Chciałbym wam pokazać co ciekawego istnieje na jednym z ogródków w Grodzisku Mazowieckim. Jednym słowem cmentarz legend motoryzacji.
Zdjęcia z 2006 roku.
Cytat:
Byłem tam 19 maja 2010 roku, i samochody są totalnie rozszabrowane ale i tak widok jest oszołamiający. Nie dziwię się ze zostało wszystko rozkradzione skoro sąsiadka widząca nas na placu pomiędzy samochodami z aparatami powiedziała ze byśmy brali co nam potrzebne bo to wszystko zgnije.
Kolejne zdjęcia 11 Maj 2011 rok.
I tak dochodzimy do końca tej smutnej historii. Koniec roku 2012.
Naprawdę kawałek dobrej historii motoryzacji
Mi tam się HDR w tym wypadku podoba, zajebiście wygląda
Podeślij Lokalizacje.
W sumie to w otrębusach przy muzeum motoryzacji też jest dużo opuszczonych klasyków
T................i
2013-11-16, 18:44
To co dla jednych może być zwykłym nielegalnym złomowiskiem, dla innych może okazać ciekawym obiektem do podziwiania - mowa o "cmentarzu" samochodowym, ale od początku.
Na fejsie zobaczyłem jedno zdjęcie z tegoż miejsca, przez co miejsce to mnie zafascynowało i stwierdziłem iż muszę to zobaczyć na własne oczy.
Naprawdę warto było, wśród tych umierającyh legend można znaleźć takie auta jak Warszaw, Porsche 911, Citroen DS i inne.
Z tego co wyczytałem samochody są pozostałościa po kolekcji aut, która należała do funkcjonariusza Urzędu Bezpieczeństwa urzędnika Ministerstwa Transporu, który zmarł w 1989 roku.
Od tego czasu kolekcja aut popada w ruinę, a szkoda...
Jeśli się spodobało i chcecie więcej to zapraszam na swój blog:
www.sebastiantuszynski.pl
Nie, nie spodobało się ...
Nie można tych pojazdów jakoś stamtąd wywieźć? Podkraść? Są tysiące zapaleńców którzy chętnie by się zajęli tymi cudeńkami.
p................a
2013-11-17, 12:47
Albo samych części. Miałyby wzięcie na odpowiednim rynku. Porzucone,niczyje więc co się ma marnować.
T................i
2013-11-17, 15:11
Generalnie większośc tych aut już jest i tak zdrowo wypatroszona, tylko w nieliczynych można znaleźć silniki, siedzenia, reszta to po prostu same karoserie nic więcej.
te trupy na zdjęciach do niczego już się nie nadają chyba, że jako wsad do martena
Kilka dni temu był o tym materiał w Wiadomościach bodajże (wiem, wiem, prawdziwy sadol nie ogląda ogłupiającej tv...), a czytałem o tym już jakiś czas temu, i na 70% jestem pewien, że na Sadolu to było... Dorodny artykuł o tym był; generalnie wszystko okradane już od dawna, co cenniejsze egzemplarze już dawno zajumane praktycznie w całości, w tych mniej cennych też niewiele pozostało.
acha. Na tym cmentarzysku znajdowało się kilka bodajże nawet już ostatnich istniejących egzemplarzy...
d................r
2013-11-25, 0:17
mieszkam niedaleko tego miejsca od 2000 roku, zwiedzałem prawie codziennie te podwórka od 2003 roku, jak ja pierwszy raz to zobaczyłem to już było bardzo rozkradzione, i ok 2004/05 pojawił się pan krzysiek w. z milanowka wraz synem i kolegami i twierdzili ze sa spadkobiercami i wywozili lepsze samochody i motocykle np plymouth fury romana polanskiego, porsche 911 i w h🤬j innych cennych zabytków, poza tym mamkilka zdiec, gazet z tamtego mlodszego domu glownie niemieckich motoryzscyjnych z lat 70 i 80 i proporczyk z rajdu fiata 1500 ale kogo to obchodzic moze jak to juz ponad 20 lat tam stoi a syna pana tabeckiego ma uraz do tego miejsca i ma to w dupie od smierci ojca i co najsmieszniejsze w tamtym czasie jezdzil matizem...... tyle przejebac to trzeba potrafic
te samochody ktorych znalem lub poznalem nazwe- plymoutch fury r.57, opel gt, adler kilka szyuk, ifa z napisem porsche na tyle,pontiac fiero, biuck, skoda octavia, jaga, opel kadet, warszawy, syreny, mikrusy,porsche 4 sztuki ruzne modele, opel kapitan ford capri, citroen ds, fiaty x 1/9, bmw dixi, bmw z lat 40, fiat topolino, mercedes 540 k, który byl odkupiony od jakiegos hitlerowca, zdiecie tego merca mozna znalezc na stronie graty.art.pl. na tej stronie wogle mozna znalesc kilaka zdiec z tamtad
W czwartek pojechałem obejrzeć ciekawą, opuszczoną kolekcje aut, którą chciałbym się z Wami podzielić. Dla przypadkowego człowieka to tylko kolejne złomowisko, lecz w zaroślach, krzakach i opuszczonych garażach drzemie kolekcja samochodów z minionej epoki. Kolekcja, która od 1989 roku jest sukcesywnie rozkradana i dewastowana. W 1989 roku w niewyjaśnionych okolicznościach zmarł właściciel kolekcji, funkcjonariusz Urzędu Bezpieczeństwa urzędnika Ministerstwa Transportu.
Kolekcja bardzo ciekawa, liczy kilkadziesiąt sztuk aut, w śród, których znajdziemy takie perełki jak Warszawa, Porsche 911, Citroen DS...
Wrzucam kilka zdjęć reszta na fapage: Urban Explorers
Więcej zdjęć kolekcji na
facebook.com/pages/Urban-Explorers/577835888948389
To w Grodzisku? Wpuścili Cię?
podpis użytkownika
Jeżeli na samym początku idea nie wydaje się absurdalna, nie ma dla niej żadnej nadziei. - Albert Einstein
Niektóre wyglądają na takie, z których można jeszcze coś wystrugać .
m................s
2013-12-22, 13:42
to ta co jakis koles kolekcjonowal a po jego smierci k🤬y rozkradaja po kawalku wszystko?
g................s
2013-12-22, 13:53
Nie myślałem że kiedyś to napiszę na sadisticu ale serce się kroi na sam widok