Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
M_A_X 2025-05-27, 18:53 1
Było by ciekawiej gdyby się to zbocze nieco osunęło.
Zgłoś
JoSeed 2025-05-27, 19:44 4
Fajnie to wygląda aż zaczerpnęłam wieści...

Palquella Pucamayu, czyli Czerwona Rzeka płynie przez pasmo górskie Vilcanota w prowincji Canchis.

Jej niesamowity fenomen polega na tym, że co roku, w okresie peruwiańskiego sezonu deszczowego (listopad-kwiecień), woda nabiera intensywnej czerwonej barwy, która przyciąga uwagę jak czerwony dywan rozłożony przez matkę naturę. Niektórzy twierdzą, że to widok jak z horroru, dlatego opisują ją nawet jako Rzekę Krwi.

W okresie suchym rzeka przybiera brązowawy odcień, tracąc swoją wyjątkową aurę. Zjawisko to jest efektem zmniejszonego przepływu minerałów, które nadają jej charakterystycznego koloru.

[ Dodano: 2025-05-27, 19:44 ]
Tu akurat o rzece w Peru
Zgłoś
kuba1986 2025-05-27, 20:39 1
JoSeed napisał/a:

Fajnie to wygląda aż zaczerpnęłam wieści...
Palquella Pucamayu, czyli Czerwona Rzeka płynie przez pasmo górskie Vilcanota w prowincji Canchis.
Jej niesamowity fenomen polega na tym, że co roku, w okresie peruwiańskiego sezonu deszczowego (listopad-kwiecień), woda nabiera intensywnej czerwonej barwy, która przyciąga uwagę jak czerwony dywan rozłożony przez matkę naturę. Niektórzy twierdzą, że to widok jak z horroru, dlatego opisują ją nawet jako Rzekę Krwi.
W okresie suchym rzeka przybiera brązowawy odcień, tracąc swoją wyjątkową aurę. Zjawisko to jest efektem zmniejszonego przepływu minerałów, które nadają jej charakterystycznego koloru.
Tu akurat o rzece w Peru

Lśnienie Stanleya Kubricka oglądałaś, droga JoSeed?

Nadawało by się to miejsce, do krecenia fajnych scen / filmów...🍿

Zgłoś
JoSeed 2025-05-27, 20:58 2
kuba1986 napisał/a:

Lśnienie Stanleya Kubricka oglądałaś, droga JoSeed?
Nadawało by się to miejsce, do krecenia fajnych scen / filmów...🍿

Oczywiście, masz rację 😁
Diaboliczny Nicholson wpasowałby się w estetykę rzeki
Zgłoś
majeńka 2025-05-30, 16:17
Wody nie widziałam, ale ziemię tak, w Chamburgerlandii. Fajnie to wygląda, zwłaszcza jak gdzieś jest wykopana jakaś dziura.

podpis użytkownika

Powiedzcie proszę że pogib.
Zgłoś
Rudgardh 2025-06-04, 1:18
Slayer
Zgłoś