"Zastanawiam się co było pierwsze. Religia czy wojny?"
Rozmowa dwóch kolegów:
- W jaki sposób krucjaty przyczyniły się do zwiększenia ilości katolików?
- Zwiększyły procent katolików poprzez eliminację niekatolików
Udostępnij na Facebooku
Skopiuj link
konto usunięte
2012-09-08, 18:02
O, ktoś podłapał, że kolorowe jest fajne.
konto usunięte
2012-09-08, 19:26
do komentarza Radysha dodam jeszcze, że chrześcijaństwo za wszelką cenę starało się zniszczyć wcześniej kultury europejskie i przyczyniło się chrześcijaństwo również do zbeszczeszczenia wielu świętych dla pogan miejsc kultów oraz ich dorobek historyczny. chrześcijaństwo obrało sobie za cel zniszczenie wszystkiego co było dotychczas (kultury, ksiąg, zabytków, religii) nie interesując się nawet czy to jest moralnie poprawne czy nie. Poprzez destrukcje chcieli mieć całkowitą kontrolę nad wszystkim. nie obchodziły ich środki jakich użyją. obojętne im było czy spalą wioski czy miasta, ile osób zabiją. jak to powiedział legat papieski Arnaud Amaury: "zabijcie wszystkich, bóg rozpozna swoich" oraz kiedy w kościele św. Marii Magdaleny wyrżnięto w pień 7000 ludzi, w tym kobiety i dzieci. Na ulicach miasta zabito i okaleczono dalsze kilka tysięcy. Jeńców oślepiano, wleczono za końmi i celowano do nich jak do tarcz.
Arnaud zdał Innocentemu III następującą relację: "Dzisiaj Wasza Świątobliwość, dwadzieścia tysięcy mieszkańców wydano mieczowi, niezależnie od posady, wieku, czy płci". Po tych cytatach można wywnioskować, że dla papiestwa łatwiej było zabić kilka tysięcy niewinnych osób niż poszukać i skazać kilku "winnych"
konto usunięte
2012-09-08, 19:39
konto usunięte
2012-09-08, 20:20
Ten niebieski jebitnie razi w oczy.
konto usunięte
2012-09-08, 20:20
Zastrzegam sobie kolory których to użyłem w moim ostatnim poście z kawałami
konto usunięte
2012-09-08, 22:19
Dlaczego piszecie o grzechach chrześcijaństwa w czasie przeszłym? Przecież Oni się nie zmienili, dalej robią swoje i dalej w imię boga morduje się ludzi na całym świecie. Najwięcej zmian i przekłamań w Biblii poczyniono w ciągu ostatnich lat, mistrzami w tej dziedzinie są jechowi , którzy w swojej niby-Biblii wycięli wszystkie niewygodne fragmenty... Religia jest największym złem na ziemi, które pozwala rządzić motłochem. Nie ma innej siły, która zmusi dobrego człowieka do zabicia innego, niewinnego, dobrego człowieka...
konto usunięte
2012-09-09, 0:16
Myślałem że zostane zjechany przez te kolory ;p Miłe zaskoczenie.
Z przykrością stwierdzam iż twój nick nie działa na twoją korzyść :|.
konto usunięte
2012-09-09, 3:19
@gywer1
Jest coś takiego jak komunizm, głód i Jigsaw. Ideologie mogą być równie śmiercionośne jak religie i "pozwalają rządzić motłochem".
Tak w ogóle to nie wiem po co ta spina w każdym temacie zahaczającym o religię, antykatolicki hejt jest nudny kiedy pojawia się w co drugim temacie -_-
konto usunięte
2012-09-09, 5:37
@Up
Właściwie to się zgadzam, ale jakoś nigdy nie słyszałem, by jakis ateista zdetonował się w kościele, więc coś w ich "smutach" jednak jest...