Główna Poczekalnia (1) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 11 minut temu
Ramesh Raskar przedstawia femto fotografię.

Obraz nagrany zostaje z prędkością tryliona (1 000 000 000 000 000 000) klatek na sekundę. Jest on tak dokładny, że możemy zobaczyć ruch światła.
W przyszłości podobne kamery będą używane np. do prześwietlania ludzkiego ciała bez użycia promieni X.

Polecam zobaczyć całość, ale dla niecierpliwych akcja od 2:00.

Angielski na poziomie liceum wymagany.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
bujaszaka 2012-08-11, 22:07 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
beeveer 2012-08-11, 22:26 1
jeśli przyjmiemy że klatka filmu ma tylko 50 kb, to gratuluję osiągnięcia takiej prędkości zapisu. pozostaje tylko sfilmowac elvisa.
Zgłoś
DarkBolo 2012-08-11, 22:29 3
@up

Chodziłem do liceum do małej wioski, Korczyna (koło Krosna/Podkarpacie) byliśmy jedyną klasą licealną a już wtedy mój angielski był na b.dobrym poziomie. Nie nauczysz się języka tylko w szkole, musisz też trochę dawać coś od siebie mój drogi kolego.
Mój angielski jest na takim poziomie, bo poza nauką, oglądałem masę filmów angielskich z napisami, siedziałem na necie na angielskich stronkach.
Szkoła nigdy nie nauczy Cię posługiwania się językiem w stopniu wystarczającym, by cieszyć się filmami, takimi, jaki dziś opublikowałem.

Pozdrawiam
Zgłoś
Bridgwater88 2012-08-11, 22:38
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
przeme13 2012-08-11, 22:45
Ale nudne ;/ Myślałem że jakieś efektowne ujęcia będą :C
Zgłoś
Dzedaj87 2012-08-11, 23:02 1
Zgłoś
Stalovy 2012-08-11, 23:13
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 0:31
Zgłoś
kokz666 2012-08-12, 2:06
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 4:00 4
Ta kamera nie rejestruje 1 000 000 000 000 klatek na sekundę, po prostu za każdym razem robili zdjęcie innej wiązce światła(która znajdowała się trochę dalej) niż poprzednia. Po złożeniu mamy efekt przemieszczającego się światła z 1 000 000 000 000 klatek na sekundę.
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 11:02
lordkowal napisał/a:

Proponuje obejzec najpierw film, potem sie wypowiadac.
Jezeli obejzales film i dalej Twoje pytanie wg Ciebie pozostalo bez odpowiedzi... to juz wylacznie Twoj problem

Obejrzałem film i dalej nie znajduję odpowiedzi. Tak się składa, że zajmuję się tym zawodowo i nie widzę tu konkretnej odpowiedzi jak można prześwietlić tkanki tym sposobem.
Promieniowanie X pochłania się w tkankach specyficznie dla każdego ich rodzaju. Obraz uzyskujemy przez ukazanie osłabienia wiązki w każdym jej punkcie po przejściu przez zróżnicowany obiekt - np. ciało człowieka. Światło widzialne ma zbyt niską energię żeby "przejść" przez ludzkie ciało. W tomografii komputerowej jest to jeszcze bardziej pogmatwane bo jako obraz ukazujemy osłabienie "wirującej" wiązki w każdym jej punkcie ze zróżnicowaniem wysokości punktów jednego "plastra" ciała ludzkiego. W rezonansie magnetycznym rejestrujemy spiny wybitych jąder wodoru, które są charakterystyczne dla każdej gęstości tkanek czy materiałów.

Chyba, że ta kamera rejestruje nasze fazowanie między równoległymi rzeczywistościami i wtedy coś widać
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 11:48
klaskają terroryście...
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 12:07
Poprawka, angielski na poziomie gimnazjalnym. Jak ktoś słabo umie to i tak bardzo dobrze się kolesia słucha bo mówi po woli.
Zgłoś
konto usunięte 2012-08-12, 15:27
Zgłoś
Czimchik 2012-09-14, 14:04 8
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem