Statek towarowy koreańskiej firmy Polaris Shipping, który transportował rudę żelaza z Brazylii do Chin, musiał zostać zatopiony z powodu uszkodzenia kadłuba. Statek został pozostawiony pod koniec lutego na piaszczystym brzegu, 100 km od wybrzeża Brazylii. Ratownikom udało się usunąć ze statku ponad 145 000 ton rudy żelaza i 3900 m3 ropy, ale nie można było go odholować do najbliższego portu, więc holowano go w głębsze wody i tam zatopiono.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Wszystkie wypadki i incydenty morskie warto oglądać na prędkości 4x...
brakuje podkładu muzycznego
Krzysiu dobrze mówisz, jest brak odpowiedzialności jednostki / rządu a jest odpowiedzialność 'grupowa' a nawet bym powiedział że i jej brakuje. Nikt nie poczuwa się do odpowiedzialności.
Nie wierzę że nie mógł zostać ten kadłub jakoś naprawiony, chwilowo załatany czy poparty jakimiś poduszkami aby nie nabierał tak wody, po prostu tak było szybciej, taniej, łatwiej.
Mało złomu w morzach to dołożyli jeszcze..
No rzeczywiście był wyczyszczony woda to normalnie przezroczysta jak cisiowianka.
To już nie dało się zostawić go na brzegu i pociąć albo już chociaż go tam zostawić. Mniej szkód by było na pewno
Jest tu jakiś marynarz co by objaśnił czemu bardziej się opłacało zatopić statek niż go odholować? Tak na chłopski rozum to trochę bez sensu...
Chodziło mi o same holowanie a nie naprawę. Chyba że wałek na ubezpieczeniu ale to raczej by nie nagrywali.
A może po prostu był już tak utopiony, kiedy dopłyneła pomoc, że nic się już nie dało zrobić tylko ewakuować załogę, bo jak widać wciągneło go błyskawicznie.
Tego zdania nie rozumiem "Statek został pozostawiony pod koniec lutego na piaszczystym brzegu, 100 km od wybrzeża Brazylii"
Katolicy:
Fuck! Jesus christ...