Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 22:35
JoSeed 2025-10-30, 8:48 6
Fajne i cwane 👍
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-10-30, 10:29
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
smc 2025-10-30, 10:33 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
PsikutaBezS 2025-10-30, 11:41
Zgłoś
Jaten 2025-10-30, 14:51 3
Z forum papugistów:
Cytat:

Witam:)
Mieszkam w Mannheim w Niemczech. U nas aleksandretty zyja na wolnosci. Jakies 50 lat temu przywiozla je jakas para z Hiszpani i tak sie u nas zadomowily:) U nas w miescie i w okolicach zyje ich juz kilka tysiecy:))) 8 lat temu zaraz po przyjezdzie szlam zima przez park i nagle zobaczylam przelatujace stadko zielonych papug.... usiadlam na lawce i sie zastanawialam co ja wczoraj pilam???? a poza tym to sie widzi biale myszki a nie zielone papugi!!! )) Jeden telefon do mamy i sprawa wyjasniona:) No zyja tu:) Caly rok:) i rozmnazaja w zastraszajacym tempie:) 6 tygodni temu w okropny upal przejezdzalam kolo parku i na srodku ulicy siedzila taka jedna... zielona z czerwonym dziobem i totalnie zdezorientowana... Zatrzymalam ruch, wyskoczylam z auta i ja uratowalam:) Przyjechalam do domu, poszlam do sasiadow pozyczyc klatke, otworzylam bagaznik a ona fruuuu i poleciala...

.

Ponoć na zachodzie Polski już są widywane
Zgłoś
Marian_Koniuszko 2025-10-30, 16:01
@Jaten:

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) – gatunek średniego ptaka z rodziny papug wschodnich (Psittaculidae), zamieszkujący środkową Afrykę i Półwysep Indyjski z Cejlonem. Introdukowany w Ameryce Północnej, na Bliskim i Dalekim Wschodzie i w wielu krajach europejskich, w tym na terenie Polski.

Zgłoś
JoSeed 2025-10-30, 17:24 1
Jaten napisał/a:

Z forum papugistów:
.
Ponoć na zachodzie Polski już są widywane

Nie miałabym nic przeciwko
Byle naszym wróblom krzywdy nie robiły...
Zgłoś
TwójCzarnyPan 2025-10-30, 20:04 1
Zgłoś
gambit997 2025-10-31, 23:03
Aleksandrettę widziałem w świętokrzyskim 40 lat temu, w sadzie obok mojego domu. Możliwe że uciekła z polskiej "hodowli" ale jednak.
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem