właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś. "Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 15:45
Vuko napisał/a:
W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony
![]()
Po pierwsze inne stężenie kwasu już wpływa na proces rozkładania materii organicznej. A po drugie i co ważniejsze, w ludzkim żołądku masz też szereg enzymów które wykorzystują kwas do hydrolizy i rozkładu związków na mniejsze i ich wchłanianie. Tutaj to pływa sobie tylko w roztworze o nienaturalnym stężeniu kwasu, bez obecności enzymów głównie hydrolitycznych i bez procesów rozrabiania tego jedzenia. Więc nie ma żadnych podobieństw między tym a żołądkiem.
Kaskaderdx10 napisał/a:
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
Przecież w żołądku też jest kwas solny - HCl, z tym że jest u nas rozcieńczony.
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie