 2014-01-16, 21:56
Zgłoś
konto usunięte 2014-01-17, 0:27
Kolego w drifcie liczy się moment. KM są już mniej ważne. Zauważ że dodatkowo modyfikuje się skrzynie biegów jak i przełożenie mostu na "krótszy" aby większy moment szedł na koła. W dryfcie głównie chodzi o to aby tylnia oś była cały czas w kontrolowanym poślizgu. Wtedy jest dużo dymu, guma lata dookoła

Zauważ też że obecnie wszyscy używają w swoich driftowozach skrzyni biegów od Toyoty Supry bo ona naprawdę potrafi nawet 1200KM/780Niutów przenieść bez problemu. Więc wiesz Japońców aż tak nie dojeżdżaj

Macie jeszcze jeden mój ulubiony kawałek od STW z ich "potworami" Jak widać pierwszy obrazek z postu nie pochodzi z ich warsztatu

Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem