Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 14:17
Czesłam Miłosz (dostał za to nagrodę Stalina)

1.Runą w łunach, spłoną w pożarach
Krzyże Kościołów , krzyże ofiarne
I w bezpowrotnym zgubi się szlaku
Z Lechickiej ziemi Orzeł Polaków

2. O słońce jasne, wodzu Stalinie
Niech władza twoja nigdy nie zginie
Niech jako orłów prowadzi z gniazda
Rosji i Kremla płonąca gwiazda

3. Na ziemskim globie flagi czerwone
Będą na chwałę grały jak dzwony
Czerwona Armia i wódz jej Stalin
Odwiecznych wrogów swoich obali

4. Zmienisz się rychło w wieku godzinie
Polsko , a twoje córy i syny
Wiara i każdy krzyż na mogile
U stóp nam legnie w prochu i pyle

czyż to nie piękne? Zobaczcie - to jest g e n i a l n e. Pan Poeta zrobił z czerwonych idiotów. Wystarczy tylko postawić zwrotkę pierwszą obok trzeciej, a koło drugiej czwartą. I niech niekt nie mówi, że to przypadek

1. Runą w łunach, spłoną w pożarach 3. Na ziemskim globie flagi czerwone
Krzyże Kościołów , krzyże ofiarne Będą na chwałę grały jak dzwony
I w bezpowrotnym zgubi się szlaku Czerwona Armia i wódz jej Stalin
Z Lechickiej ziemi Orzeł Polaków Odwiecznych wrogów swoich obali

2. O słońce jasne, wodzu Stalinie 4. Zmienisz się rychło w wieku godzinie
Niech władza twoja nigdy nie zginie Polsko , a twoje córy i syny
Niech jako orłów prowadzi z gniazda Wiara i każdy krzyż na mogile
Rosji i Kremla płonąca gwiazda U stóp nam legnie w prochu i pyle

Źródło
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 15:20
Wiecie, Szymborska miała na tyle odwagi że nie pisała pod kopyto komuny… Obrażała i wyśmiewała ustrój oficjalnie i jakoś przeżyła;] Fakt faktem, ten wiersz Miłoszowi się udał, ale co z tego, popatrzcie ile pisał i jak pisał, generalnie wychwalał komunę i to prawda już w gimnazjum o tym ucząâ€Ś. Jeśli jednak ktoś o tym nie wiedział to tylko załamać ręce i zastanowić się co robił w tym czasie;]

<edit>
i taka mała sprawa, poczytajcie jak żył Miłosz za komuny a jak Szymborska, na wygodne życie mogli sobie powzwolić tylko Ci co byli lubiani przez władze;]
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 15:24 13
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 15:39 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
cronoseek 2009-08-25, 17:56
Hehe widzę, że dyskusja rozgorzała na dobre:D najbardziej mnie Looney rozbawił tekstem :"gdzie się podział dawny duch sadistica" a dlatego, że dałączył w kwietniu tego roku:D Ja nie staram się polemizowac na temat poglądów politycznych Miłosza bo po co?? jedynie kwestia, że robi coś takiego i dostaje nagrodę od Stalina:) daaawno temu polonistka pokazywała nam to na J.P. a dziś dostałem linka od kumpla niestety do demotywatorów a, że tego nie lubie więc nie wrzuciłem kolejnej demoty... i jak widzę warto było
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 18:50
a mnie najbardziej rozbawiło to, że ludzie mający po 20 lat lub mniej nazywają mnie dzieciakiem, przedstawiłem swój punkt widzenia doprawiony pieprzem, a tu od razu wielkie oburzenie, wszystkim tym ponadymanym małolatom życzę więcej humoru niż tylko nabijanie się z murzynów itd.
Zgłoś
mordrag 2009-08-25, 20:29
Cytat:

Poziom wypowiedzi na wysokim poziomie, pozazdrościć tej inteligencji.

Twoja wypowiedź także reprezentuje wysoki poziom, niema co XD
Zgłoś
cronoseek 2009-08-25, 20:37
Looney napisał/a:

a mnie najbardziej rozbawiło to, że ludzie mający po 20 lat lub mniej nazywają mnie dzieciakiem, przedstawiłem swój punkt widzenia doprawiony pieprzem, a tu od razu wielkie oburzenie, wszystkim tym ponadymanym małolatom życzę więcej humoru niż tylko nabijanie się z murzynów itd.

Ty pewnie masz 21:D
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 21:05
Daciuch napisał/a:

Wiecie, Szymborska miała na tyle odwagi że nie pisała pod kopyto komunyâ�Ś Obrażała i wyśmiewała ustrój oficjalnie i jakoś przeżyła;] Fakt faktem, ten wiersz Miłoszowi się udał, ale co z tego, popatrzcie ile pisał i jak pisał, generalnie wychwalał komunę i to prawda już w gimnazjum o tym ucząâ�Ś. Jeśli jednak ktoś o tym nie wiedział to tylko załamać ręce i zastanowić się co robił w tym czasie;]

<edit>
i taka mała sprawa, poczytajcie jak żył Miłosz za komuny a jak Szymborska, na wygodne życie mogli sobie powzwolić tylko Ci co byli lubiani przez władze;]

Hm, czy aby na pewno "nie pisała pod kopyto komuny i obrażała i wyśmiewała ustrój"? Śmiem wątpić - a może mówimy o dwóch różnych osobach. Oto próbka jej twórczości z "pewnego" okresu:

Cytat:

Ten dzień

o śmierci Józefa Stalina

Jaki rozkaz przekazuje nam
na sztandarach rewolucji profil czwarty?
- Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
Wzmocnić warty u wszystkich bram!
Oto Partia - ludzkości wzrok.
Oto Partia: siła ludów i sumienie.
Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
Jego Partia rozgarnia mrok.
Niewzruszony drukarski znak
drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
A to słusznie. A to nawet lepiej tak.

O Leninie

..że w bój poprowadził krzywdzonych
..nowego człowieczeństwa Adam...

Wstępującemu do Partii

Pytania brzmią ostro
Ale tak właśnie trzeba
Bo wybrałeś życie komunisty
I przyszłość czeka
Twoich zwycięstw
Jeśli jak kamień w wodzie
Będzie twe czuwanie
Gdy oczy zamiast widzieć
Będą tylko patrzeć
Gdy wrząca miłość
W chłodne zamieni się sprzyjanie
Jeśli stopa przywyknie do drogi najgładszej

Partia. Należeć do niej
Z nią działać z nią marzyć
Z nią w planach nieulękłych
Z nią w trosce bezsennej
Wiesz mi to najpiękniejsze
Co się może zdarzyć
W czasie naszej młodości
Gwiazdy dwuramiennej

Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 22:39
Przestańcie się droczyć.
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-25, 23:03
Daciuch, Szymborska do dzisiaj jest czerwona :|. za to bezpodstawnie się Boya-Żeleńskiego oskarża.
Looney, Miłosz miał jaja. Polacy bez trudu pojmowali ten wiersz, zwłaszcza, że oryginalnie był właśnie drukowany 1. strofa obok 3. i 2. obok 4.
tyle.
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-26, 1:07
koniec tematu z mojej strony, jeżeli kogoś uraziłem, trudno, dla wyluzowania standardowo polecam według przepisu ~Nostrego skorzystać ze starej metody 1man1jar, ja idę właśnie to zrobić, DOBREJ NOCY!!!
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-26, 13:03
Chciałem przeczytać tę dyskusję do końca ale mam dość i śmigam na harda
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-26, 13:09
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-26, 18:41 1
To chyba nie od Ciebie zależy, na co jest miejsce, na tym forum.
Zgłoś
konto usunięte 2009-08-26, 20:03
Cytat:

~Dziad_z_Lasu

ma rację, jakiekolwiek forum jest samo ze swej natury otwarte na wszystko, temat stanowi jedynie jego "myśl przewodnią".

Reasumując do tematu w/w pisarzy to przyznać śmiało trzeba,że Miłosz nie tylko miał jaja by takie rzeczy pisać, ale i JAK pisać. IMHO byle debil może wyjść na miasto w takiej np. Korei Północnej i machnąć coś na ścianie typu "Kim Dżong Il ma małego i jest ciotą" i co? Kula w łeb i po jego racjach, poglądach i hmm "twórczości". Szymborska jak każda młoda osoba w tamtych czasach, była zafascynowana panującym ustrojem, albo też była zwyczajnie zindoktrynowana przez aparat propagandowo-partyjny, pisała więc to co musiała jeśli chciała w ogóle pisać, lecz chwała Jej za jedno: dziś się tego wstydzi, a jednocześnie ma dość jaj, by się przyznać do tego błędu z młodości, a nie wymazać go i mówić,że go nie było jak co poniektórzy.

Sit vis vobiscum Sadistices!
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem