Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś.
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
Zgłoś
Avatar
sard 2014-08-09, 23:08 7
I tak na kacu każdy to gówno wp🤬li, aż mu się świńska morda będzie trzęsła
Zgłoś
Avatar
qwerty1234567890 2014-08-09, 23:11 35
Domyślam się, że ludzie nie gryzą jedzenia tylko szamają w całości..
Zgłoś
Avatar
K................0 2014-08-09, 23:20 72
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
Zgłoś
Avatar
K................n 2014-08-09, 23:21 10
No i jak wiadomo ślina w żaden sposób nie wpływa na pokarm, dopiero w żołądku połknięte w całości hamburgery zmieniają się w czarnego gluta.

Jak się czepiać to się czepiać ;d
Zgłoś
Avatar
L................R 2014-08-09, 23:29 1
@Damundo

Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu
Zgłoś
Avatar
K................n 2014-08-09, 23:52 43
LIONER napisał/a:

@Damundo

Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu



Powszechnie znaną funkcją śliny jest funkcja trawienna – dzięki mucynom ułatwia ona formowanie kęsa pokarmowego, zlepia pokarm, nadaje mu śliskość, ułatwia połykanie, zaś zawarta w niej amylaza i inne enzymy trawienne wstępnie trawią składniki pokarmowe.

Zalecam odrobienie podstawówki zanim zacznie się rzucać do innych w internetach.
Zgłoś
Avatar
L................e 2014-08-10, 0:13 5
LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.
Zgłoś
Avatar
Calis 2014-08-10, 0:26 6
A może tak pokażą dla porównania rozpuszczenie zwykłej kanapki w tym kwasie?
Zgłoś
Avatar
benzedrine 2014-08-10, 0:28 1
ja dostarczam żarcie, żołądek niech sobie radzi, chyba musi być jakiś podział obowiązków?
Zgłoś
Avatar
K................n 2014-08-10, 0:37 9
Już widzę nagłówki w Super Expresie "CO NA TO JELITA?!" "NIE MOGĘ SPAĆ BO TRAWIĘ BIGMACA".
Zgłoś
Avatar
R................y 2014-08-10, 1:05 2
To dlatego kupa jest czarna !
Zgłoś
Avatar
~Vuko 2014-08-10, 1:06 1
Kaskaderdx10 napisał/a:

ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku


W ludzkim żołądku masz kwas solny tylko mniej stężony

Obrońcy tego "hanburgera" chyba naprawdę kochają McDonalds że nadal go bronią. Gówno jakich mało. Zresztą kto się stołuje w macu ten w życiu siłowni nie widział. Jeszcze nie spotkałem kogoś kto chodzi na siłownię i w macu jada częściej niż raz na kilka(naście) miesięcy. Dlaczego? Dlatego, że jak się spróbuje zdrowego trybu życia to się do gówna nie wraca
Zgłoś
Avatar
p................n 2014-08-10, 1:13 2
Nie zjadłbym tego gówna, nawet jakbym był w stanie trawić azbest.
Zgłoś
Avatar
s................r 2014-08-10, 1:43 1
Lychee napisał/a:

LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.


To wróć kochana do kuchni, bo amylaza nie ma udziału w rozpuszczaniu, a Ty młodym sadolom robisz k🤬ę z nauki. Kanapki na pewno robisz lepiej

Żeby nie robić długiego wywodu, to tyle tylko powiem, że jedynie substancje w rozproszeniu molekularnym (czyli rozpuszczone) dziabdzają się z enzymami (amylaza - enzym).

I wbijcie sobie do głowy różnicę:
Hydroliza, czyli rozkład substancji z udziałem wody (np sacharoza+h2o--->glukoza+fruktoza) ---> reakcja chemiczna
Rozpuszczanie, czyli zmiana stopnia rozdrobnienia pod wpływem wody ("znikanie" lizaka ) ---> proces fizyczny

Przepraszam, musiałem, jestę ekspertę
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie