Pilot liniowy i jego kolega zbudowali jednomiejscowy samolot kompozytowy z zamiarem brania udziału w wyścigach. Zamiast użyć do napędu silnik tłokowy ze śmigłem, jak jest to na planach konstrukcji, do napędu użyli dwóch silników turboodrzutowych. Silniki te zaprojektowane do wykorzystania w modelarstwie, zostały zabudowane po jednym na każdej spodniej stronie kadłuba bezpośrednio za kabiną pilota.
Samolot był we wczesnej fazie rozwojowej i wykonał do tej pory tylko dwa loty o łącznym czasie 0,8h (0,1h = 6' przyp.red.). Celem wykonywanego lotu było zbadanie charakterystyki samolotu przy silnym bocznym wietrze. Około 200 ft (1 ft = 0,3048 m przyp. red.) nas ziemią (AGL) podczas wykonywania podejścia do lądowania, pilot przerwał podejście i odszedł na drugi krąg jednocześnie nabierając wysokości. Podczas wytrzymania przy lądowaniu na wysokości ok. 10 ft. AGL poryw wiatru z prawej burty zaburzył tor lotu, pilot dodał mocy celem odejścia na następny krąg. Usłyszał zmniejszenie obrotów jednego z silników i potwierdził za pomocą przyrządów pokładowych spadek mocy silnika lewego. Poryw wiatru i utrata lewego silnika spowodowały zboczenie samolotu na rząd zaparkowanych nieużywanych samolotów komunikacyjnych. Ponieważ minimalna prędkość samolotu na jednym silniku nie została jeszcze oszacowana, procedura przygotowania do lotu mówiła o zredukowaniu mocy pozostałej jednostki napędowej i natychmiastowym lądowaniu. Mimo to pilot utrzymał 30 -40% mocy na prawym silniku celem uniknięcia zderzenia z jednym z samolotów. Asymetryczny profil ciągu spowodował utratę kontroli nad samolotem, w konsekwencji zderzenie z drewnianą przyczepą. Nie znaleziono dowodów na jednoznaczne wskazanie przyczyn wypadku i żaden z trzech prawdopodobnych powodów, tj. zakłócenie przepływu paliwa, zakłócenie przepływu powietrza oraz zgaszenie płomienia z powodu zbyt gw🤬townego dodania mocy, nie został wykluczony.
P🤬lnięcie miało miejsce 13 Maja Roku Pańskiego 2016 około godz. 1530 czasu pacyficznego. Samolot o wdzięcznej nazwie "Quickie" (Szybki Numerek przyp. red.) został zniszczony w zderzeniu z zabudowaniami i terenem lotniska Mojave (MHV) (o tu:
mojaveairport.com ), Mojave w Californi. Pilot trochę się podrapał i poobijał. Lot próbny był wykonywany zgodnie z przepisami FIFA, UEFA, NBA oraz NHL.
Ta latająca trumna była napędzana czeskimi silniczkami PBS TJ40-G1 wyposażonymi w FADEC.