Główna Poczekalnia (5) Soft Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 45 minut temu
FUTU.RE
Trybson • 2015-10-06, 18:47
Chciałbym podzielić się zwami fragmentem książki "Futu.re" D.Glukhovskiego. Jej akcja dzieje się w dalekiej przyszłości ale porusza ona również w sobie refleksje na temat współczesnej zachodniej cywilizacji.

"Przyczyną nieszczęścia Barcelony, niegdyś wielkiego i wspaniałego miasta, stała się dobroć i zbyt dobre wychowanie mieszkańców Utopii: ktoś ich nauczył, że to nieprzyzwoite, kiedy innym jest źle, a tobie dobrze. Zaczęli więc wpuszczać do siebie tych, którym wiodło się wyjątkowo marnie - w Afryce, Ameryce Łacińskiej, w Rosji - żeby spróbować naprawić nasz niesprawiedliwy świat.
Pomysł był oczywiście idiotyczny: równie dobrze można było spojrzeć pod nogi, odkryć istnienie owadów i dalej - nauczmy je żyć zgodnie z prawem rzymskim, pójmy słodką wodą i kruszmy im bułeczkę, żeby żarły ją, a nie siebie nawzajem. Wiadomo, czym się coś takiego skończy: mrówek i karaluchów przyleci do cukru tyle, że potem nijak ich nie usuniesz; jeśli nie uciec się do dezynsekcji, wypchną wszystkich dobrotliwych gospodarzy z domu."

Sami osądźcie czy to według was trafna diagnoza na otaczający nas świat.
Zgłoś
xPtaku 2015-10-06, 19:22 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
KolekcjonerDobrego 2015-10-06, 19:31
może jaki doktor poleci jakiegoś dobrego przeciwbóla - nie jakieś tam dropsy ibum itp.
Zgłoś
dziobak90 2015-10-06, 21:05 12
Za Glukhovskiego zawsze piwo!
Zgłoś
saikomiki 2015-10-06, 21:36 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
vytotas 2015-10-06, 22:22 7
,,- Moją ogromną przywarą - wyjaśnił - jest niepohamowana dobroć. Ja po prostu muszę czynić dobro. Jestem jednak rozsądnym krasnoludem i wiem, że wszystkim wyświadczyć dobra nie zdołam, Gdybym próbował być dobry dla wszystkich, dla całego świata i wszystkich zamieszkujących go istot, byłaby to kropelka pitnej wody w słonym morzu, innymi słowy: stracony wysiłek. Postanowiłem zatem czynić dobro konkretne, takie, które nie idzie na marne. Jestem dobry dla siebie i dla mego bezpośredniego otoczenia."
— Chrzest ognia, str. 82, Zoltan Chivay

Ogólnie lubię prozę Glukhovskiego, ale Sapkowski też jest dobry.
Zgłoś
MadDave 2015-10-06, 22:33
Warto wspomnieć co się stało z Barcą i jej mieszkańcami po odwiedzinach oddziałów szturmowych;)
Futu.re to jak dla mnie(oczywiście) to bardzo dobra książka, Glukhovsky potrafi idealnie rozłożyć ludzką psychikę na części składowe i złożyć z powrotem w coś zupełnie odmiennego. Czyta się szybko i lekko, na samym początku jest fascynacja tym nowoczesnym postępowym światem żeby następnie zacząć odczuwać do niego niechęć i pogardę.
A droga protagonisty z bohatera do terrorysty? męczennika? wyzwoliciela? zasługuje na uznanie.
Zgłoś
balcerro 2015-10-06, 22:37
Zgłoś
żmij 2015-10-06, 22:48
No popatrz! A mówił (Głuchowski), że jest wrogiem Putina
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-06, 23:02
Szczerze opuszczając sadystyczną kurtynę i ściągając maskę typowego sadola, uważam że Katalończycy mają dobre podejście do sprawy, do ludzi i do życia, może oprócz tego że wpuszczaliby byle kogo do siebie, wszystkich biedniejszego od nich, to akurat mega niebezpieczne!

Spodziewam się że za niedługo nie będzie Gran Derbi ( Real - Barca ), bo Katalonia odłączy się od Hiszpanii, ja jednak zapamiętam że ten region wydał na świat wielu wspaniałych ludzi, piłkarzy ( Xavi, Iniesta itd ) i trenera ( Guardiola ) i utożsamiam się z tymi ludzmi pod względem mentalnym
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-06, 23:54
Zgłoś
konto usunięte 2015-10-06, 23:55
Dzięki za nową, dobrą lekturę po uniwersum metra
Zgłoś
karolek1324 2015-10-07, 0:19
Zgłoś
Ruski86 2015-10-07, 7:04 1
Z Gluhowskiego polecam Metro 2033 i Metro 2034. Bardzo dobre ksiażki. W ogóle polecam całe uniwersum Metro również innych autorów: Andriej Diakow, Szymun Wroczek.
Zgłoś
kitsun 2015-10-07, 14:27
Ruski86 napisał/a:

Z Gluhowskiego polecam Metro 2033 i Metro 2034. Bardzo dobre ksiażki. W ogóle polecam całe uniwersum Metro również innych autorów: Andriej Diakow, Szymun Wroczek.

Nie czytałem Futu.re, ale w mojej opinii Głuchowski jest bardzo przeciętnym pisarzem. Jak Metro 2033 było dobre (choć z kiepskim zakończeniem) to już Metro 2034 było słabe.
Diakow za to jest wyraźnie słabszy. Pierwsza część jego trylogii jest beznadziejna, druga słaba, a trzecia (tylko) OK.
Wroczka nie czytałem.

Po przeczytaniu prawie wszystkich książek z uniwersum szczerze nie rozumiem, tego hype'u na Metro. Już z ruskiej sci-fi lepiej poczytać Łukjanienkę (który też jest pisarskim rzemieślnikiem, ale o 1-2 klasy lepszym od Głuchowskiego)
Zgłoś

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem