Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś.
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
Zgłoś
Avatar
Ork.Fajny 2014-08-10, 20:12 1
Vuko napisał/a:

W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony


Po pierwsze inne stężenie kwasu już wpływa na proces rozkładania materii organicznej. A po drugie i co ważniejsze, w ludzkim żołądku masz też szereg enzymów które wykorzystują kwas do hydrolizy i rozkładu związków na mniejsze i ich wchłanianie. Tutaj to pływa sobie tylko w roztworze o nienaturalnym stężeniu kwasu, bez obecności enzymów głównie hydrolitycznych i bez procesów rozrabiania tego jedzenia. Więc nie ma żadnych podobieństw między tym a żołądkiem.
Zgłoś
Avatar
a................k 2014-08-10, 21:13
Analizowanie pokarmu po tym jak się zachowuje w żołądku to tak jakby analizować osiągi Nissana 350Z na etapie montowania opon.

W ludzkim organizmie od momentu wsadzenia w pysk pokarmu dzieją się procesy trawienne...

Jednym słowem pier****** ludziom z mózgu jeszcze bardziej nieświadomego gówna niż teraz mają.
Zgłoś
Avatar
Gogul 2014-08-10, 21:28
tak naprawdę to co dzieje się w żołądku dotyczy każdego pokarmu czy ojebiemy kebaba czy cheesburgera czy zdrową sałatkę z warzyw proces K🤬a bedzie wygladał tak samo! i tak gówno z tego co zjemy. Znaczy w sensie dosłownym.
Zgłoś
Avatar
S................k 2014-08-10, 22:42
Kaskaderdx10 napisał/a:

ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku



Przecież w żołądku też jest kwas solny - HCl, z tym że jest u nas rozcieńczony.
Zgłoś
Avatar
avalanch 2014-08-10, 23:06
To ci uczeni zrobili z jedzenia gówno
Zgłoś
Avatar
re_st_ho_me 2014-08-10, 23:40
Niami youtube.com/watch?v=3UOeigM70Wg
Zgłoś
Avatar
ProVVe 2014-08-10, 23:56
Każdy z nas rzygał... I co leciała czarna ciecz czy smolista papka... Raczej k🤬a wątpię...

podpis użytkownika

Ola gringo
Zgłoś
Avatar
lolczyslaf 2014-08-11, 0:24
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku", naprawdę? Wlali HCl do zlewki i wp🤬lili do niej burgera. Po c🤬ju odtworzenie warunków zbliżonych do tych panujących w żołądku.
Zgłoś
Avatar
S................e 2014-08-11, 2:11
Vuko napisał/a:


W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony



Sixpack napisał/a:



Przecież w żołądku też jest kwas solny - HCl, z tym że jest u nas rozcieńczony.



No k🤬a, dwóch geniuszy się dobrało.
"W skład soku żołądkowego wchodzą:

- podpuszczka ścina białka mleka,
- pepsynogen (w kwaśnym pH aktywowany do pepsyny) i rozpoczyna trawienie białek,
- kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH),
- lipaza żołądkowa, która rozpoczyna trawienie tłuszczów,
- śluz chroniący ściany żołądka przed kwasem solnym, czynnikami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi, biologicznymi, a także samostrawieniem. Warstwa śluzu ma grubość ok. 1 mm. Działa bakteriobójczo."

Ale dla was to i tak sam kwas solny, tylko w innym stężeniu.
Zgłoś
Avatar
p................a 2014-08-11, 7:09
Ja sie zawsze zastanawiałem dlaczego gówno jest czarne/ciemne teraz już wiem... Dziekuje sadistic...

Czyli gówno śmierdzi w zasadzie chlorem... dobree... lubie to!
Zgłoś
Avatar
WAT 2014-08-11, 10:04
Może się myle ,ale kto by burgera połykał w całości bez gryzienia ?! Wielcy hejterzy fastfoodow , pokażcie jak sie zachowuje pyszny surowy ziemniak w takim kwasie
Zgłoś
Avatar
S................k 2014-12-15, 22:08
SteelMike napisał/a:



No k🤬a, dwóch geniuszy się dobrało.
"W skład soku żołądkowego wchodzą:

- kwas solny w dużym stężeniu, który nadaje sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (ok. 1,5 pH),

Ale dla was to i tak sam kwas solny, tylko w innym stężeniu.



Gratuluję.
Zgłoś