📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
51 minut temu

Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
cele charytatywne nie są opodatkowane więc chciała mu wcisnąć kit że 90 % idzie na podatek? xd
Warto zapamiętać tą rozmowę i albo spławiać naciągaczy, albo założyć fundację
Warto zapamiętać tę rozmowę i albo spławiać naciągaczy, albo założyć fundację

Warto zapamiętać tę rozmowę i albo spławiać naciągaczy, albo założyć fundację

McQurwa napisał/a:
Cała prawda tej rozmowy, to słowo w 0:21
i tyle
Czy chodzi o słowo "prośbom" ?
AaronSzechter napisał/a:
Idol bez skazy Jurek Owsiak też ma fundację,.
Nie chcesz, nie wspierasz. A jak ktoś uważa, że biedne społeczeństwo bo nieświadome i głupie więc się daje oszukać, to pragnę przypomnieć, że to samo społeczeństwo co 4 lata wybiera sobie taką a nie inną władzę i w tym jakoś nikt już problemu nie widzi.
Też poza Caritasem nie wspieram żadnej innej organizacji, a jak komuś przeszkadza, że Caritas pomaga na świecie a nie w Polsce to proponuję nie pomagać nikomu

T0B1 napisał/a:
Nie chcesz, nie wspierasz. A jak ktoś uważa, że biedne społeczeństwo bo nieświadome i głupie więc się daje oszukać, to pragnę przypomnieć, że to samo społeczeństwo co 4 lata wybiera sobie taką a nie inną władzę i w tym jakoś nikt już problemu nie widzi.
Też poza Caritasem nie wspieram żadnej innej organizacji, a jak komuś przeszkadza, że Caritas pomaga na świecie a nie w Polsce to proponuję nie pomagać nikomu
Na tym forum się nie wspiera caritasu...
Fundacje same w sobie nie są złe. Jest natomiast mnóstwo FIRM podszywających się pod fundacje, oferujących cegiełki czy ksiązki. Model biznesowy jednej z nich:
Wybierają sobie miasteczko, albo większą aglomerację i tam wyszukują np. żłobek lub przedszkole. Potem wyszukują firmy mające siedzibę w promieniu kilku kilometrów od niego. Dzwonią z propozycją wsparcia takiej placówki (wcześniej od jej dyrektorki uzyskują zgodę i na nią się powołują). Oferują np zakup dla instytucji dwóch książeczek za łącznie powiedzmy 90pln. Książeczki są prawdziwe i ta instytucja je faktycznie dostanie. Myk polega na tym, że normalnie w księgarni kosztują 15pln (OBIE!). Zgoda dyrektorki jest po to, by uwiarygodnić się a dyrektorka występuje w dobrej wierze (bo dostała propozycję, że za darmo dostanie książki jak ktoś kupi).
Pogoniłem a dyrektorkę ostrzegłem.
Wybierają sobie miasteczko, albo większą aglomerację i tam wyszukują np. żłobek lub przedszkole. Potem wyszukują firmy mające siedzibę w promieniu kilku kilometrów od niego. Dzwonią z propozycją wsparcia takiej placówki (wcześniej od jej dyrektorki uzyskują zgodę i na nią się powołują). Oferują np zakup dla instytucji dwóch książeczek za łącznie powiedzmy 90pln. Książeczki są prawdziwe i ta instytucja je faktycznie dostanie. Myk polega na tym, że normalnie w księgarni kosztują 15pln (OBIE!). Zgoda dyrektorki jest po to, by uwiarygodnić się a dyrektorka występuje w dobrej wierze (bo dostała propozycję, że za darmo dostanie książki jak ktoś kupi).
Pogoniłem a dyrektorkę ostrzegłem.
Wrzucałem kiedyś coś na ten temat - mimo upływu czasu niewiele się zmieniło
sadol.pl/jak-dziala-fundacja-vt151221.htm
sadol.pl/jak-dziala-fundacja-vt151221.htm
Z jednej strony to normalne, że fundacja też mają koszty operacyjne, bo muszą opłacić lokal w którym funkcjonują, zapłacić telemarketerom, płacić rachunki i podatki, ale 10% to faktycznie śmieszna suma. A wystarczyłoby, gdyby fundacje musiały publikować rachunek z informacją jaki procent tych kosztów operacyjnych jest w stosunku do darowizn i każdy sam by sobie to mógł sprawdzić przed wpłatą.

sensualna napisał/a:
cele charytatywne nie są opodatkowane więc chciała mu wcisnąć kit że 90 % idzie na podatek? xd
Powietrze na Śląsku jest już opodatkowane...
Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie