👾
Zmiana domeny serwisu
- ostatnia aktualizacja:
2025-07-22, 21:51
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 8:55

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany

Za Dębskiego od razu leci piwo. Koleś dobrze gada, jego nauki są dużo więcej warte niż którekolwiek inne. Strasznie go lubie za tą mądrość.
...
...
...
Neeeee no, zdrowo szurnięty! Za to go lubie.
...
...
...
Neeeee no, zdrowo szurnięty! Za to go lubie.
Książki ZAWSZE coś dają. Jeżeli czytasz książkę z głupimi blondynkami i pięknym Antonio w tle i nawet jeżeli jest to jakiś crap, to na pewno napisany poprawnie ortograficznie, więc jeżeli nie wiesz, jak pisze się "wziąć", czy "wziąść", to nawet z gównianych książek się tego nauczysz, a nie z czatów Onetu.

Ten typ chyba myśli, że książki to tylko fabularne ścierwa typu Harry Pottery i gry o tron -.- Cóż za ignorancja.

@S.O.A.D. - A co ci niby nie pasuje w zwrocie "film jest tylko ekranizacją"?
"Jeno" pasuje.
"Jeno" pasuje.

Ronoaro napisał/a:
Nie wiem skąd mu przyszło do głowy w jednym ciągu pisarzy obok Umberto Eco i J.R.R. Tolkiena, wymienić Paulo Coelho. Równie dobrz mógłby powiedzieć zdanie: "Nie wiem czemu ludzie noszą biżuterie wysadzane diamentami, szmaragadmi, opalami, końskimi kupami, robinami, opalami?". Jak to mówił kiedyś onetowy myśliciel Jasiu Śmietana- "Bez sęsu"
Że niby taki Tolkien jest lepszy niż Coelho? Jeden i drugi tworzy bajki dla młodzieży, jeden i drugi zbija na tym majątek - nie widzę różnicy.
Zresztą sam też przeczytałem kilka książek Coelho i nie były złe. Tak jak przy filmach czy muzyce, tak i przy książkach mamy różne gatunki na różne okazje (i każde mają swoje zadanie). Jednego dnia lubię poczytać Freuda (żeby dowiedzieć się coś o życiu), innego dnia Coelho (dla rozluźnienia), a jeszcze innego coś z mojej branży (dla zdobycia specjalistycznej wiedzy).
Jeśli ktoś twierdzi, że rap jest lepszy od jazzu, Tolkien od Coelho, a komedie od horrorów to mówiąc najdelikatniej, jest zwykłym ograniczonym na świat tumanem.

@kilas88
Nie jestem maniakiem Tolkiena, ale nie przepuszczę takiego posta...
1 Tolkien już nie tworzy, chyba że ma bardzo dużą trumnę.
2. Nie porównuj opowiadacza oczywistości Coelho, do człowieka który we własnej głowie stworzył cały świat z kompletnymi rasami, ich legendami, językami i modelami zachowań. Człowieka, który znał ponad 30 języków, w tym polski.
Jak bardzo chcesz, to porównaj sobie:
Coelho pl.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho VS J.R.R. Tolkien pl.wikipedia.org/wiki/John_Ronald_Reuel_Tolkien
Nie jestem maniakiem Tolkiena, ale nie przepuszczę takiego posta...
1 Tolkien już nie tworzy, chyba że ma bardzo dużą trumnę.
2. Nie porównuj opowiadacza oczywistości Coelho, do człowieka który we własnej głowie stworzył cały świat z kompletnymi rasami, ich legendami, językami i modelami zachowań. Człowieka, który znał ponad 30 języków, w tym polski.
Jak bardzo chcesz, to porównaj sobie:
Coelho pl.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho VS J.R.R. Tolkien pl.wikipedia.org/wiki/John_Ronald_Reuel_Tolkien
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie