Źródło mówi o piłeczce zap🤬lającej 900MPH, czyli ~1448km/h.
Z fizyki jestem ciemna masa, ale na moje oko i na logikę, to ni c🤬jet się nie da rozpędzić piłeczki o tak małej masie do takiej prędkości. Jak się mylę, to proszę o poprawkę i z grubsza wyjaśnienie.
Konto usunięte
2013-03-01, 18:10
spowolniłem gifa programem do spowalniania gifów i wyszło, że to rzeczywiście piłeczka pingpongowa
Tornado jest w stanie rozpędzić zdźbło przenicy do takiej prędkości, że źdzbło jest w stanie przebić calową deskę. Więc myślę, że to całkiem możliwe.
@up
Tak, ale źdźbło(k🤬a, ciężkie słowo:D) jest bardziej "aerodynamiczne" niż okrągła i leciutka piłeczka.
Konto usunięte
2013-03-01, 18:20
Albo słyszałem że jak te tornada korwy porywają to sie rozprzdzaja do prędkosci komęty i mogą rozp🤬oli wszytsko nawet chucka norsia
tylko ze pileczka "leci" w tubie wypychana sprezonym powietrzem, im wieksze cisnienie, tym wieksza predkosc pileczki, wiec jest to mozliwe
podpis użytkownika
asg2few
wyrwiszmat88 napisał/a:
spowolniłem gifa programem do spowalniania gifów i wyszło, że to rzeczywiście piłeczka pingpongowa
Ja też mam bardzo wolny internet i ładował się klatka po klatce

.
Konto usunięte
2013-03-01, 19:11
potrafią rozplenic cząsteczki elementarne o masie tak małej ze normalny człowiek by tego nie ogarną do prawie pretendenci świata a wy o j🤬ej masie piłeczki p🤬licie
Konto usunięte
2013-03-01, 19:14
Mały ciężar to (relatywnie) mały pęd, a nie prędkość. Im lżejszy przedmiot tym łatwiej nadać mu większą prędkość, bo mniej energii jest do tego potrzebne.
YtDaMaA napisał/a:
Tornado jest w stanie rozpędzić zdźbło przenicy
Po tym gifie Tusk zrobi cięcia w uzbrojeniu Wojska Polskiego i w F16 i w reszcie samolotów wojskowych, jak i w uzbrojeniu ciężkim - wymieni całą "drogą" amunicję na piłeczki ping pongowe... Twierdząc że wprowadził Polskę w XXIII wiek.
podpis użytkownika
Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza.
Konto usunięte
2013-03-01, 20:16
joker195 napisał/a:
Albo słyszałem że jak te tornada korwy porywają to sie rozprzdzaja do prędkosci komęty i mogą rozp🤬oli wszytsko nawet chucka norsia
ja p🤬le ale chodzi Ci o te porwane k🤬y czy masz problem z opanowaniem klawiatury
Rozpędzenie piłeczki nie jest problemem w rurze, w której jest wypychana przez powietrze. Jednak taka piłeczka ma bardzo mały pęd z powodu bardzo małej masy i szybko traci energię kinetyczną/wytraca prędkość więc niebezpieczna jest tylko na małe odległości
Konto usunięte
2013-03-01, 20:59
A oto i oryginał:
Można
Sorry za podwójne video. Jakoś tak mi się kliknęło