Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Wkłucie doszpikowe.
Po łacinie "intra osseous", stąd skrót IO, io, i.o. etc....
Tym razem w piszczel i z użyciem EZ-IO.
Poprzednio wrzuciłem dziurawienie klatki: sadistic.pl/dziurawienie-klatki-piersiowej-vt348312.htm
IO z zasady zakłada się po dwóch nieudanych próbach wkłucia dożylnego (intra vene, IV, i.v.).
IO to prawie to samo, co "kroplówka", z tym, że do szpiku nie można podać niektórych leków.

Powyżej samo wiercenie w nodze. W spoilerze cały filmik, w którym dowiecie się, czy ochotnik ma jaja.
ukryta treść

Być może gość znosi ból po różnych ciosach, postrzałach (mam nadzieję) i cięciach nożem ale tego się nie spodziewał:

Uczucie, które spowodowało dyskomfort delikwenta to w głównej mierze rozpieranie. Do wnętrza kości podano mu płyn (ok. 1:56), który z czasem przeniknie do żył.
Zgłoś
hellbwoi 2017-01-14, 2:29 19
Niby hamerykanie, niby technika ale filmować w poziomie sie, k🤬a, ne nauczyli...
Zgłoś
Konto usunięte 2017-01-14, 2:36 1
Dobry materiał, piwko leci.
Zgłoś
Arathnmor 2017-01-14, 14:27
I nawet morfinki na pocieszenie nie było? Chrzanić taką imprezę, już kanałowe leczenie zęba bym wolał.

podpis użytkownika

"Uczeni wyliczyli, że jest tylko jedna szansa na milion, by zaistniało coś tak całkowicie absurdalnego. Jednak magowie obliczyli, że szanse jedna na milion sprawdzają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć." T. Pratchett
Zgłoś
jedlek 2017-01-14, 17:24 3
"dowiecie się, czy ochotnik ma jaja." Trzeba naprawdę mieć coś nie tak z głową żeby na ochotnika się zgłosić do takiego czegoś.

podpis użytkownika

Prohibitium Optime Est.
Zgłoś
SaveTheTrees 2017-01-14, 17:45 6
@Dinaeel
W leczeniu kanałowym największy ból niestety odczuwa portfel...

podpis użytkownika

Burn a book, save a tree!
Zgłoś
ktosiek26 2017-01-14, 19:03 1
dobrze założone doszpikowe nie powinno boleć, dodatkowo trzeba używać zestawu do szybkiego tłoczenia, nie wystarczy podłączyć kroplówki i patrzeć jak kapie ;P.
Bardzo dobre rozwiązanie a w praktyce mało stosowane ( w Polsce)

nazwa tematu jest ułomna
Zgłoś
manson__ 2017-01-14, 20:09
Proponuję pociąć to na jeszcze mniejsze fragmenty i poumieszczać w spoilerach do spoilera.
Daj, k🤬a, żyć tym chomikom!!
Zgłoś
hennesi 2017-01-14, 20:40
Słabe, po praktykach m.in na SORze to ja na harda nie zaglądam już nawet.
Zgłoś
qulanogilewej 2017-01-14, 22:34
nikt czegoś takiego nie używa - ludzie zmiłujcie sie - ew nie po 2 nieudanych próbach tylko może z 5 albo wiecej - jak trzeba od razu cos podac - ale w 99,99% udaje sie wkluć do żyły wiec temat lipa - chyba ze hamerykanie jakies extremum znowu robią na polu walki - ale nie wiem po c🤬j komuś podawać coś do szpikowo na pod ostrzałem ?
poza tym żołnierze maja w c🤬j wielkie żyły - pracują fizycznie - wiec ślepy by im wklucie zrobił - takze nie wiem po co wgl i na co ?
Zgłoś
j.b.n 2021-11-29, 5:54
ktosiek26 napisał/a:

dobrze założone doszpikowe nie powinno boleć, dodatkowo trzeba używać zestawu do szybkiego tłoczenia, nie wystarczy podłączyć kroplówki i patrzeć jak kapie ;P.
Bardzo dobre rozwiązanie a w praktyce mało stosowane ( w Polsce)
nazwa tematu jest ułomna

Bywam w Polsce od czasu do czasu. Nie wypowiem się na temat częstotliwości stosowania tego ustrojstwa. Po przemyśleniach też uważam, że nazwa tematu to c🤬j. Czasy się zmieniły, technologia poszła na przód i mamy teraz nieco lepsze zabawki.
Zgłoś