Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Bandy dmuchane były montowane na prostych, ale działo się wtedy to:
youtube.com/watch?v=tDKxCoRKvD4
Widać, jak daleko od "dmuchawców" starali się jeździć zawodnicy. Od twardej deski żużlowiec się odbije lub co najwyżej nieco go zachwieje. Od czasu rezygnacji z band dmuchanych na prostych (będzie już ponad 10 lat) wydarzyło się raptem kilka wypadków w których zawodnik uderza w niezabezpieczoną część płotu... i pierwszy tak tragiczny
@UP Co nie zmienia faktu że jakby w polce robili większe stadiony wszystko byłoby ok, zobacz jak to wygląda w F1, od toru oddziela żwir do bandy, a bandę robią tak, aby amortyzowała uderzenie. Gdyby stadiony były szersze, takie rozwiązanie mogłoby zdać egzamin w żużlu
konto usunięte
2015-08-24, 14:00
Tak na szybko myśląc, dmuchane bandy mogą być na całej długości toru, wystarczy te na prostej okryć no nie wiem np. sklejką, a na wysokości "haczących" elementów motocykl puścić listwę z cienkiej blachy powleczonej dla bezpieczeństwa gumą. Myślę że uderzenie o taką bandę uratowało by kręgosłup Warda, oraz nie stwarzało by ryzyka zahaczenia.
Na innych stadionach bandy na prostej faktycznie są bardziej elastyczne. Nie zmienia to faktu, że do uszkodzenia kręgosłupa doszło najprawdopodobniej po niefortunnym uderzeniu w tor (widać nienaturalne wygięcie głowy), a nie w bandę.
@_Azazel
Na tym właśnie polega żużel, że tu nie masz pola manewru, a kibice mogą obserwować zmagania z najbliższej odległości (polecam kiedyś stanąć przy samej bandzie - prędkość osiągana na tak krótkim odcinku jest potężna). Ba, "dechy" na prostej czasami wręcz ułatwiają utrzymanie się na motorze w sytuacji, gdy za bardzo wyrzuci Cię na wyjściu z łuku. Są oczywiście stadiony w polu bez band, ale to raczej półamatorskie miejsca ulokowane w krajach, gdzie ten sport jest mniej popularny.
Trzymaj się Darcy!
Toruń jest z Tobą!
Przecież czarny sport to koszykówka
Szkoda chłopaka, nie mu się poszczęści.
Do autora, złamany kręgosłup to nie to samo co przerwany rdzeń kręgowy.
Można złamać kręgosłup kompresyjnie i nie wylądujesz na wózku. U Darcego doszło najprawdopodobniej do przerwania częsci rdzenia odpowiedzialnej za czucie dolnych partii ciała.
Będzie mu ciężko. Cegielski, były żużlowiec spędził na wózku 10 lat, teraz stawia pierwsze kroki, a z tego co wiem w jego przypadku nie było przerwania rdzenia, tylko jakieś mniejsze uszkodzenia.
FryzjerZG napisał/a:
Tłumaczę amatorom:
1 Darcy Ward, w zasadzie największy talent na żużlu na świecie, w wieku 16 lat potrafił wygrać z każdym, w wieku 19 był już w ścisłej czołówce na świecie. Przyszły wielokrotny mistrz świata. Strata dla żużla jest ogromna, ostatni raz tak wielka gwiazda wylądowałą na wózku 20 lat temu.
Masz na myśli Pera Jonssona ?
konto usunięte
2015-08-24, 15:33
konto usunięte
2015-08-24, 15:41
konto usunięte
2015-08-24, 16:28