Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 1:05
DTŚ rządzi
konto usunięte • 2015-03-23, 11:00
Oto kolejny przykład jak nas kroją. Skoro nawet na onecie o tym piszą, to już po prostu skandal:

"Zabrze: DTŚ po 7 miesiącach nadaje się do remontu. Kosztowała 230 mln zł
Od­da­na do użyt­ku za­le­d­wie 7 mie­się­cy temu Dro­go­wa Trasa Śred­ni­co­wa na­da­je się do cał­ko­wi­te­go re­mon­tu - do­no­si TVS. 3-ki­lo­me­tro­wy od­ci­nek drogi mię­dzy Za­brzem a Gli­wi­ca­mi zo­stał wy­bu­do­wa­ny za 230 mln zło­tych. Po ponad pół roku ide­al­nie gład­ka na­wierzch­nia po­kry­ła się jed­nak... fa­la­mi"

Tu macie link do wywiadów ze ślunzakami:

wiadomosci.onet.pl/slask/zabrze-dts-po-7-miesiacach-nadaje-sie-do-remo...

ale nie te fale są bulwersujące, 3 km odcinek kosztował 230 mln złotych. W przeliczeniu na euro, to ok 50 mln, przez 3, to ok 17 mln euro za kilometr.

Tymczasem u naszych zachodnich sąsiadów:

"Der längste deutsche Straßentunnel mit fast acht Kilometern, riesige Brücken und Baukosten von bisher mehr als zwei Milliarden Euro. Die 220 Kilometer lange A 71 – sie verbindet Sachsen-Anhalt, Thüringen und Bayern – ist im Abschnitt durch den Thüringer Wald "von den Kilometerkosten die teuerste Autobahn Deutschlands""

"Najdłuższy prawie 8-kilometrowy tunel podziemny, mozsty wiszące i koszty budowy ponad 2 mld euro. 220 - kilometrowa autostrada A 71 jest w przeliczeniu na kilometr najdroższą autostradą w niemczech."

link do całości:

welt.de/wirtschaft/article128250549/Die-A-71-ist-die-teuerste-Autobahn...

teraz podzielcie 2 mld przez 220 km - ok 9 mln euro za kilometr.

Jakim k🤬a cudem, u nas, na śmierdzącym ślunsku, przy praktycznie zerowych kosztach pracy za 17 mln EUR za kilometr wybudowali nawet nie autostradę, ale DTŚ - drogową trasę średnicową (c🤬j wie co to jest), która po pół roku nadaje się do generalnego remontu?

Tymczasem Niemcy wyj🤬i 220km autostradę, gdzie naj🤬i mostów i tuneli i to wszystko prawie 2x taniej?

To nie unia europejska nas kroi, to my sami.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2015-03-23, 11:09
To dlatego drogi użytkowniku, że Niemcy przegrali wojnę
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-23, 11:19 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
cys23 2015-03-23, 11:59
@Zacharael

Którą wojne? Drugą światową? Kłóciłbym się. Trzeba to powiedzieć otwarcie: wojna to wyższa forma biznesu, a biznes to pieniądze. Niemcy i Japonia najlepiej po tej wojnie wyszli ekonomicznie i finansowo. Obydwa kraje zaczęły prosperować tuż po konflikcie. Zobacz, jak teraz wygląda szwablandia. Czy tego chcemy, czy nie to właśnie Niemcy zyskali najwięcej.

Swoją drogą, angole myślą, że to oni wygrali całą wojnę, a dopiero całkiem niedawno zaczęli spłacać dług zaciągnięty od USA na potrzeby WWII (nie wspominając o naszych pilotach, którzy tę ich nędzną wysepkę uratowali). Amerykanie też myślą, że to oni są zwycięzcami, czemu to ja już nie wiem...
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-23, 12:00 2
Nihil novi.
Ale i tak znajdą się tacy(głównie tępi narodowcy), którzy będą uważać, że kopalnie, banki, stocznie, fabryki itd muszą być w "polskich rękach". Bo jak Niemiec przyjdzie to wiadomo- rozkradnie

cys23 napisał/a:

nie wspominając o naszych pilotach, którzy tę ich nędzną wysepkę uratowali

Nawet lekko śmiechłem po przeczytaniu
Zgłoś
pkh 2015-03-23, 12:08 2
Hmmm a może to jest tak że im dłuższa droga tym taniej wychodzi za kilometr? Na przykład niezaleznie od tego czy budujesz 10km czy 200km to musisz sprowadzić sprzęt, wynająć ludzi, zaprojektować itd. Może przy dłuższej trasie te stałe koszty rozkładają się na więcej kilometrów.
Ale tak czy siak jestem przekonany że można to zrobić taniej.
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-23, 13:03
pkh napisał/a:

Hmmm a może to jest tak że im dłuższa droga tym taniej wychodzi za kilometr? Na przykład niezaleznie od tego czy budujesz 10km czy 200km to musisz sprowadzić sprzęt, wynająć ludzi, zaprojektować itd. Może przy dłuższej trasie te stałe koszty rozkładają się na więcej kilometrów.
Ale tak czy siak jestem przekonany że można to zrobić taniej.

Tylko miej ty na uwadze, że sama płaca w Polsce w przeliczeniu na euro jest gdzieś 4x niższa, podobnie jak inne koszty
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-23, 13:17 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Pater patriae 2015-03-23, 14:57 58
Zgłoś
The.prophecy 2015-03-23, 18:19
U nas koszty budowy nie przekroczyły 9 mln za kilometr, reszta poszła na łapówki i ustawienie przetargów.
Zgłoś
Dżezus_Chryptus 2015-03-23, 18:25
Znowu nas wyr🤬ali. Też mi zaskoczenie.
Opowiem wam dobry żart:
Nasz rząd dba o dobro kraju bardziej niż własną kieszeń i robi wszystko, by Polakom żyło się lepiej.
Zgłoś
androgenius 2015-03-23, 18:25
Droga znikąd donikąd a wy tu ubolewacie
Zgłoś
panchamityle 2015-03-23, 18:38
Widzisz wieśniaku, na 'śmierdzącym śląsku' ceni się pracę ludzi a ty kmiotku z wyp🤬dowa musisz tyrać za łaskę pańską Gdybyś tak nie spinał jak gimbus dupy, to dałbym piwo a tak to jedynie mogę z politowaniem wyrazić ubolewanie nad twoim upośledzeniem.
Zgłoś
Adrjan77 2015-03-23, 18:52
Zgłoś
konto usunięte 2015-03-23, 19:01
Oto jak buduje się drogi w Polsce drodzy sadysci
link do YT - youtube.com/watch?v=zWhVc7YO4Jg&t=1115

link do całości na sadzie sadol.pl/o-sluzbach-vt348282.htm3851404
polecam.

Drodzy moderatorzy.
Filmik który chcę wrzucić jest już na sadistic a mi chodzi o konkretny moment, który jest w nim zawarty i nie mogę go wgrać inaczej niż przez podanie linku do niego.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem