📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 15:57

Po co wy się kłócicie? Odpowiedź jest prosta - tak jestem zajebisty.

a ja troche wierze troche nie wierze
nastoletni ateistokatolicy atakujecie ?

dii napisał/a:
a ja troche wierze troche nie wierze
nastoletni ateistokatolicy atakujecie ?
O ironio.
heh, jakby koń miał za złe dżokejowi, że na nim jeździ, a dżokej koniowi, że sra pod siebie.
Taka nasza natura- my, wierzący, uważamy się za tych, którzy wiedzą więcej, bo wierzymy, że Prawdę objawił nam Bóg, czyli Istota Doskonała. Bulwersujemy się, bo tak każe nam Biblia, jest to święty gniew wobec ludzi, którzy Boga obrażają i to jest nam nakazane.
Ateiści, jako racjonaliści, wyśmiewają się z wszystkich rzeczy, które są nieracjonalne i to również leży w ich naturze. Tak jak dociekanie i ciągłe poszukiwanie prawdy oraz usiłowanie przekonania jak największej liczby osób o racjonalizmie jako właściwym podejściu do życia.
Moim zdaniem.
Taka nasza natura- my, wierzący, uważamy się za tych, którzy wiedzą więcej, bo wierzymy, że Prawdę objawił nam Bóg, czyli Istota Doskonała. Bulwersujemy się, bo tak każe nam Biblia, jest to święty gniew wobec ludzi, którzy Boga obrażają i to jest nam nakazane.
Ateiści, jako racjonaliści, wyśmiewają się z wszystkich rzeczy, które są nieracjonalne i to również leży w ich naturze. Tak jak dociekanie i ciągłe poszukiwanie prawdy oraz usiłowanie przekonania jak największej liczby osób o racjonalizmie jako właściwym podejściu do życia.
Moim zdaniem.
Naukowcy znaleźli w genomie ludzkim gen wiary, ten co go posiada ma skłonność do wierzenia w różne bóstwa i inne teorie spiskowe. Niestety jest to gen dominujący, więc kiedyś cała ludzkość poza wyjątkami będzie nawiedzona.

przytoczę wam jeden całkiem ciekawy cytat, doskonale pasuje do tej dyskusji na temat "wiary"
"Ludzie są głupi: podaj im odpowiednie wytłumaczenie, a niemal we wszystko uwierzą. Są głupi, więc uwierzą w kłamstwo, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż to może być prawda. Mają w głowach mnóstwo wiadomości, faktów, przekonań - przeważnie fałszywych, ale uważają, że to wszystko prawda. Ludzie są głupi. Rzadko widzą różnicę między kłamstwem a prawdą, lecz wierzą, że zawsze odróżniają jedno od drugiego, więc tym łatwiej ich oszukać."
"Ludzie są głupi: podaj im odpowiednie wytłumaczenie, a niemal we wszystko uwierzą. Są głupi, więc uwierzą w kłamstwo, bo chcą, żeby to była prawda, lub dlatego, że się obawiają, iż to może być prawda. Mają w głowach mnóstwo wiadomości, faktów, przekonań - przeważnie fałszywych, ale uważają, że to wszystko prawda. Ludzie są głupi. Rzadko widzą różnicę między kłamstwem a prawdą, lecz wierzą, że zawsze odróżniają jedno od drugiego, więc tym łatwiej ich oszukać."

sensymiliana napisał/a:
usiłowanie przekonania jak największej liczby osób o racjonalizmie jako właściwym podejściu do życia.
A może trochę sprawiedliwości i obiektywizmu?

ale czy to się kłóci z tym, co napisałam, Rhox? Zgadzam się z tym, co piszesz, to chyba nie jest zaprzeczenie mojej wypowiedzi.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie