ze stali damasceńskiej
Marka Sumikama uznawana jest za jedną z niewielu na świecie firm, która potrafi wykuć prawdziwą stal damasceńską. Obecnie oferowana klientom limitowana linia noży Kasumi Masterpiece jest efektem wieloletnich eksperymentów i udoskonalania specyficznego typu udoskonalanej kobaltem stali wysokowęglowej VG10.
^to dla przyp🤬alacza z pierwszego komentarza, jak i innych "znawców" którzy nawet nie przeczytają a p🤬lą kocopoły
info z wiki:
Cytat:
Obecnie tak zwana „stal damasceńska” jest szeroko wykorzystywana do produkcji noży kuchennych z najwyższej półki. Kupowane przez profesjonalnych kucharzy, wielokrotnie droższe niż zwykłe. Używają jej wyspecjalizowane zakłady (np. Chris Reeve) i niewielcy prywatni producenci noży. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że nie jest to oryginalna stal damasceńska, a jedynie materiał, który w wyniku obróbki uzyskuje cechy wizualne do niej zbliżone (w dalszym ciągu ustępujący oryginałowi pod względem wytrzymałości).
dziękuję za uwagę.
już dawno bym palców nie miał , kochane nożyki za 6zł
Przecież już wykazano jakiś czas temu że cała tajemnica stali damasceńskiej nie jest w tym co robili kowale (bo to nie wielokrotne zbijanie warstw nadawało jej wyjątkowej twardości, bo przecież takie numery w europie czy Japoni też robiono i nie dawało to tego samego efektu) tylko w mocno unikatowym składzie złoża żelaza. Ci sami kowale nie byli w stanie wykuć stali damasceńskiej z materiału z jakiegokolwiek innego miejsca.
Konto usunięte
2014-01-19, 9:51
ja p🤬le..
damas co znaczy wystarczy sobie wklepać wiki
i tak... klepie się to dalej!
foty pochodzą ze strony
japanesechefsknife.com
stal to pewnie vg10
aż qrwa strach się bać, że wasze baby pewnie mają większą wiedzę...
ale c🤬j... czego się spodziewać od użytkowników tępego odbieraka do ziemniaków od ruskich
jestem zniesmaczony
W IKEI nóż ze stali "damasceńskiej" kupicie za około 180zł

pewnie uj a nie ze stali damasceńskiej ale wygląda ładnie
Ludzie głodują a ten banan jabłka marnuje... !
podpis użytkownika
Przybyłem, zobaczyłem i oczom nie wierzę.
Konto usunięte
2014-01-19, 10:00
1 - Damast nie wpływa na ostrość, tylko na wygląd.
2 - Ten nożyk ani nie jest ostry, ani blisko najlepszych.
A to mój kuchenniak
Konto usunięte
2014-01-19, 10:25
MarcinPe dokładnia.. damas to okrywa rdzenia
ostrość to sztuka ostrzenia na kamolach
scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/424655_137814833081057_133099567_n.jpg :]
Konto usunięte
2014-01-19, 10:30
Kraków, miasto stałych klientów.
Robak w trzecim jabłku na tym teście ma przej🤬e.
podpis użytkownika
Ślązacy! Wasze kobiety mają wąsy.
Konto usunięte
2014-01-19, 11:02
Taaa, a pewnie w praktyce jak z tymi z Mango.
Nie chce mi się odnosić do wszystkich komentarzy, ale kilka słów wyjaśnienia.
To nieprawda że technologia wytwarzania stali damasceńskiej zaginęła, albo że nie udałlo się jej odtworzyć, tzn. nie zaginęła w XVII/XVIII w. jak dotychczas sądzono - przwetrwała w Indiach do końca XIX wieku i opisy jej wytwarzania możemy odnaleść w pamiętnikach brytyjskich oficerów przemierzających perłę korony brytyjskiej. W międzyczasie po zaniku tej technologii na bliskim wschodzie udało się ją ównież odtworzyć (również jeszcze w XIX w.) rosyjskiemu badaczowi płk. Anosowowi.
Pokrótce: To co powszechnie określane jest mianem stali damasceńskiej prawidłowo powinno być nazywane bułatemm bądź stalą "wootz". Wootz jest to stal tyglowa, czyli technologia jej produkcji jest wtórna. NIe uzyskuje się ją bezpośrednio z rudy w procesie wytopu, tylko przetapia w tyglu metaliczne żelazo/stal z odpowiednimi dodatkami (głównie pyłem węgla drzewnego) a następnie bardzo wolno chłodzi (kilka-kilkanaście godzin). To właśnie w tym powolnym chłodzeniu jest cała tajemnica. dzięki niemu następuje natualna segregacja pierwiastków w stali i wydziela się dendrytyczny cementyt, któy tworzy później ów wzór na powierzchni głowni. Tak na marginesie dodam że cementyt jest najtwardszym związkiem występującym w stali. Następnie cała sztuka polega na odpowiedniej obróbce takiej stali, gdyż nie można jej zbytnio rozgrzać gdyż doprowadzi to do rozpuszczenia się siatki cementytu w stali. Paktycznie temperatura kucia nie przekracza tutaj 700-800 stopni C, podczas gdy zazwyczaj obóbka kowalska przeprowadzana jest w temp. 1100-1200 stopni.
Nóż pokazany na filmiku wykonany jest z tzw. "damastu skuwanego", czyli europeskiego substytutu. Technika jego wytwarzania polega na zgrzewaniu ze sobą naprzemiennie stali twardej i miękkiej i w tym przypadku to ta różnica w składzie stali tworzy wzór na powierzchni (w wootz dla przypomnienie wzór jest efektem krytalizacji wlewka w odpowiedniej temp.).
Problem jaki się tu pojawia spowodowany jest zróżnicowaną terminologią. Ów widoczny na filmiku damast skuwany w krajach anglojęzycznych określany jest właśnie mianem "damaskus steel", podczas gdy damast krystaliczny nosi nazwę "wootz". U nas wootz określa się jako bułat bądź właśnie damast (stal damasceńska) a anielski "damaskus" nosi miano damastu skuwanego, czasem też niesłusznie określanego mianem "dziweru", co jest jeszcze czymś zupełnie innym.
Wootz/bułat wytwarzany jest obecnie przez wielu rzemieślników na świecie (w tym również w Polsce). Najbadziej znanym jest chyba ukraiński knifemaker Vasilij Fursa.
Zainteresowanym tematem polecam w pierwszej kolejności książkę J Piaskowskiego "O stali damasceńskiej" oraz prace Allana Williamsa oraz J.D. Verchoevena.
Dziękuję
Pozdrawiam
Expert.
Ps. Hasło "stal damasceńska" z wikipedii można se wsadzić między poślady...
Chytrusek widzę że ksywę w interesach przybrałeś odpowiednią, ale umknął ci fakt ze świata prawdziwego biznesu, dokładnie mam na myśli fakt iż NK podskoczyła gw🤬townie niczym nażarty murzyn o całe 40 zł a zatem wynosi niebagatelną kwotę 1280 zł, co za tym idzie, możesz kupić i nóż i zapas chleba na cały cholerny miesiąc! Wzruszenie odbiera mi mowę
podpis użytkownika
All legends have a beginnig, but a legacy lasts forever
Tylko te noże rdzewieją i zmieniają smak potraw więc imo nadają się tylko do mięsa. Do warzyw i owoców lepszy będzie nóż ceramiczny. Ceramika trzyma ostrość nieporównywalnie lepiej od noży stalowych. Od roku mam 2 noże Kyocera kyotop i w przypadku ważyw i owoców nie ma on sobie równych wśród noży stalowych (chodzi tu zarówno o brak zmiany smaku oraz jakość cięcia).
FAKE!!!!
Przecież to oczywiste...
wcześniej sobie przygotował rozcięte jabłka a na nagraniu poprostu trafił nożem w to samo miejsce...
ale z was naiwniaki...