Największa eksplozja termonuklearna w historii. Detonacja miała miejsce 30 października 1961 roku w archipelagu Nowej Ziemi (Oczywiście Rosja) Nastąpiła na wysokości 4000 m. Kula ognista miała promień około 4000 m i niemal dosięgnęła powierzchni ziemi. Pomimo zmniejszenia mocy bomby, część skalistych wysepek – w pobliżu których dokonano detonacji – wyparowała, a sam wybuch był odczuwalny nawet na Alasce. O sile wybuchu świadczy fakt, iż fala sejsmiczna wywołana nim (rejestrowana przez sejsmografy) okrążyła Ziemię trzy razy oraz to, że był on widoczny z odległości prawie 900 km. Promieniowanie cieplne było w stanie spowodować oparzenia trzeciego stopnia w odległości 100 km od miejsca eksplozji. Grzyb atomowy miał około 60 km wysokości i 30-40 km średnicy.
MAJĄ ROZMACH SK🤬YSYNY
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
To ja dopiszę co to było :
Car Bomba - Bomba o mocy 50mt (mega ton) - Najsilniejsza bomba nuklearna w historii ziemi stworzona w czasach zimnej wojny przez Rosjan i zdetonowana na Arktyce. Tyle od mojej osoby.
konto usunięte
2013-08-25, 2:10
konto usunięte
2013-08-25, 8:28
konto usunięte
2013-08-25, 10:07
@up
gdyby zdetonowali ją na wysokości ziemi zniszczenia byłyby wielokrotnie mniejsze bo fala uderzeniowa była by skierowana w górę a nie w dół. Na wysokości zwiększa się obszar objęty falą uderzeniową. Nawet jeżeli przy wybuchu niebo było pokryte gęstą warstwą chmur to efekt odbicia od nich przy tak ogromnym ładunku nie odgrywa już żadnej roli.
konto usunięte
2013-08-25, 10:44
Wreszcie ktoś wspomniał o moim kochanym skarbie....piwo!
konto usunięte
2013-08-25, 12:45
Jakby tak zebrać wszystkich kiboli w jednym miejscu i powiedzieć im że to będzie taka jedna wielka raca...
konto usunięte
2013-08-25, 20:38
konto usunięte
2013-08-26, 14:54
@epolakko dobre teorie piszesz. Nie zastanawiałeś się choć przez chwilę dlaczego bomba została zdetonowana w przestworzach? Bo taka moc mogłaby zmienić tor ruchu Ziemi przy detonacji na powierzchni.
Czemu nie prowadzili testów nad mekką? Mogliby od razu sprawdzić jak to działa na miasta, a tak tylko środowisko naturalne popsuli.