Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:

Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:

Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Ukrainiec Fedor Fedorenko był jeńcem z armii czerwonej, który został oberwachmanem w Treblince. Brał udział w rozstrzeliwaniu obywateli narodowości żydowskiej i pomagał przy zagładzie. PO wojnie pracował dla Brytyjczyków, wyemigrował do USA. W 1974 roku odwiedził Krym jako turysta. Został tam rozpoznany i zainteresowało się nim KGB. W 1984 roku został pierwszym nazistowskim zbrodniarzem wojennym deportowanym z USA do ZSRR. Proces trwał 9 dni, radziecki sąd ustalił, że w czasie służby Fedorenki w Treblince zginęło około 800 000 osób. Wyrok wykonano w lipcu 1987 r.

Zgłoś
Kogucik_Bałamucik 2025-01-27, 20:52 2
historiajakienieznacie napisał/a:

Ukrainiec Fedor Fedorenko

historiajakienieznacie napisał/a:

Proces trwał 9 dni, radziecki sąd ustalił, że w czasie służby Fedorenki w Treblince zginęło około 800 000 osób. Wyrok wykonano w lipcu 1987 r.

Zgłoś
JoSeed 2025-01-27, 21:26 3
Uwielbiam historię IIWŚ szczególnie historię KZL-ów...
Jeśli chodzi o Treblinkę to odbyło się kilka procesów, które dotyczyły byłych członków załogi niemieckiego obozu zagłady Treblinka II. Przed sądami RFN, ZSRR i Izraela stanęli zarówno niemieccy esesmani, jak i ukraińscy strażnicy, którzy brali udział w eksterminacji. W trakcie procesów biegli sądowi ustalili prawdopodobną liczbę żydowskich ofiar Treblinki na 900 tysięcy.

Bardzo niewielu członków załogi Treblinki poniosło odpowiedzialność karną, choć przed sądem stanęli komendanci obozu: Franz Stangl i Kurt Franz (pierwszy komendant dr Irmfried Eberl popełnił samobójstwo w 1948). Treblinka II była obozem zagłady, a nie obozem koncentracyjnym i jej jedynym celem było zabijanie. Każdy więc członek załogi obozu bezpośrednio uczestniczył w dokonaniu mordu na tysiącach ofiar.

Jeśli mówimy już o ukraińskich wachmannach to nie sposób nie wspomnieć o Iwanie Groźnym...
Proces Johna (Iwana) Demjaniuka przed izraelskim sądem w Jerozolimie wzbudził najwięcej kontrowersji spośród wszystkich procesów zbrodniarzy z Treblinki. Demjaniuka oskarżono o to, iż był osławionym "Iwanem Groźnym" (jednym z dwóch ukraińskich operatorów komór gazowych w Treblince, drugi z nich - Nikołaj Szelajew - został skazany na śmierć za zbrodnie wojenne przez sąd w ZSRR jeszcze w latach 50.)
Proces, który odbył się w dniach 16 lutego 1987 - 25 kwietnia 1988, miał charakter poszlakowy, a świadkowie często kierowali się emocjami, obciążając zeznaniami niewinnego jak miało okazać się człowieka. Sąd izraelski uznał jednak Demjaniuka za "Iwana Groźnego" i skazał na śmierć za bezpośrednie spowodowanie śmierci setek tysięcy ludzi.
Jednak w postępowaniu apelacyjnym Sąd Najwyższy w Izraelu stwierdził, że postępowanie dowodowe w sprawie Demjaniuka obciążone było rozlicznymi błędami, co przyniosło skutek w postaci skazania niewinnego człowieka. Został on uniewinniony od zarzutów i uwolniony.

Dzieci Demjaniuka, obecne przy ojcu w czasie rozpraw sądowych twierdziły, że ojciec jest dobrym, bogobojnym, uczciwym człowiekiem i nie byłby zdolny do takich okrucieństw...

