Chmura szelfowa, wał szkwałowy (łac. arcus, ang. shelf cloud) – chmura przypominająca poprzecznym przekrojem poziomy klin. Jest ona przytwierdzona do podstawy chmury macierzystej (zazwyczaj burzowej). Tego typu chmura występuje najczęściej na granicy burzowych frontów atmosferycznych oraz w superkomórkach zawsze na przedniej krawędzi burzy. W rejonie jej występowania zazwyczaj pojawiają się silne opady i porywisty wiatr, szkwał.
Nagrania z ubiegłego tygodnia z hamburgerowni.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Zesrałbym się. Pozdrawiam
konto usunięte
2013-06-26, 21:43
To samo widziałem u mnie w lubuskim rok temu, zajebisty efekt, od tego czasu zawsze jak słyszę burzę to wypatruję ;p
Zresztą na yt jak dobrze pamiętam jest też masa nagrań z polski, a i na sadolu też już się przewinęło parę razy.
U nich nawet burze są ładniejsze jak w polsce
@towerfox
No to już wypad z Polski do kraju "idealnego" usa...
konto usunięte
2013-06-27, 12:21
U nas podczas tych ostatnich nawalnic tez takie cos bylo. Zrobilem nawet calkiem ciekawe zdjecie... ale nie chce mi sie zrzucac z Ipada.... xd
konto usunięte
2013-06-27, 12:23
Nad Łodzią też to mieliśmy, chyba 2 razy.
Na żywo wygląda przerażająco.
Jest strasznie cicho i bezwietrznie, ale widok jak w Dniu niepodległości...
amerykańska wersja "lepiej umrzeć w wieku 18 lat czy od pioruna"
konto usunięte
2013-06-27, 12:54
konto usunięte
2013-06-27, 13:51
Gościu wychodzi sobie przed dom i od razu wie, że to chmura szelfowa, ale Wy i tak dalej będziecie twierdzić, że Amerykanie to debile.