Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 18 minut temu
Ciekawostka - Cyjanek ?
kolek12345 • 2013-11-23, 21:38
Witajcie drodzy sadole. Otoż mam do was pytanie.

Znalazłem pięć takich fiolek z przeźroczystą substancją w środku w puszce na maskę przeciwgazową w bunkrze poniemieckim. Znajdowały się one w na dnie puszki pod maską w papierowym pudełeczku które rozpadło się. Mam podejrzenie że może to być cyjanek jaki posiadali żołnierze niemieccy w kołnierzach swoich mundurów.
Czy mam racje? Czy jest to coś innego?
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-11-23, 22:00 3
Jak było w masce to jest najprawdopodobniej jakaś rzecz z indywidualnego pakietu przeciwchemicznego, zapewne ampułka z azotynem izoamylu, miał on łagodzić duszności występujące przy działaniu gazów bojowych jak jeszcze żołnierz nie zdążył nałożyć maski albo maska po prostu była nie do końca szczelna.
Zgłoś
kolek12345 2013-11-23, 22:03 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
4x4offroad 2013-11-23, 22:11
Na wyposażeniu bunkra były fiolki służące do kontroli stężenia sarinu - gazu bojowego, oczywiście na wypadek imperialistycznego ataku z zachodu Europy, a może nawet z USA

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14840944,Noc_w_bunkrze__czyli...
Zgłoś
Hans-Kloss 2013-11-23, 22:12 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
kolek12345 2013-11-23, 22:24
czy ktoś z was wie jak wygląda ampułka którą posiadali żołnierze niemieccy w kołnierzykach aby w razie schwytania ich mogli ją przegryść?
Zgłoś
Hrodgar 2013-11-23, 22:34 4
To tylko krople do oczu.
Zgłoś
Darkeduar 2013-11-23, 22:43 10
To nie jest cyjanek. To jest Bromooctan etylu. Nie umrzesz jeżeli to rozbijesz, aczkolwiek nie radzę bo stracisz wzrok na kilka dni a później do końca życia może zostać rozmazany obraz Chociaż ten gaz nie jest zabójczy to nadal groźny bo oprócz powodowania bliznowacenia rogówki może także powodować zmiany w drogach oddechowych. Jestem na 95% pewien. Sprawdź dokładnie czy gdzieś w pobliżu tych ampułek były białe krzyże, jeżeli tak, to wtedy na 100% jest to Bromooctan etylu.
Zgłoś
Crossblade 2013-11-23, 23:04 3
Zgłoś
shavoth 2013-11-23, 23:17
To Lobelin
Zgłoś
kolek12345 2013-11-23, 23:19
@Crossblade
nie mam zamiaru tego rozbijać. zastanów się
Zgłoś
konto usunięte 2013-11-23, 23:36
wsadź se w dupe i podpal palnikiem
Zgłoś
Darkeduar 2013-11-23, 23:40
Zgłoś
kolek12345 2013-11-24, 0:39
nie było w pobliżu ŻADNYCH białych krzyży
Zgłoś
Pscolekk 2013-11-24, 0:46
Jebnij w nocha to się dowiesz
Zgłoś
mapszon 2013-11-24, 0:51 2
zrób live-a jak będziesz to pił
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem