Hitchens to wyjaśnia.
📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Dzisiaj 3:20
Gorgor napisał/a:
Jacy ateiści? To była walka o władzę a nie różnica poglądów. Zabawne są sposoby nawracania pogan na wiarę w "Miłościwego Boga".
Z tym to się na pewno nie zgodzę. Komunizm ma wpisany w credo ateizm i wszędzie gdzie dochodził do władzy zaczynał walczyć z kościołem. Jakoś prawicowe reżimy dziwnym trafem tego nigdy nie robiły. To raz. Dwa - Co do nawracania pogan to chyba zapominasz że bez chrześcijaństwa europa nadal byłaby zbiorowiskiem rozproszonych pogańskich plemion.
Po pierwsze - biblijni chrześcijanie wierzą, że jest rok ok 5775 od stworzenia świata, i przytaczając 100 000 lat mąk biednych ludzi na tej strasznej ziemi - ośmiesza się - dlaczego ? ponieważ 99 % ludzi żyjących kiedykolwiek na ziemi żyło i żyje PO CHRYSTUSIE - ponieważ przyrost naturalny tej planety ma tak, że jest to przyrost logarytmiczny i nawet śmieszne wyliczenia wikipedii pokazują, że 2000 lat temu było nas nie więcej niż 250 milionów SIC ! - NA CAŁYM GLOBIE !!! - im dłużej jeszcze będzie istniał świat tym bardziej liczba ludzi żyjących kiedykolwiek będzie się zbliżała do 100 % żyjących w całej historii świata !!! - hmm czyżby Jezus wybrał idealny moment ?
Po drugie - ten pan chyba nie wie, że na tym nie piśmiennych pustyniach żyli po 80 lat i więcej - jeżeli przeżyłeś dzieciństwo tzn poród i nie byłeś genetycznie uszkodzony - to żyłeś tak jak nasze pra-pra babcie - po 90 - 100 lat (sam miałem przodków, którzy urodzeni jeszcze w XIX wieku przeżyli obie wojny i żyli dłuzej wieku niż większość szwajcarów -mówienie o średniej długości życia - że połowa dzieci umierała z powodu zakażenia podczas porodu - a matki przy okazji też, to średnia robi się nagle gorsza niż w Namibii w której ponad 1/3 ma AIDS (przypominam, że tacy sami manipulatorzy siedzą w CBOS i wmawiają nam że wszyscy zarabiamy 3500 złociszy) - idź pan w $&#!
Po trzecie ostatnie - ten pan nie rozumie sensu krwawej ofiary z pierworodnego i jej mocy zbawczej - długo by tu pisać
Dla tych "nieczytatych" : W SKRÓCIE -> ten gość jest 3x I ---> IRYTUJĄCY IGNORANTEM i IDIOTĄ
Po drugie - ten pan chyba nie wie, że na tym nie piśmiennych pustyniach żyli po 80 lat i więcej - jeżeli przeżyłeś dzieciństwo tzn poród i nie byłeś genetycznie uszkodzony - to żyłeś tak jak nasze pra-pra babcie - po 90 - 100 lat (sam miałem przodków, którzy urodzeni jeszcze w XIX wieku przeżyli obie wojny i żyli dłuzej wieku niż większość szwajcarów -mówienie o średniej długości życia - że połowa dzieci umierała z powodu zakażenia podczas porodu - a matki przy okazji też, to średnia robi się nagle gorsza niż w Namibii w której ponad 1/3 ma AIDS (przypominam, że tacy sami manipulatorzy siedzą w CBOS i wmawiają nam że wszyscy zarabiamy 3500 złociszy) - idź pan w $&#!
Po trzecie ostatnie - ten pan nie rozumie sensu krwawej ofiary z pierworodnego i jej mocy zbawczej - długo by tu pisać
Dla tych "nieczytatych" : W SKRÓCIE -> ten gość jest 3x I ---> IRYTUJĄCY IGNORANTEM i IDIOTĄ
^^^Po trzecie ostatnie - ten pan nie rozumie sensu krwawej ofiary z pierworodnego i jej mocy zbawczej - długo by tu pisać "
hahahaha co ku&&&... ? Zaraz zadzwonię do prokuratury, bo chyba sie do czegos przyznałeś.
hahahaha co ku&&&... ? Zaraz zadzwonię do prokuratury, bo chyba sie do czegos przyznałeś.
"Walka ateistów i katolików"
Odcinek tysiącpincsetstodziewincset.
Odcinek tysiącpincsetstodziewincset.
Szczerze mówiąc, to wszystkie religie są tak samo prawdziwe i jeżeli nie zostało by mi wpojone chrześcijaństwo od małego, to mogąc teraz wybrać sobie jakąś religię, wybrałbym wierzenia nordyckie
Tam to są prawdziwi bogowie, kozaki nad kozakami, a nie to co jakiś allah czy bogu
A tak całkiem szczerze, to niestety żadna religia nie jest logiczna. Napieprzacie się z ciapków, że wierzą że po męczeńskiej śmierci będą mieli 72 dziewice w niebie, gdy równocześnie wierzycie w człowieka chodzącego po wodzie i powracającego do życia po 3 dniach. Nie chcę po was jeździć, ale to zakrawa o lekką hipokryzję
Gdyby na ziemi każdy człowiek mógł wybrać sobie religię dopiero po ukończeniu 18 roku życia, to stawiam że większość byłaby ateistami, a biblię i koran wstawiła między baśnie Andersena i braci Grimm.
Nie mówię, tradycję chrześcijańską należy szanować, bo jak by nie patrzeć to jest już nasza polska unikatowa tradycja, lecz sama wiara jakoś mnie nie przekonuje.
ODYN!
A tak całkiem szczerze, to niestety żadna religia nie jest logiczna. Napieprzacie się z ciapków, że wierzą że po męczeńskiej śmierci będą mieli 72 dziewice w niebie, gdy równocześnie wierzycie w człowieka chodzącego po wodzie i powracającego do życia po 3 dniach. Nie chcę po was jeździć, ale to zakrawa o lekką hipokryzję
Gdyby na ziemi każdy człowiek mógł wybrać sobie religię dopiero po ukończeniu 18 roku życia, to stawiam że większość byłaby ateistami, a biblię i koran wstawiła między baśnie Andersena i braci Grimm.
Nie mówię, tradycję chrześcijańską należy szanować, bo jak by nie patrzeć to jest już nasza polska unikatowa tradycja, lecz sama wiara jakoś mnie nie przekonuje.
ODYN!
Wprowadzanie chrześcijaństwa u Chińczyków i teraz przynosi mizerny efekt, a 2000 lat temu miało taki sens jak wprowadzanie demokracji w Pakistanie.
Na bliskim wschodzie judaizm z dekalogiem był najbliższy chrześcijaństwu.
Piśmiennictwo było wystarczająco dobrze rozwinięte np Qumran
Koleś pieprzy o 100 tysiącach lat. No ok, to w jaki sposób np 6000 lat temu ludzie byli przygotowani mentalnie na naukę Jezusa?
Pomijając czym jest chrześcijaństwo, jak była rozwinięta cywilizacja, czy ktoś był podstawiony jako męczennik i jacy ludzie przebywali z nim, a potem uczyli innych... nie zastanawiało was dlaczego ludziom spodobała się ta religia, czemu nie została zignorowana i zapomniana, a stała się tym czym jest?
Na bliskim wschodzie judaizm z dekalogiem był najbliższy chrześcijaństwu.
Piśmiennictwo było wystarczająco dobrze rozwinięte np Qumran
Koleś pieprzy o 100 tysiącach lat. No ok, to w jaki sposób np 6000 lat temu ludzie byli przygotowani mentalnie na naukę Jezusa?
Pomijając czym jest chrześcijaństwo, jak była rozwinięta cywilizacja, czy ktoś był podstawiony jako męczennik i jacy ludzie przebywali z nim, a potem uczyli innych... nie zastanawiało was dlaczego ludziom spodobała się ta religia, czemu nie została zignorowana i zapomniana, a stała się tym czym jest?
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie