Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 13:38
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Salceson 2012-03-23, 11:11
ccrossfire

wiedziałem, że tak ta rozmowa się potoczy z góry zaznaczę, że nie napisałem czy Kukliński zrobił dobrze czy źle, nie mnie to oceniać, nie pamiętam komunizmu, nie miałem styczności z komuszymi służbami, dziwne i irracjonalne to były czasy, więc swoje zdanie wyrabiam na podstawie zdobytej wiedzy i własnego poczucia moralności. Dużo jest racji w tym co napisałeś, jednak trzeba się zastanowić w jaki sposób Kukliński dochrapał się takiego stanowiska jakie miał. Jakoś trudno mi uwierzyć, że była to zaplanowana akcja od samego początku jego wstąpienia do ludowego wojska polskiego. Mówisz o walce i poświęceniu w imię idei, gdzie ta cała idea była jak planował inwazję Czechosłowacji? Moim zdaniem Kukliński ratował swoją dupę, nie wszyscy go lubili, miał dobrą kartę przetargową i idealnego kupca, więc wykorzystał okazję bo czuł się zagrożony. Nie wierzę więc w jego wielkie oddanie sprawie polskiej czy walkę w imię idei. W moich oczach nadal będzie zdrajcą. Oceniać w tym momencie można jedynie to do czego to wszystko doprowadziło, bo nigdy nie byłem fanem scenariuszy "co by było gdyby..." ;D. Powtórzę siebie samego: Dziwne to były czasy. Takich kontrowersyjnych osób jak Kukliński to u nas było na pęczki (chociażby M. Zacharski), dlatego nie chcę nikogo nazywać patriotą czy bohaterem pochopnie, ja nie jestem dżizas krajst, żeby ułaskawiać wszystkich co ukażą skruchę, trzeba brać pod uwagę całokształt człowieka i jego działań, dlatego też Kukliński nadal pozostanie dla mnie zdrajcą.
Zgłoś
konto usunięte 2012-03-23, 11:42
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
quarenas 2012-03-23, 12:42
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Bzyk669 2012-03-23, 13:35
ccrossfire napisał/a:

jeszcze raz zaznaczam ze to nie bylo WOJSKO POLSKIE tylko WOJSKO UKLADU WARSZAWSKIEGO vel ROSYJSKIE.

Jakie znowu rosyjskie?! Po pierwsze jeśli już to radziecki. Po drugie na filmiku ewidentnie przedstawiona jest Armia Ludowa, co można poznać po tzw kuricy (orzeł bez korony) na hełmach. Po trzecie Polska Ludowa należała do Układu Warszawskiego, wiec dlaczego mówisz że to wojska Układu a nie Wojsko Polskie? Po czwarte Wojsko Polskie jako pierwszy rzut miało zdobywać Danię, a dopiero wojska ZSRR drugiego rzutu miały ruszyć na Europę zachodnią, więc gadanie o mięsie armatnim jest nie bardzo do rzeczy. A po piąte wychwalasz Kuklińskiego jakie to on usługi oddał swą zdradą, a pytanie co teraz mamy z tego...? Niekwestionowaną supremację USA na świecie i narzucanie przez nich swojej woli bez praktycznie żadnej możliwości sprzeciwu. Ja też jestem zaprzysięgłym antykomunistą, ale uważam że nie można naginać faktów i idealizować pewnych postaci którzy z nim (komunizmem) walczyli.
Zgłoś
Badluck13 2012-03-23, 13:43 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-03-23, 14:13
Zgłoś
Salceson 2012-03-23, 14:55 1
Drogi ccrossfire, drogi badluck13! jako że zmietliście mi wszystkie argumenty, idę się douczyć, doczytać. Jednak niech was nie zwiedzie moja czasowa niemoc, JA JESZCZE DO TEGO WRÓCĘ, (jak będę miał dostateczny arsenał faktów i argumentów ) w każdym razie podziękował za jakże kształcącą rozmowę. Do stu piorunów, sadistic faktycznie bawi, uczy i kształci
Zgłoś
konto usunięte 2012-03-23, 16:56
Co to za orzeł bez korony...
Zgłoś
Bzyk669 2012-03-23, 17:20
Zgłoś
konto usunięte 2012-03-23, 19:32
@ salceson
Oho, jestes pierwsza osoba tutaj ktora potrafi przyznac sie do bledu/niewiedzy. Szacunek.

@Bzyk669
1. Sorry ze cie pochopnie ocenilem, ale twoj pierwszy post reprezentowal postac spoconego gimnazjalisty, nie to co riposta. Jezeli cos piszesz to popieraj to argumentami, zamiast wyskakiwac z oburzeniem, to rodzi klotnie oszolomow zamiast rzeczowej dyskusji.
2. Co do miesa armatniego, moze zle porownalem do "taktyki" stalingradzkiej. Glownie chodzilo mi o to ze po pierwsze ZSRR calkowicie sie z nami nie liczylo. Po drugie ZABRONILO nam inwestowac w defensywe. Traktowali panstwa "sojusznicze" jak wlasne, hmm, farmy? nie znaczace prowincje?. Wszystkie fundusze przeznaczane byly na stworzenie oddzialow calkowicie ofensywnych, po to by mogli dolaczyc do armi ZSRR. Do tego dolaczyl brak obrony przeciwlotniczej i bunkrow. Polska byla ziemia nieprzystosowana do wojny, gotowa do poswiecenia w imie idei wielkiej Rosji. To mnie w tym boli, i dlatego uwazam tamtejszych generalow ( z drobnymi wyjatkami) za zdrajcow. Oni na to pozwolili.

Jezeli chodzi o moja wiedze, to wspomnienia samego Kuklinskiego to tylko niewielka czesc. Przegladalem wypowiedzi jego "kolegow" ze sztabu oraz czesc ujawnionych akt CIA.
Zgłoś
kempas1984 2012-03-24, 0:43 1
Teraz się nie dziwię dla czego, żołnierze wykleci dostali w dupę skoro komuniści wytresowali sobie tyle psów...
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem