📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 14:49

@up Za dawnych czasów takie kawały to o Pepikach zawsze były, przynajmniej u nas...
O bitności i oddaniu Czechów świadczy najlepiej to, że za czasów impreium Austro-Węgier armia składała się z wojska poborowego branego na siłę z każdej części kraju OPRÓCZ Czech, Czesi szli tylko i wyłącznie na ochotnika bo przy najmniejszych oznakach bitwy statystyczni "zwykli" Czesi sp🤬zielali gdzie pieprz rośnie całymi kompaniami demoralizując pozostałych żołnierzy. Nie bez powodu ostatnie wspominie o wielkiej bitwie Czechów to 13 wiek a ironiczna i antywojenna komedia "Przygody dobrego wojaka Szwejka" to jedyna powieść o tematyce wojskowej pochodząca z tego kraju

@bloodwar: Oni nienawidzili Habsburgów przede wszystkim, i tylko pragnę przypomnieć co zrobili ze ślunskiem w XV wieku. O ile dobrze pamiętam krucjaty słabo na nich działały.
mitrus80 napisał/a:
@up Za dawnych czasów takie kawały to o Pepikach zawsze były, przynajmniej u nas...
U nas też, a;e to nie znaczy, że czechów nie należy szanować.
Mieli chrapkę na odwdzięczenie się za 1968 rok, ale generalnie są spoko.
Wiem coś o tym, mieszkam ze dwa kilometry w linii prostej od granicy polsko - czeskiej

Jaki 2137K ma dostęp do poczucia humoru?
.
.
.
Mocno ograniczony.
.
.
.
Mocno ograniczony.
@ktośtam wyżej
Akurat co do Francuzów to aż tacy tchórze to oni nie są. Statystycznie nie częściej uciekali z pola bitwy czy wbijali nóż w plecy sojusznikom niż inni. A te przypadki to akurat w najnowszych czasach się zdarzyły, więc stąd ta łatka.
Mimo wszystko to oni szli za Napoleonem i rozdupcyli pół Europy, oni cisnęli Murzynów w Afryce i zdobywali tam kolonie, to samo w Ameryce i Karaibach, wcześniej w średniowieczu też naparzali się mocno z Anglikami czy Niemcami (w sensie księstwa/plemiona germańskie). No i jakby jeszcze w jakimś stopniu podpiąć ich pod Galów, to przecież oni przyczynili się również do upadku Rzymu.
Akurat co do Francuzów to aż tacy tchórze to oni nie są. Statystycznie nie częściej uciekali z pola bitwy czy wbijali nóż w plecy sojusznikom niż inni. A te przypadki to akurat w najnowszych czasach się zdarzyły, więc stąd ta łatka.
Mimo wszystko to oni szli za Napoleonem i rozdupcyli pół Europy, oni cisnęli Murzynów w Afryce i zdobywali tam kolonie, to samo w Ameryce i Karaibach, wcześniej w średniowieczu też naparzali się mocno z Anglikami czy Niemcami (w sensie księstwa/plemiona germańskie). No i jakby jeszcze w jakimś stopniu podpiąć ich pod Galów, to przecież oni przyczynili się również do upadku Rzymu.
jest w stanie ktoś bystry wyjaśnić drugie dno, czy to pospolity żartburger?

bleblebator1 napisał/a:
U nas też, a;e to nie znaczy, że czechów nie należy szanować.
Mieli chrapkę na odwdzięczenie się za 1968 rok, ale generalnie są spoko.
Wiem coś o tym, mieszkam ze dwa kilometry w linii prostej od granicy polsko - czeskiej
Ja tam osobiście do Pepików nic nie mam, też blisko granicy mieszkam, w zasadzie z Czechami to tyle miałem wspólnego co parę razy po jaką wódkę czy piwo się podskoczyło bo kiedyś się opłacało.

mitrus80 napisał/a:
Ja tam osobiście do Pepików nic nie mam, też blisko granicy mieszkam, w zasadzie z Czechami to tyle miałem wspólnego co parę razy po jaką wódkę czy piwo się podskoczyło bo kiedyś się opłacało.
Jak to kiedyś się opłacało?

Skrzynka piwa (prawdziwego, lokalnego bo oni się lubują w dobrym piwie) kosztuje 32 złote:-) Do tego nie dodają bydlęcej żółci do piwa:-)
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie