Główna Poczekalnia Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Wczoraj 23:24
Kriski 2021-02-13, 16:24 42
Czytałem komentarze pod oryginalnym filmem i ponoć było tak: Podczas przełączania złamał się jeden z izolatorów i stąd to mega zwarcie międzyfazowe. Ale to nie koniec, bo po mniej niż sekundzie prąd powinien zostać odcięty przez zabezpieczenia. Ale nic z tego, to Rosja, zabezpieczenia nie zadziałały i w ten sposób usmażyło wszystko w tej szafce, prąd dopiero ręcznie wyłączyli z dyspozytorni, po to ten koleś tam dzwonił.

Link do oryginału
Zgłoś
kamuha 2021-02-13, 16:29 7
C0C0JUMBO napisał/a:

Zastanawia mnie tylko użycie śniegu zamiast gaśnicy.

to nie śnieg, tylko „ Gaśnica czelabińska”
Zgłoś
Warystor 2021-02-13, 16:32 8
Gasili gaśnicą śniegową - to jeden z podstawowych rodzajów gaśnic - obok proszkowej... A nie czekaj...
Zgłoś
konto usunięte 2021-02-13, 16:44 11
Niewiele brakło a by się otworzył portal do piekła...
Zgłoś
baronturbina 2021-02-13, 17:01 6
Gość który włączał na bank popuścił w skafander!
Zgłoś
pro_avenger 2021-02-13, 18:59 2
To chyba jakiś generator meteorytów.
Zgłoś
szlovak 2021-02-13, 19:03 1
Kriski napisał/a:

Czytałem komentarze pod oryginalnym filmem i ponoć było tak: Podczas przełączania złamał się jeden z izolatorów i stąd to mega zwarcie międzyfazowe. Ale to nie koniec, bo po mniej niż sekundzie prąd powinien zostać odcięty przez zabezpieczenia. Ale nic z tego, to Rosja, zabezpieczenia nie zadziałały i w ten sposób usmażyło wszystko w tej szafce, prąd dopiero ręcznie wyłączyli z dyspozytorni, po to ten koleś tam dzwonił.

Myśłaełem że łuk, ale chyba może to być też zwarcie
Zgłoś
ptrkmdg 2021-02-13, 19:04 1
zgasło bo wszystkie izolacje się spaliły. Mnie też zastanawia , po co ten śnieg? to nie reaktor nie trzeba schładzać.
Zgłoś
Adrian649 2021-02-13, 19:27 5
Dupaapud napisał/a:

Niewiele brakło a by się otworzył portal do piekła...

W piekle pewnie odetchnęli z ulgą
Zgłoś
Juzwa 2021-02-13, 19:42 2
baronturbina napisał/a:

Gość który włączał na bank popuścił w skafander!

Raczej nie. Nie ma na to czasu. Strach przychodzi później.
Zgłoś
mazga50 2021-02-13, 20:05
Załączyli coś na zwarciu, śnieg na szynach, niedokręcona szyna, albo jebnięty przewód na wtórnym w przekładniku prądowym. To tak na szybko.
Zgłoś
Bartekniko 2021-02-13, 21:28 8
Serio? 12 komentarzy i nikt nie wie po co użyli śniegu?

Skoro prąd został odłączony i nic już ich nie kopnie, a mimo to widać na filmie, że w szafie nadal jest mały ogień, to trzeba go dogasić. Jak widać nie mają nic w pobliżu, więc skoro i tak bebechy szafy są do wymiany, to żadna różnica czym dogasza, no to dogasili tym co było obok, czyli śniegiem. Proste
Zgłoś
ritu4l 2021-02-13, 22:46 4
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Anonimowyja 2021-02-14, 0:27 7
szlovak napisał/a:

Myśłaełem że łuk, ale chyba może to być też zwarcie

Rozróżniamy dwa rodzaje zwarcia - zwarcie metaliczne (o niskiej impedancji zwarcia) oraz zwarcie łukowe (o dużej impedancji zwarcia).
Od siebie mogę dodać, że dzisiaj montowane rozdzielnice średniego, a nawet niskiego napięcia o wysokich wartościach prądu zwarciowego są wyposażone w zabezpieczenia łukoochronne - są to optyczne detektory łuku w celkach (szafach wydzielonych dla pól odpływowych) oraz szynach zbiorczych, współpracujące z polem pomiaru napięcia na szynach. Jeśli czujniki są pobudzone, a dodatkowo na szynach występuje duży spadek napięcia (który towarzyszy zwarciom) to wyzwalane jest zabezpieczenie szyn tzw. IV stopień zabezpieczenia nadprądowego, które odcina zasilanie szyn zbiorczych bez zwłoki czasowej (w przeciwieństwie dla I i II stopnia, które zresztą działa dla pól odpływowych).

Kolejna rzecz, to ubiór ochronny energetyka który wykonuje prace łączeniowe - jest to pełna odzież łukoochronna, trudnopalna, samogasnąca o odpowiedniej wytrzymałości na promieniowanie (głównie UV i podczerwone). Do tego buty i rękawice elektroizolacyjne, kask i przyłbica. Czasami można spotkać się ze strojem przypominającym te używane przez saperów.

Co do rozdzielnicy z filmu, to już łuk który pali się sekundę powoduje zazwyczaj na tyle duże straty wewnątrz celki, że potrzebny jest kapitalny remont. Tam pewnie potopiło szyny na dużej długości (strzelam, że co najmniej metr), zniszczyło osprzęt łączeniowy oraz obwody wtórne (sterownicze, pomiarowe po stronie niskiego napięcia). Pole w rozdzielnicy wyłączone na kilka dni, sama rozdzielnia na kilkanaście godzin zanim nie zrobi się porządku w sąsiednich celkach i wymieni uszkodzonych szyn.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem