mam ciary jak to oglądam (szczególnie 3 i 4 film)
konto usunięte
2014-04-05, 16:40
Szczególnie ze w ty filmie powstanie zostanie wygrane po czym powstancy pójdą na Moskwę a potem dalej pod samo Tokyo.....
czarek00 napisał/a:
Szczególnie ze w ty filmie powstanie zostanie wygrane po czym powstancy pójdą na Moskwę a potem dalej pod samo Tokyo.....
Wypłata od putina się spóźnia ?
Chociaż dla ciebie było by lepiej gdybyśmy po rusku gadali;D
konto usunięte
2014-04-06, 16:41
Myślę że dlatego iż za PRL uważano powszechnie Powstanie za temat tabu a wiedza o nim była przekazywana szeptem za zamkniętymi drzwiami. Urosła do rangi legendy. Poza tym miała ważne elementy treściowe - jak zdrada Armii Czerwonej, prowokowała do fantazjowania 'co by było gdyby alianci nam pomogli'. Opozycyjna mentalność w wielu domach za Polski Ludowej zyskiwała mocny bodziec.
Ja nie mam nic przeciwko kultywowaniu pamięci o Powstaniu (uważam że to było bardzo ważne wydarzenie dla 'Polskiego Ducha' o ile jest coś takiego) ,ale moglibyśmy dyskutować też czy to miało sens ,,Bo żywi zawsze mają rację przeciw umarłym" ,a czy ludzie walczący tam nie zrobiliby więcej gdyby żyli 200 tys ludzi mogłoby zrobic wielka róznice w budowaniu Polski i kto wie ,czy Ruskim udałoby się zgasić w nich Polskosc.
konto usunięte
2014-04-09, 16:38
Film zrobiony genialnie, ale zawsze ktoś się musi czepiać..