Cytat:
Do wypadku doszło w środę 15 kwietnia 2015 około godz. 20:15 na skrzyżowaniu ulic Hetmańskiej i Kolejowej w Poznaniu. Całe zdarzenie nagrał jeden z kierowców. Karetka jadąca na sygnale wjechała na skrzyżowanie na czerwonym świetle i zderzyła się z jadącym od ul. Kolejowej oplem. - Do szpitala trafił kierowca samochodu osobowego oraz pacjent, który do niego był wieziony. Okoliczności wypadku są jeszcze badane - informuje Iwona Liszczyńska z biura prasowego wielkopolskiej policji.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Auta z prawej się powoli wycofują xDD
Btw. typowi, który jest za to odpowiedzialny powinno się odebrać prawko na zawsze, kretyn.
konto usunięte
2015-04-16, 19:48
Niby w karetce światła stopu zapaliły się przed wjazdem na skrzyżowanie, ale znacząco raczej nie zwolnił.
konto usunięte
2015-04-16, 20:51
piękny materiał własny - piwko leci !
a tak ogólnie to pacjent szczęścia zbyt wiele nie ma

nie dość że zabrany przez karetkę to jeszcze dzwon
Wina kierowcy karetki, niestety.
Kierowca osobówki powinien zachować szczególną ostrożność wjeżdżając na skrzyżowanie, szczególności w wypadku gdzie wszysyc inni kierowcy stoją i "na coś" czekają.
Kaszysz napisał/a:
Wina kierowcy karetki, niestety.
Kierowca osobówki powinien zachować szczególną ostrożność wjeżdżając na skrzyżowanie, szczególności w wypadku gdzie wszysyc inni kierowcy stoją i "na coś" czekają.
Sam sobie zaprzeczyłeś
Napisałem kogo jest wina oraz jak powinien się zachować kierowca osobówki, gdzie tu widzisz zaprzeczenie?
Prawo drogowe stanowi:
"2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy:
uczestniczy:
w akcji związanej z ratowaniem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa lub porządku publicznego albo
w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych,
w wykonywaniu zadań związanych bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, którym na mocy odrębnych przepisów przysługuje ochrona;
pojazd wysyła jednocześnie sygnały świetlny i dźwiękowy; po zatrzymaniu pojazdu nie wymaga się używania sygnału dźwiękowego;
w pojeździe włączone są światła drogowe lub mijania."
konto usunięte
2015-04-17, 15:42
konto usunięte
2015-04-17, 15:49
@up
Kierowca karetki zgodnie z przepisami nie miał pierwszeństwa. Osobówka wjechała na swoim zielonym świetle, a karetka na czerwonym. Także winny jest kierowca karetki. Niestety w tym zawodzie pośpiech i stres jest zgubny. Popatrzył na prawo, że kolumna aut stoi i myślał, pewnie że jest pusto, a tu JEB.
Wiem coś o tym, bo sam karetkami latałem i przy wjeździe na czerwonym na gwizdkach trzeba mieć oczy dookoła głowy.
pozdrawiam.
konto usunięte
2015-04-17, 16:02
@SonyERNI zacznij czytać te paragrafowe dyrdymały, to się dowiesz kto ma pierwszeństwo.
A póki co oddaj prawko, bo już niestety masz wiek, gdzie prawnie możesz je mieć, ale jeszcze nie osiągnąłeś wieku, w którym do niego dorosłeś.
" Jak to jest? Sprawcą wypadku jest pojazd uprzywilejowany, który wjeżdża na skrzyżowanie na czerwonym świetle – to na kierowcy tego pojazdu ciąży odpowiedzialność za bezpieczeństwo. Samochody poruszające się przez skrzyżowanie na zielonym świetle – nadal mają prawo do pierwszeństwa przejazdu. Zderzenie, którego uczestnikiem był pan Stefan było ewidentnym błędem kierującego samochodem policyjnym. Co wówczas? Na miejsce zdarzenia nie jest wołana następna policja, lecz PROKURATOR, ponieważ musi to być osoba obiektywna, stojąca wyżej w hierarchii ważności w policji. "
Zródło dariuszfoint pl/zderzenie_z_uprzywilejowanym
"Do szpitala trafił kierowca samochodu osobowego oraz pacjent, który do niego był wieziony"
Padłem
konto usunięte
2015-04-17, 17:17
konto usunięte
2015-04-17, 17:24