👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
4 minuty temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

"Polska ma jedyną niepowtarzalną szansę na zmycie z siebie piętna kraju zacofanego, zaściankowego, pełnego uprzedzeń narodowościowych i ksenofobii". Nie wiem czy wiecie drodzy sadole, ale Polska ma najniższy odsetek ludności romskiej w stosunku do całkowitej liczby obywateli w kraju. Dla porównania podam dane naszych południowych sąsiadów:
- Słowacja 500 000 Romów na 5 000 000 mieszkańców - 10%
- Czechy 200 000 Romów 10 000 000 mieszkańców - 2%
- Polska 35 000 romów na 35 000 000 mieszkańców - 0,1% (liczbę mieszkańców Polski zaokrągliłem z dół dla równego rachunku)
W związku z powyższym w Parlamencie Europejskim powstał projekt "Bekete Roma", co można przetłumaczyć jako "Rom obywatelem". Zakłada on wyrównanie odsetka ludności romskiej we wszystkich krajach członkowskich UE. Dokona się to poprzez osiedlanie romów w państwach z ich niedoborem. Ustalono, że Polska przyjmie Romów słowackich i niewielką liczbę romów czeskich. Docelowo planuje się przeprowadzkę około 400 000 ludzi w przeciągu 10 lat. Polska została zobowiązana do zapewnienia przybyszom mieszkań i tzw. unijnego minimum egzystencji do czasu zaaklimatyzowania się ich (co oznacza m.in. znalezienie pracy, zintegrowanie się z lokalną społecznością, itp.) Dla samotnej osoby to minimum wynosi 750 euro miesięcznie, dla rodziny 1300 Euro plus 500 Euro na każde dziecko poniżej 18. roku życia. Pieniądze będą wypłacane z budżetów lokalnych, a te dostaną rekompensatę z budżetu państwa. Projekt zacznie być wdrażany w 2015. roku. Do końca tego roku Polska jest zobowiązana dostarczyć listę lokalizacji i projekty przyszłych mieszkań. Najpóżniej do końca roku 2014 mają być gotowe mieszkania dla 50 000 osób. Więcej na stronie Parlamentu Europejskiego.
theparliament.com/bulletins/
- Słowacja 500 000 Romów na 5 000 000 mieszkańców - 10%
- Czechy 200 000 Romów 10 000 000 mieszkańców - 2%
- Polska 35 000 romów na 35 000 000 mieszkańców - 0,1% (liczbę mieszkańców Polski zaokrągliłem z dół dla równego rachunku)
W związku z powyższym w Parlamencie Europejskim powstał projekt "Bekete Roma", co można przetłumaczyć jako "Rom obywatelem". Zakłada on wyrównanie odsetka ludności romskiej we wszystkich krajach członkowskich UE. Dokona się to poprzez osiedlanie romów w państwach z ich niedoborem. Ustalono, że Polska przyjmie Romów słowackich i niewielką liczbę romów czeskich. Docelowo planuje się przeprowadzkę około 400 000 ludzi w przeciągu 10 lat. Polska została zobowiązana do zapewnienia przybyszom mieszkań i tzw. unijnego minimum egzystencji do czasu zaaklimatyzowania się ich (co oznacza m.in. znalezienie pracy, zintegrowanie się z lokalną społecznością, itp.) Dla samotnej osoby to minimum wynosi 750 euro miesięcznie, dla rodziny 1300 Euro plus 500 Euro na każde dziecko poniżej 18. roku życia. Pieniądze będą wypłacane z budżetów lokalnych, a te dostaną rekompensatę z budżetu państwa. Projekt zacznie być wdrażany w 2015. roku. Do końca tego roku Polska jest zobowiązana dostarczyć listę lokalizacji i projekty przyszłych mieszkań. Najpóżniej do końca roku 2014 mają być gotowe mieszkania dla 50 000 osób. Więcej na stronie Parlamentu Europejskiego.
theparliament.com/bulletins/

Przepraszam, ale moja wypowiedź nie jest tym razem odzwierciedleniem moich poglądów, tylko streszczeniem dłuższego artykyłu, a pierwsze zdanie wręcz dosłownym z niego cytatem. Powinienem był ująć to zdanie w cudzysłów, co niniejszym czynię.

W sumie to... Też sobie pójdę koczować gdzieś na osiedlu, rozbije sobie namioty w kilkunastu miejscach, dostanę kilkanaście socjalnych mieszkań. Żyć nie umierać. Ale to niemożliwe, bo nie jestem cyganem, tylko Polakiem.
@up
O kurde, napisałem "Cyganem". Brudasem oczywiście.
@up
O kurde, napisałem "Cyganem". Brudasem oczywiście.

czytajcie ze zrozumieniem patafiany Loaloa cytował tekst a nie wygłaszał swoje poglądy ehh ludzie..

Socjalizm i tolerancja. Rozdawnictwo oraz afirmacja patologii. Tu trzeba podpalać państwowe obiekty. Im więcej spalimy, tym szybciej system padnie.

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie