Główna Poczekalnia (3) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 4 minuty temu
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-21, 16:15 8
"Polska ma jedyną niepowtarzalną szansę na zmycie z siebie piętna kraju zacofanego, zaściankowego, pełnego uprzedzeń narodowościowych i ksenofobii". Nie wiem czy wiecie drodzy sadole, ale Polska ma najniższy odsetek ludności romskiej w stosunku do całkowitej liczby obywateli w kraju. Dla porównania podam dane naszych południowych sąsiadów:

- Słowacja 500 000 Romów na 5 000 000 mieszkańców - 10%
- Czechy 200 000 Romów 10 000 000 mieszkańców - 2%
- Polska 35 000 romów na 35 000 000 mieszkańców - 0,1% (liczbę mieszkańców Polski zaokrągliłem z dół dla równego rachunku)

W związku z powyższym w Parlamencie Europejskim powstał projekt "Bekete Roma", co można przetłumaczyć jako "Rom obywatelem". Zakłada on wyrównanie odsetka ludności romskiej we wszystkich krajach członkowskich UE. Dokona się to poprzez osiedlanie romów w państwach z ich niedoborem. Ustalono, że Polska przyjmie Romów słowackich i niewielką liczbę romów czeskich. Docelowo planuje się przeprowadzkę około 400 000 ludzi w przeciągu 10 lat. Polska została zobowiązana do zapewnienia przybyszom mieszkań i tzw. unijnego minimum egzystencji do czasu zaaklimatyzowania się ich (co oznacza m.in. znalezienie pracy, zintegrowanie się z lokalną społecznością, itp.) Dla samotnej osoby to minimum wynosi 750 euro miesięcznie, dla rodziny 1300 Euro plus 500 Euro na każde dziecko poniżej 18. roku życia. Pieniądze będą wypłacane z budżetów lokalnych, a te dostaną rekompensatę z budżetu państwa. Projekt zacznie być wdrażany w 2015. roku. Do końca tego roku Polska jest zobowiązana dostarczyć listę lokalizacji i projekty przyszłych mieszkań. Najpóżniej do końca roku 2014 mają być gotowe mieszkania dla 50 000 osób. Więcej na stronie Parlamentu Europejskiego.
theparliament.com/bulletins/
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 16:22 10
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 16:24
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 16:30 4
Przepraszam, ale moja wypowiedź nie jest tym razem odzwierciedleniem moich poglądów, tylko streszczeniem dłuższego artykyłu, a pierwsze zdanie wręcz dosłownym z niego cytatem. Powinienem był ująć to zdanie w cudzysłów, co niniejszym czynię.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 16:32 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 16:53 1
W sumie to... Też sobie pójdę koczować gdzieś na osiedlu, rozbije sobie namioty w kilkunastu miejscach, dostanę kilkanaście socjalnych mieszkań. Żyć nie umierać. Ale to niemożliwe, bo nie jestem cyganem, tylko Polakiem.

@up

O kurde, napisałem "Cyganem". Brudasem oczywiście.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 17:10
czytajcie ze zrozumieniem patafiany Loaloa cytował tekst a nie wygłaszał swoje poglądy ehh ludzie..
Zgłoś
Igorekpl 2013-04-21, 17:25 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 17:27 6
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 17:30
Nie oglądam wiadomości - to oni dostali jakieś mieszkania?
Zgłoś
człowiek_zły 2013-04-21, 17:34
Socjalizm i tolerancja. Rozdawnictwo oraz afirmacja patologii. Tu trzeba podpalać państwowe obiekty. Im więcej spalimy, tym szybciej system padnie.
Zgłoś
Wójcik 2013-04-21, 17:53 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 18:05
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 18:50 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-21, 19:08 2
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem