dwóch braci z Rabki-Zdrój po pracy konstruuje drony
to teraz konstrukcja która ma unieść pocisk moździerzowy i lecimy na wiejską zakończyć ten p🤬lony cyrk.
Powiem szczerze że jakoś w ogóle mnie nie kręci temat tych dronów. Znam lepsze sposoby na wydanie gotówki. Ciężko zarobionej gotówki której i tak polowe zap🤬lają złodzieje w garniakach tak więc popieram pomysł kolegi wyżej.
Konto usunięte
2015-07-21, 8:46
swietne hobby, chociaż drogie
k🤬a bawią się bawią w te swoje drony kondony, do czasu kiedy nie mają żony hhehe
Konto usunięte
2015-07-21, 11:43
Opracowują własne konstrukcje, czy jadą tylko na gotowcach z netu?
Modele to gotowce z netu. Patrzą chyba na cenę. Niby, im droższe tym lepsze

I dlatego pewnie jako kontrolera używają DJI NAZA. Bo podłączając nie ma możliwości zepsucia. A że dron straci kontrole - to już taki urok tego kontrolera. Zresztą częstotliwość wi-fi czyli 2,4GHz nie ma tutaj nic do rzeczy. Ewentualnie może zakłócić tor video jeśli mają nadajnik na 2.4 - chociaż częściej stosuje się video na 1.2 lub 5.8GHz. Sądząc po antenie nadawczej i odbiorczej - kierowanie dronem jest na częstotliwości 433MHz a tor video realizowany na częstotliwości 5.8GHz więc o zakłóceniach nie może być mowy. Siać mogą jedynie regulatory oraz sam nadajnik video który może zagłuszać satelity. więc rozbicie heksy to raczej wina samego kontrolera.
Dla Rabczanina nawet bez harda okejka...
Mój kolega studiuje na telekomunikacji w Wawie i jako pracę inżynierską ma zbudować takiego drona. Nie chodzi o konstrukcję (bo będzie pewnie po taniości, aby latał) ale głównie o oprogramowanie i użycie tych dronów w systemach telekomunikacyjnych. Fajnie, że w Polsce są takie specjalności i szkoda, że ja jestem zbyt tępy bo ta praca to dużo myślenia i rozkminania. Taki projekt na świecie robili wcześniej tylko Japończycy, ale ich rozwiązania i materiały wyszły zbyt drogo, więc chłopak ma pole do popisu i zaistnienia. Ciekawe z kolei czy jeżeli jego praca zostanie wykorzystana czy będzie dostawał z tego jakąś kasę, czy może to opatentować, czy uczelnia może go wyr🤬ać po całości i sprzedać projekt jak to robią najczęściej Polacy za bezcen.
W Warszawce ktos pop🤬lil Wiejska z Okęciem i chcial zamiast w cyrk to wyjebac w samolot
Pytanie, co oni tam "konstruują"? Bo według mnie składają poprostu zabawki z gotowych podzespołów, co robi prawie każdy, żeby zaoszczędzić kasę i dostosować śmigłowiec do swoich potrzeb. Ani awioniki, ani części mechanicznej oni nie wykonują. Wszystko wykorzystują gotowe, nawet kadłuby, które najłatwiej wykonać.
@Maderfakermen Radze ci sie przeprowadzić bo pewnie zaraz bedziesz miał nalot na dom haha