📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:45
Szkoda ze my sie tak na chemi nie bawimy..... Ps. jak mozna uzyskac chlorek potasu domowymi sposobami ??;>
Raczej nie można :] Chlorek potasu kosztuje 20 zł za kilo. A to jest duuuużo różnych zabaw ;>
1. Metal niemetal-----> Sól
K Cl-----> KCl
2. Kwas zasada-----> Sól Woda
HCl KOH-----> KCl H2O
3. Metal kwas-----> Sól wodór
2K 2HCl-----> 2KCL H2
google nie boli. Jeśli da się w teorii to i w praktyce. Chyba opcja pierwsza najprostsza bo w kolejnych masz HCl który nie wiem czy jest aż tak łatwo dostępny.
K Cl-----> KCl
2. Kwas zasada-----> Sól Woda
HCl KOH-----> KCl H2O
3. Metal kwas-----> Sól wodór
2K 2HCl-----> 2KCL H2
google nie boli. Jeśli da się w teorii to i w praktyce. Chyba opcja pierwsza najprostsza bo w kolejnych masz HCl który nie wiem czy jest aż tak łatwo dostępny.
Google nie boli, misiaczki. Chodzi tu nie o chlorek potasu (eng: potassium chloride), a KClO3, czyli chloran (V) potasu (eng: potassium chlorate.) I do tego, jak zauważyliście jest to stopiony KClO3. Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: Centurion: 2009-11-09, 20:06 ]
Dzieki, pooprawiłem tytuł
[ Komentarz dodany przez: Centurion: 2009-11-09, 20:06 ]
Dzieki, pooprawiłem tytuł
Sorry sorry za ten chlorek, oczywiście ma być chloran potasu ;] a kupic mozna np. na www.strzaly.pl tam na prawo masz odczynniki. Jeszcze raz przeraszam za chlorek.
Nie widze tu opcji EDYTUJ więc dopisze tak.
Robiłem już to doświadczenie można do niego użyć zwykłego cukru, tylko UWAGA w czasie procesu wytwarza się wysoka temperatura!!!
Nie widze tu opcji EDYTUJ więc dopisze tak.
Robiłem już to doświadczenie można do niego użyć zwykłego cukru, tylko UWAGA w czasie procesu wytwarza się wysoka temperatura!!!
a jakby zrobić taki żarcik: częstować kogoś żelkami a potem dać napój zawierający ten chloran...
Misior napisał/a:
racja, umknęło mi to;[ ale czy nie było by możliwości żeby go rozpuścić w jakimś roztworze? Z tym rozpuszczaniem chodzi o temperature czy stan skupienia?Jak wspominałem, chloran ma być stopiony, topi się w 360°C.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie