Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 21 minut temu
Etyka to nie antykatecheza
konto usunięte • 2013-02-08, 19:04
Zapraszam do obejrzenia filmu promującego etykę w szkole. Dajcie dzieciom szansę na wypracowanie sobie własnego systemu wartości. Dyskusja wskazana.

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-02-10, 21:12
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:13
NecroVision,

Po automatyce i robotyce zapiszesz się do partii, która po kilku latach może wepchnąć sporą liczbę swoich do Parlamentu. Wyobraź sobie, że jesteś w tej grupie... I że później świecisz oczami przed dziennikarką zadającą Ci pytanie o datę Powstania Warszawskiego.

NecroVision napisał/a:

Idź w p🤬du ze swoimi debilnymi poglądami jak najdalej od Polski.

W którym miejscu mój pogląd jest debilny? Szacunek do historii własnej ojczyzny jest według Ciebie czymś złym? To ja Ci w takim razie proponuję skończyć robotykę czy co tam masz zamiar studiować i wypieprzać na zachód.

Powinieneś odczuwać dumę, że poznajesz historię własnego kraju, jego tradycję i bohaterów, którzy zginęli byś dzisiaj mógł się wymądrzać na forum polskojęzycznym.
Zgłoś
Zielka 2013-02-10, 21:16 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:20 3
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:22 5
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:26 1
aleksander6 napisał/a:

Zastanów się, kto ma paranoję? W tym filmiku nie ma ANI jednego złego słowa na kościół czy chrześcijanizm. Każdy ma prawo do poznania innych systemów etycznych, jeśli się nie zgadzasz to widocznie Ty nie miałeś takiej możliwości. Wszystko co prowadzi do rozszerzenia światopoglądu jest wielkim plusem w życiu dziecka, przekształcającego się w dorosłego człowieka.

Nie pisałem tu o filmie ale o notorycznych "hejtujących" komentarzach pod materiałami tego typu. Wejdź na poczekalnię i zobacz ile jest tam materiałów mówiących o kościele/Bogu/księżach itp... a pod nimi grono "świadomych" i "trzeźwo myślących" jedzie sobie bez oporu po "moherach" itp...

@bloodwar
Tak, w moim nicku jest mój rok urodzenia. Nie wiem gdzie Ty się uczyłeś, ale u mnie w podstawówce była do wyboru zarówno etyka jak i religia, i to dowolnie prawosławna i katolicka. Każdy chodził tam gdzie chciał, nikogo siłą nie nawracano. I była to zwykła państwowa szkoła...
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:27 1
a ja już mam naprawdę dosyć pierdół w stylu wyprowadzić religie ze szkół, związki partnerskie, parady gejów i innych chciałbym zobaczyć jak ludzie robią coś dla państwa od dołu a nie wkręcają się w takie dyskusje które tak naprawde rozwiązać można jedynie przez prywatyzacje szkolnictwa i referenda. Te tematy są ważne ale powinny być tematami pobocznymi a nie najważniejszymi w kraju.
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:33
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 21:54 1
Zgłoś
Suka_Blyat 2013-02-10, 21:58
Zgłoś
Patrysio 2013-02-10, 22:01
Zgłoś
konto usunięte 2013-02-10, 22:01 1
Co w takim znakomitym gronie robi JP2 ?? Stawiać Wojtyłę w jednym rzędzie z Sokratesem Epikurem i Buddą to jak postawić karła przy drużynie koszykówki.
Co do filmiku słusznie należy zrezygnować z lekcji religii na rzecz etyki. Dzięki nauce wielu światopoglądów można uzyskać wiele w dzisiejszym świecie. Znając zasady etyczne i światpopglądowe innych nacji można szybciej i łatwiej się dogadać. Wszak znając przeciwnika na wojnie łatwiej go pokonać zaś w czasie pokoju łatwiej z nim ubić dobry interes.
Zgłoś
sinjids 2013-02-10, 22:14
Zgłoś
Prescot 2013-02-10, 22:16
Zgłoś
RumAczek 2013-02-10, 22:20 2
Suty_dziobaka napisał/a:

I koniecznie trzeba wprowadzić obowiązkową maturę z historii Polski. Obecne licea produkują debili niepotrafiących podać roku wybuchu drugiej wojny światowej, albo zakończenia pierwszej. Politycy mylą Powstanie Warszawskie ze Stanem Wojennym albo obaleniem komunizmu w Europie. To się musi skończyć...

O, i tym sposobem trafiłeś w mój czuły punkt. Moim zdaniem szkolnictwo pod względem historii powinno być całkowicie zmienione. Kończę właśnie przygodę z edukacją "ogólną" (tak, do matury a nie na sadolu siedzisz) i przez 12 lat nauki 3 razy przerabiałem prehistorię, starożytność (od ogólnej w podstawówce do szczegółowej w ogólniaku), tak samo z nowożytnością. Natomiast to co jest najważniejsze przynajmniej w mojej opinii czyli historia współczesna została przerobiona do końca II wojny światowej. Nic o przemianach ustrojowych w Polsce i Europie po wojnie. Większość młodych nie wie co to okrągły stół, czym był PRL, a mur berliński to dla nich abstrakcja. Nic o niewolnictwie i choćby wystąpieniu Martina Luthera Kinga (czym się interesuję). A to dlatego że program jest tak ułożony że nie ma na to czasu. Omawia się każdą durnowatą bitwę w której brał udział przynajmniej jeden polski żołnierz. Druga kwestia to nauczyciele historii. Miałem takie nieszczęście trafić na tak zwanego "lektora podręcznika". Jaki jest sens uczyć się na pamięć ile wynosiła liczebność wojsk francuskich za panowania Ludwika XIV? Jest to wiedza czysto teleturniejowa (jeśli nawet o takiej tematyce istnieje), a przeciętny uczeń musi wykuć to wszystko na blachę żeby zaliczyć sprawdzian.

I w ten sposób rośnie nam upośledzone pokolenie które pisze na sadolu że tylko rewolucja da nam wolność i niezależność nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem