Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
VikLin 2025-04-08, 20:09
Ehh Piłsudzki też nie był Polakiem, tylko Litwinem. Nie ważne kto, byle by robił to w interesie Polski.

[ Dodano: 2025-04-08, 20:14 ]
Geraldinio napisał/a:

Mentzen - typowe polskie nazwisko z dziada pradziada
Zastanawia mnie, co mają w głowach młodzi, którzy głosują na tego zjeba. Serio, nie przeszkadza wam i to jest normalne, że kobieta ma 9 miesięcy nosić w sobie niechciane dziecko z gw🤬tu, a potem resztę życia je wychowywać? Serio, jak wam ktoś żonę/matkę/córkę wyr🤬a to nie będzie miało znaczenia, że jest np. czarne, lub podobne do zwyrodnialca?
ale dla tego zjeba to tylko DROBNA NIEDOGODNOŚĆ.
No chyba, żeby jego dopadła, to wtedy wiadomo, wyższa konieczność, wyjątek.

A ktoś mówił o wychowywaniu ?? Chodziło tylko o urodzenie, wciąż istnieją okna życia. Poza tym Sławek mówił o nie zabijaniu. Nie mniej w tej materii mam zgoła inne podejście. Co nie znaczy że jestem za legalizacją aborcji.
Zgłoś
Websterthe1 2025-04-09, 0:53
Shizol napisał/a:

Każda z tych dwóch opcji to dalej zero veta dla przymusowej modernizacji mieszkań i domów do poziomów energetycznych pod groźbą ogromnej kary finansowej- patrz belgia. Auta elektryczne. Drogi prąd i zakaz wydobywania węgla. Bo Polska nie może korzystać z złóż my tylko tu mieszkamy. Złoża są jewropy i Ameryki.

Ty żyjesz w jakimś wyobrażonym świecie. Gdzie Polska ma jakieś bogate złoża węgla (nie ma, oszukano cię, nasze kopalnie są nierentowne i tylko pochłaniają publiczne miliardy złotych, aby w ogóle mogły funkcjonować), i tylko zła Unia nie pozwala nam go wydobywać. Podniesienie jakości życia termomodernizacją, jego wydłużenie poprzez poprawę stanu powietrza czy utrzymanie w gospodarce setek miliardów złotych poprzez ograniczenie importu surowców, których nie mamy – to jest szkodzenie Polsce? Tak? Wam ta cała Konfederacja mózgi z k🤬sami pozamieniała.

podpis użytkownika

Nożem zwierza! Ciach po gardle! Tryska krew!
Zgłoś
Shizol 2025-04-09, 8:48
@Websterthe1: Polska ma ok. 36,6 miliarda ton niewydobytego węgla kamiennego i 23–36 miliardów ton węgla brunatnego. Przy obecnym poziomie wydobycia wystarczy to na około 750 lat węgla kamiennego i 600 lat węgla brunatnego.

Modernizacja ok aaaale...
Flandria

Od 1 stycznia 2023 roku wprowadzono obowiązek przeprowadzenia renowacji energetycznej dla budynków mieszkalnych. Nowi właściciele domów lub mieszkań o niskiej efektywności energetycznej (z certyfikatem EPC klasy E lub F) są zobowiązani w ciągu pięciu lat od nabycia nieruchomości poprawić jej efektywność do co najmniej klasy D. Niedopełnienie tego obowiązku może skutkować nałożeniem kary administracyjnej w wysokości od 500 do 200 000 euro. Dodatkowo, właściciel otrzyma nowy termin na spełnienie wymogów renowacji.

Masz mi pożyczyć trochę forsy bo mnie cholera NIE STAĆ !

Edit 1: A ty na kogo głosujesz?
Zgłoś
Websterthe1 2025-04-09, 12:49 1
Shizol napisał/a:

Polska ma ok. 36,6 miliarda ton niewydobytego węgla kamiennego i 23–36 miliardów ton węgla brunatnego. Przy obecnym poziomie wydobycia wystarczy to na około 750 lat węgla kamiennego i 600 lat węgla brunatnego.

Może sobie mieć i 5000 miliardów, ale co z tego, skoro ten węgiel znajduje się kilometry pod ziemią, a jego wydobycie nie jest opłacalne, bo ten bliżej powierzchni już dawno został wyeksploatowany. Koszt wydobycia polskiego węgla przekracza jego wartość, a do tego ten węgiel jest słabej jakości – nawet nie spełnia norm. Polski sektor górnictwa węgla kamiennego zanotował w 2024 r. 11 mld zł straty. Oczywiście stratę pokryjemy my, podatnicy, bo górniczy związkowcy tak sobie wymyślili i tak ma być. Jak to się ma do idei wolnego rynku? Jak biznes sam na siebie nie zarabia, to chyba powinien zostać zamknięty, prawda? Ale wygodniej jest słuchać bzdur, które wygadują liderzy Konfederacji, że przyszłością Polski jest węgiel. Nie jest, jest kulą u nogi, która nas kosztuje miliardy złotych.

Takie są statystyki: ile ton wydobytego węgla przypada na jednego górnika. Nic dziwnego, że tak słabo wygląda to w Polsce, gdzie polski górnik musi dwie godziny przemieszczać się od wejścia do kopalni do stanowiska i z powrotem – to daje jedynie cztery godziny na pracę. polska zatrudnia armię górników, która przeżera publiczne pieniądze, ci ludzie- z pewnością bardzo pracowici i kreatywni - marnują się, mogliby zasilić inne sektory, które są przyszłościowe dla gospodarki. To smutny paradoks, że ich ciężka praca generuje więcej strat niż zysków.

Shizol napisał/a:

Masz mi pożyczyć trochę forsy bo mnie cholera NIE STAĆ !

Co ja poradzę na to, że jesteś taki niezaradny. Za brak ubrania i paradowanie nago też grozi kara finansowa – i co? Rozpłaczesz się, że mam ci kupić gacie, bo nie masz jak wyjść na ulicę? Tak poważnie, to przecież są programy specjalnie przeznaczone na ten cel, z dofinansowaniami. Można otrzymać bezzwrotne dofinansowanie na: Wymianę pieca na nowe efektywne i ekologiczne źródło ciepła. Modernizację lub wykonanie instalacji grzewczej. Ocieplenie budynku. Wymianę okien i drzwi. Zakup rekuperacji. Ocenę stanu energetycznego domu.

podpis użytkownika

Nożem zwierza! Ciach po gardle! Tryska krew!
Zgłoś
Shizol 2025-04-09, 18:47 1
@Websterthe1: Kupić ubranie to jedno, zmodernizować dom to drugie. Jak najbardziej za ekshibicjonizm powinna być kara bo to w złym guście, ale za to ze chce żyć w domu z klasą energetyczną G i płacić za węgiel 2,5 tys za tonę to moja sprawa nie mam zamiaru głosować na kogoś kto mi będzie kary za to bił.

Co do tych programów moja babcia skorzystała z czyste powietrze.
na zimę jej starczało 3 tony węgla 3 x 750zł (cena sprzed kłótni z putinem, choć co do tego to wole tani gaz niż życie saszki) = 2250 zł na rok

Teraz Pompa ciepła panele słoneczne 6 sztk, ocieplenie domu. cena za pól roku ? 8 000 zł za prąd ... mało tego jeszcze koszta bo to wcale nie było 100 % wszystkiego moja babcia musiała wydać 30 tys z swoich oszczędności.

Ok węgiel jakimś cudem nie rentowny bo musimy dorzucać? Ok zgodzę się. Jakie są alternatywy, mamy wiatraki? czy inne źródła odnawialnej energii zastąpić to? czy już stoi elektrownia jądrowa? No nie. To teraz lepiej dorzucać swoim z budżetu czy ściągać zza granicy?

Dalej nie mam odpowiedzi ani od ciebie ani od czarnego na kogo głosujecie. Czyżby wstyd? Jak już odpowiecie to dorzucie czemu na niego głosujecie, co osiągnął i co zrobi dla polski jak wygra... któż wie może zmienię zdanie jak wyplujecie coś merytorycznego.
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-04-10, 0:40
Websterthe1 napisał/a:

To smutny paradoks, że ich ciężka praca generuje więcej strat niż zysków.

Jak wyśpiewał nasz współczesny wieszcz ponad trzydzieści lat temu:

"Całe życie tyrał w hucie, a do huty dokładali.
Cała jego ciężka praca, wszystko było c🤬ja warte.
Gdyby leżał całe życie, mniejszą czyniłby on stratę."

Święte słowa. Huty padły, ale w polskim górnictwie to wciąż aktualne.

Zgłoś
killua 2025-04-11, 12:18
A4boNla3hon3 napisał/a:

Taki filmik możesz znaleźć z każdą opcją polityczną w tym kraju.
Nie będzie się niczym różnił.
"Protokół aborcja odpalony"
Paręnaście lat temu protokół "dziadek Tuska służył w wermachcie" też zadziałał
Nazwisko ci przeszkadza?
To obadaj jakie w sejmie polsko języczne nazwiska mają posłowie z pisu i ko.
:
Mentzen jako jeden z niewielu posłów kandydatów na prezydenta ma własny biznes.
Nie jest darmozjadem, nierobem.
Fakt że konfa jest odklejona na punkcie religii nie zaprzeczam.
Zawsze możecie zagłosować na tą drugą opcję.

Ma biznes w ktorym dordza klientowm jak nie płacić podatków w Polsce. idealny kandydat na prezydenta
Zgłoś
kpold3004 2025-04-13, 12:55
Websterthe1 napisał/a:

Jak podaje sam polityk Sławomir Mentzen, jego pradziadek Józef Mentzen był rodowitym Niemcem mieszkającym przed I wojną światową w okolicach Tucholi.

Ale wiesz, że w PL nie ma osób praktycznie czysto polskich z uwagi na pierwsze multikulti w Europie jakim była I RP?
Zgłoś