właśnie trafił do żołądka? Z racji zaistniałego ostatnio wydarzenia jakim jest uruchomienie na FB nowego wirusa do zbierania like podsyłam wam takie coś.
"Uczeni odtworzyli w naczyniu warunki zbliżone do tych, jakie panują w naszym żołądku, uwzględniając proces trawienia. Zanurzyli w roztworze kwasu solnego (który w żołądku aktywuje enzymy trawienne) połowę burgera z restauracji McDonald's i odczekali 3,5 godziny."Wiadomo film nie odzwierciedla w całości zaistniałego tam procesu trawienia.Ale pomaga go nieco ukazać.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
sard
2014-08-09, 23:08
Domyślam się, że ludzie nie gryzą jedzenia tylko szamają w całości..
konto usunięte
2014-08-09, 23:20
ten eksperyment odzwierciedla zachowanie burgera w kwasie solnym
natomiast nie odzwierciedla zachowania burgera w ludzkim żołądku
konto usunięte
2014-08-09, 23:21
No i jak wiadomo ślina w żaden sposób nie wpływa na pokarm, dopiero w żołądku połknięte w całości hamburgery zmieniają się w czarnego gluta.
Jak się czepiać to się czepiać ;d
konto usunięte
2014-08-09, 23:29
@Damundo
Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu
konto usunięte
2014-08-09, 23:52
LIONER napisał/a:
@Damundo
Walnij się ty w czoło,śliną zmiękczasz,nawilżasz pokarm mózgu
Powszechnie znaną funkcją śliny jest funkcja trawienna – dzięki mucynom ułatwia ona formowanie kęsa pokarmowego, zlepia pokarm, nadaje mu śliskość, ułatwia połykanie, zaś zawarta w niej amylaza i inne enzymy trawienne wstępnie trawią składniki pokarmowe.
Zalecam odrobienie podstawówki zanim zacznie się rzucać do innych w internetach.
konto usunięte
2014-08-10, 0:13
LIONER, Jak jesz lizaka albo cukierka to rozpuszcza się on już w buzi od czego? Od ciepła wytworzonego przez tarcie językiem? Zawsze myślałam, że to przez amylazę ślinową głownie, która rozkłada węglowodany (cukry)... ale jestem tylko głupią kobietką, lepiej wróce do kuchni.
A może tak pokażą dla porównania rozpuszczenie zwykłej kanapki w tym kwasie?
ja dostarczam żarcie, żołądek niech sobie radzi, chyba musi być jakiś podział obowiązków?
konto usunięte
2014-08-10, 0:37
Już widzę nagłówki w Super Expresie "CO NA TO JELITA?!" "NIE MOGĘ SPAĆ BO TRAWIĘ BIGMACA".
konto usunięte
2014-08-10, 1:05
To dlatego kupa jest czarna !
konto usunięte
2014-08-10, 1:13
Nie zjadłbym tego gówna, nawet jakbym był w stanie trawić azbest.
konto usunięte
2014-08-10, 1:43