Zgłoś
Kozła666Stopa 2025-01-27, 21:30 1
Ciekawy materiał, puste te oczy, myślę że niejedna śmierć widziały.
Zgłoś
Maniecky 2025-01-27, 21:37
Myslalem ze bedzie jakis archiwalny klip z fruwajacym deklem....a tu c🤬j
Zgłoś
FisioX 2025-01-27, 21:41
Nierychliwy, ale sprawiedliwy
Zgłoś
Nazhir 2025-01-27, 21:53 2
A tak na marginesie, to my się w końcu cieszymy, czy smucimy z powodu zagłady Żydów, bo o ile mnie pamięć nie myli, bo w 1939 Łodzi stanowili oni 40% ludności, w Warszawie 1939, a ogółem w Polsce 10%. Patrząc na ich szybkość rozmnażania, gdyby nie 2 WŚ, to dziś Polacy byliby mniejszością etniczną, a już na pewno nie bylibyśmy klasą średnią, bo to właśnie byli Żydzi w Polsce przed 1939.
Zgłoś
pierdylion83 2025-01-27, 22:01 3
Nazhir napisał/a:

A tak na marginesie, to my się w końcu cieszymy, czy smucimy z powodu zagłady Żydów, bo o ile mnie pamięć nie myli, bo w 1939 Łodzi stanowili oni 40% ludności, w Warszawie 1939, a ogółem w Polsce 10%. Patrząc na ich szybkość rozmnażania, gdyby nie 2 WŚ, to dziś Polacy byliby mniejszością etniczną, a już na pewno nie bylibyśmy klasą średnią, bo to właśnie byli Żydzi w Polsce przed 1939.

"Chichotów losu" jest tutaj więcej.
Żyd stoi na czele nibypaństwa ukraińskiego.
Co więcej wspiera i broni post UPO-wskich nacjonalistów.

podpis użytkownika

Naród wspaniały, tylko ludzie k🤬y - Józef Piłsudski
Zgłoś
Ramiell 2025-01-27, 22:03
Z jednej strony trzeba by dać im medal bo deratyzacja na żydach przynosiła efekty, no ale z drugiej trzeba ich wykończyć bo ofiarami padali tak że nieżydowscy Polacy.
Zgłoś
JoSeed 2025-01-27, 22:08 1
Nazhir napisał/a:

Pytasz o Polaków wyznania mojżeszowego?
To tak, jakby spytać czy dobrze, że wymordowano prawosławnych...

[ Dodano: 2025-01-27, 22:08 ]
W ogóle jak się można CIESZYĆ z zagłady ludzi? :O
Zgłoś
~Dostojny 2025-01-27, 22:19 1
JoSeed napisał/a:

W ogóle jak się można CIESZYĆ z zagłady ludzi? :O

Nikt tu czegoś takiego nie napisał

podpis użytkownika

Jest akcja - zabieramy banderowcom tablice rejestracyjne z samochodów
Zgłoś
RozjebieCiMatke 2025-01-27, 22:33 3
Nazhir napisał/a:

A tak na marginesie, to my się w końcu cieszymy, czy smucimy z powodu zagłady Żydów, bo o ile mnie pamięć nie myli, bo w 1939 Łodzi stanowili oni 40% ludności, w Warszawie 1939, a ogółem w Polsce 10%. Patrząc na ich szybkość rozmnażania, gdyby nie 2 WŚ, to dziś Polacy byliby mniejszością etniczną

No to pomyślmy jakiego narodu jest teraz 10% w Polsce i szybko się rozmnaża...
Zgłoś
Will70 2025-01-27, 23:07 1
Ironia losu, pajac zapewne z amerykańskim paszportem błąka się po ruskim Krymie na wakacjach i dostaje czapę.
Zgłoś
zn506 2025-01-29, 21:54
Nazhir napisał/a:

Polacy byliby mniejszością etniczną, a już na pewno nie bylibyśmy klasą średnią, bo to właśnie byli Żydzi w Polsce przed 1939.

A czy nie jest lepiej jak większość służy mniejszości?

Zgłoś