Główna Poczekalnia (1) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 20:09
Ciekawostka na dzisiaj.
konto usunięte • 2012-12-26, 14:21
Wybieramy się na festyn, chcemy się napić więc podchodzimy do budki z napojami a tam dystrybutor produktów Pepsi… nie poddajemy się i odnajdujemy inny straganik – a tam niespodzianka, tylko i wyłącznie wyroby CocaColi, w gardle sucho ale nie chcąc wlewać w siebie produktu zagranicznej firmy wytrwale szukamy nadal, znajdujemy „naszą” Kroplę Beskidu – a po wypiciu z niedowierzaniem spoglądamy na etykietę i od razu rzuca nam się napis „The CocaCola Company”… Tak proszę państwa Kropla Beskidu to kolejny produkt potężnej zagranicznej firmy, chodź nazwa bardzo swojska dajemy zarobić firmie która zyski z całego świata lokuje daleko za oceanem. Odchodząc trochę od tematu – jeszcze nie tak dawno bacznie przyglądaliśmy się zmaganiom czy to na Euro 2012 czy Olimpiadzie w Londynie – większość z nas śledziło sportowców przed telewizorami w domu, ale co niektórzy mogli bawić się w specjalnych stworzonych do tego strefach kibica. Sponsorem naszego rodzimego święta sportu jakim było EURO była między innymi Cocacola, której napoje obok Carlsberga były jedynymi akceptowanymi napojami w tym okresie. Do stref kibica teoretycznie nie można było wnieść innego napoju niż wyprodukowanego przez koncern Cocacola – pytam dlaczego? Chyba nie wyrządziłbym nikomu krzywdy moją butelką PoloColi I tak wielki koncern wlazł z butami na nasze podwórko i złamał moje prawo do posiadania PoloColi na terenie strefy kibica Jeśli już mówimy o CocaColi to warto nadmienić, że jest to największy na świecie producent napojów bezalkoholowych, sprzedający swoje produkty w 200 krajach. Ale nie o tym miało być … jeśli już CocaCola nam się wkradła do wpisu to ustalmy – będzie mowa o napojach CocaColo podobnych – tak więc do zestawienia podłączymy jeszcze Pepsi oraz bliższych nam przedstawicieli tej kategorii wagowej – PoloColę oraz Hoop

CocaCola

Cena – 5-6 zł za butelkę 2 litry (w promocjach zdarza się po 3-4 zł)

Kategoria: Częściowo produkowane w Polsce (w sklepach można spotkać butelki z innymi niż nasz kodami kreskowymi) – zagraniczny właściciel

Właściciel: The CocaCola Company (USA)

Inne produkty: Fanta, Sprite, Nestea, Powerade, Kinley, Lift, Monster, Burn, Cappy, Kropla Beskidu

Pepsi

Cena – 5-6 zł za butelkę 2 litry (w promocjach zdarza się po 3-4 zł)

Kategoria: Częściowo produkowane w Polsce (w sklepach można spotkać butelki z innymi niż nasz kodami kreskowymi) – zagraniczny właściciel

Właściciel: PepsiCo (USA)

Inne produkty: Mirinda, 7 Up, Mountain Dew, Schweppes, Lipton Ice Tea, soki Toma, woda źródlana Górska Natura… co najciekawsze PepsiCo jest właścicielem Frito-Lay – producenta czipsów Lay’s i Cheetos

PoloCola

Cena – 3-4 zł za butelkę 2 litry (w promocjach zdarza się po 2-3 zł)

Kategoria: Produkowane w Polsce – polski właściciel

Właściciel: Zbyszko Company (Polska)

Inne produkty: 3 owoce (3 cytryny, 3 Witaminy i inne), Veroni Mineral, Aviva Ice Tea, Volvita

Hoop

Cena – 4-5 zł za butelkę 2 litry

Kategoria: Produkowane w Polsce – zagraniczny właściciel

Właściciel: Kofola SA (Większościowy pakiet należy do funduszy inwestycyjnych z Luxemburga)

Inne produkty: Paola, Jupik, Arctic, Grodziska, Białowieski Zdrój,

Osobiście sądzę, że PoloCola tak samo zaspokoi pragnienie jak Pepsi czy inna CocaCola – tak więc króluje ona u mnie w domu, dodatkowo udało mi się ją ostatnio kupić w PoloMarkecie za 2,22 ! Więc parę złotych zostało w kieszeni Polecam spróbować!
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2012-12-26, 14:31 89
Lubie Pepsi i bede pil pepsi i co mi zrobisz?
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-26, 14:37 20
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
FrasQs 2012-12-26, 14:38 14
Człowieku,jak ktoś lubi Pepsi czy też Cole to będzie ją pił nawet jak będą ją robić w Afryce,przecież nie będe pił np. PoloColi która mi nie smakuje tylko dlatego że to polski produkt.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-26, 14:43 1
Ja tam kupuję Polocolę nie dla lepszej ceny, nie z patriotyzmu, ale dlatego, że ma lepszy smak wg mnie. Czasami kupię klasyczną Cocacolę, ale to ze względów ideologicznych - dla mnie jest to symbol kapitalizmu, którego w Polsce nigdy nie mieliśmy i dlatego bardzo niewielu ambitnym Polakom udało się stworzyć jakąś dobrą markę.
Zgłoś
Kapral Poproszek 2012-12-26, 14:51 4
Ja dość dawno odzwyczaiłem się od coli, przerzucając się właśnie na polocole o dziwo cola oryginalna jest dużo trudniejsza w smaku drażni mnie ten jakby cynamonowy posmak, który mija jak się pije tego więcej. Odzwyczaiłem się także od oleju tak szeroce reklamowanego w naszym kraju a mianowicie oleju z kujaw. Nie wiem jak robią to w markowych produktach, że one przy dłuższym spożywaniu nie dają różnic smakowych produkt ten staje się neutralny w smaku wręcz obojętny, a po przerzuceniu na inny okazuje się, że są wręcz niejadalne. Tak właśnie miałem z olejem z kujaw. Nie dość, że potrawy na nim smażone często się przypalają to olej robi się momentalnie ciemny jak z miski olejowej, to smak też nie powala. Każdy jednak bierze to co lubi, dodam jednak, że warto spróbować czegoś innego przez pewien czas i powrócić do dawnych nawyków, wtedy okaże się czy markowy produkt jest faktycznie taki dobry, czy ulegamy tylko wpływowi znanej i rozreklamowanej firmy. Jak to mówili przed świętami ".... jedyne co uszczęśliwi twoją rodzinę w święta to aparat cyfrowy z WiFi".
Ludzie są bardzo podatni na takie sugestie, Cola na wigilijnym stole to synonim szczęścia i dobrobytu, może i tak było ale 30 lat temu , ja w tym roku miałem 10 letnie bordeaux i też była ciepła atmosfera po wypiciu
Zgłoś
vass 2012-12-26, 14:52 4
Wszystkie te napoje produkowane są w Polsce z polskiej wody i cukru. Rozwożą je polscy kierowcy i sprzedają polscy sprzedawcy a firmy płacą w Polce podatki, więc nie wiem w czym problem.
Wybieram, to co mi bardziej smakuje.
Z takim podejściem Polska nigdy by nie sprzedała swojej żywności i byśmy się nią udławili od nadprodukcji gdyby nie eksport.
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-26, 15:25 3
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
SadystycznyRoman 2012-12-26, 15:32 3
Dobra nie usprawiedliwiaj się, biedaku!
Zgłoś
konto usunięte 2012-12-26, 15:53
A co na to Radom?
Zgłoś
S.O.A.D. 2012-12-26, 16:22 4
Zgłoś
Karenz88 2012-12-26, 16:41 1
Oryginalna cola to gówno ostatnio piłem i jest rozwodniona (ta w butelce ) nie warto jej kupować ...
wole już kupić hoop cole lepsza i tańsza .
Zgłoś
Radysh 2012-12-26, 16:47 1
Na pierwszym miejscu Tonik od Schweppes`a a zaraz za nim Pepsi, praktycznie wszystkie odmiany jakie można u nas kupić.
Wysoka cena nie usprawiedliwia smaku ale i tak są to produkty dużo smaczniejsze, niż cokolwiek od Zbyszko czy lokalnych, cenowo podobnych producentów.
A przy tak niskiej różnicy w cenie, między prod. Pepsi`co. a wymienionym Zbyszko, wolę Tonik i Pepsi od Pepsiko.

W ostateczności biorę najtańszą, gazowaną berbeluchę w Polo czy innym Tesco, ponieważ kosztuje 89 gr. a smakuje
tylko trochę gorzej od Polo cola, Trzy kytryny albo innego Hoop cola, droższego, crica about x4,5.

Od Zbyszko to tylko Veroni Mineral, smakowa.
Zgłoś
JedzMojLagier 2012-12-26, 16:53 4
tak czytam wasze wypociny i sie zastanawiam kto pije jeszcze te napoje, sokopodobne siki itp.
do wodki i whisky tylko cocacola powinna wam wystarczyc i tylko w tym celu powinniscie ja kupowac bedac w tym wieku a jak chce ci sie pic to napij sie wody albo piwa i tyle =D
Zgłoś
Spedi 2012-12-26, 17:07 2
najlepsza jest woda
po napojach ktore zawieraja cukier chce sie pozniej dalej pic
fajna ciekawostka
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem