Główna Poczekalnia (5) Soft (4) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 10:59
Dzień z życia schizofrenika
konto usunięte • 2013-02-01, 0:50
Czyli czego doświadczają ludzie cierpiący na tę chorobę psychiczną.

Do 0:38 opis filmu.

Angielski wymagany.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-02-01, 17:38 2
@Grillowany- Odpowiem Ci na przykładzie bardzo bliskiej osoby z mojej rodziny. Generalnie są to moje przypuszczenia poparte obserwacją. Po pierwsze to okres dzieciństwa, gdzie młoda osoba narażona jest na wielki stres niekiedy ze strony najbliższych( alkoholizm, awantury, burdy etc.). Wszystkie te czynniki tak zwane środowiskowe gdzieś utrwalają się w psychice danej osoby powodując jakąś traumę. Następnie używki: zażywanie nawet okazjonalne narkotyków, nadużywanie alkoholu. Jeżeli dodamy do tego stres i nerwy, brak środków materialnych na utrzymanie, to w połączeniu z poprzednimi czynnikami, mamy naprawdę dobrą "pożywkę" do tego, aby osoba która dotychczas normalnie funkcjonowała w środowisku, mogła zachorować na schizofrenię.

Osoba chora na schizofrenię ma naprawdę nieciekawe życie. Pacjent musi praktycznie przez całe życie zażywać leki aby nie dopuścić do rozwinięcia choroby w takim stopniu, aby osoba ta nie była hospitalizowana.

Współczuję wszystkim tym, którzy mają w swojej rodzinie osobę z tą chorobą. Stres, nerwy, niepokój o chorą osobę, niekiedy strach przed nią i przed tym co może zrobić sobie i innym, jest naprawdę czymś niesamowitym. Szczęśliwi Ci którzy nie mają takich doświadczeń.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 17:42 14
Archeolog napisał/a:

Faktycznie ciężkie mają życie zwolennicy spiskowych teorii dziejów, w tym zamachu w Smoleńsku. Biedny ten Macierewicz ze spółką, pozostaje tylko współczuć.

A ja z kolei widzę, że niektórzy są tak ciężko chorzy, że z każdego tematu potrafią zrobić Smoleńsk.
Zgłoś
androgenius 2013-02-01, 17:44
Mój kumpel ma lekką schizofrenię, w zasadzie objawia się tym, że czasem gada losowe słowa jakby sam do siebie, nazywa się to schizofazją. Jak strzeli browara to ciężko się z nim dogadać bo wali nieogara, jak jest trzeźwy to normalnie się z nim gada i nikt by się nie kapnął nawet, że coś nie gra. A jak spali gibona to już nic nie mówi, tylko się śmieje. W sumie ja też jak się spalę to nie chce mi się dziury otwierać
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 18:14 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 18:34 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 18:52
leeloodallas napisał/a:

Dla ciekawskich polecam książkę najlepszego (już niestety nieżyjącego) psychiatry: Meloncholia - Antoniego Kępińskiego.

Za Kępińskiego zawsze browar też chodziłem na terapie, niestety leków nie dostałem :/
Zgłoś
yoshi88-88 2013-02-01, 18:59 4
Zgłoś
bania88 2013-02-01, 19:07
Zgłoś
Butter 2013-02-01, 19:17 3
pare osób wcześniej już wspominało i ja dopowiem. Wg najnowszej hipotezy neurorozwojowej na schizofrenie składa się duża ilość czynników w tym geny, ale ich wpływ ujawnia się najczęściej dopiero przez czynniki zewnętrzne. Stres najczęściej w I trymestrze, w dzieciństwie i ok 20rż, używki szczególnie neuroaktywne narkotyki mogą dosłownie obudzić schizofrenię. Pisze akurat o tym prace mgr. Tak jak w jednej z książek czytałem o schizofreniczce, dla niej to że słyszy głosy to jest normalne i myślała, że wszyscy tak mają. Dopiero na lekach uświadomiła sobie, że to nieprawda.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 21:03 2
yoshi88-88, Propsy dla ciebie. Gościu chciał nagrać śmieszny materiał wyśmiewczy ,ale minął się z celem bo wybrał temat z którego nie da się żartować ,bo to tak jak byś włożył łapę w rozpędzony łańcuch piły.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-01, 21:11
Jointa raz na tydzień i problem z głowy...
Zgłoś
Butter 2013-02-01, 21:27
@up

ten sam joint może wywołać schize
Zgłoś
ziemniak1311 2013-02-01, 21:42
leeloodallas napisał/a:

.

Ocenia się że na choroby psychiczne (łącznie z nerwicą i depresją) choruje co trzecia osoba z krajów wysoko rozwiniętych.

całe szczęście nas to nie dotyczy
Zgłoś
Black Snake 2013-02-01, 22:03
Ja mam czasami nerwicę natręctw -.- muszę coś poprawić, dotknąć, pomiziać itp. Po prostu muszę i już, nie umiem się powstrzymać od tego ;/
Zgłoś
człowiek_zły 2013-02-01, 22:04 3
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem