@FransFr
Co ma ,,prężenie muskułów'' do siły bojowej? Rosjanie organizują wiele parad, pokazów wojskowych itp. dlatego, że jest u nich taka tradycja i kultura. To, że u nas przy każdym najważniejszym święcie, czy innych uroczystościach (np. ostatnio przywitanie papieża) bierze udział wojsko, to też część naszej kultury.
Co do Lend-Lease podawanie dokładnych liczb nie ma tu większego sensu, gdyż jest zbyt wiele rozbieżnych informacji (w różnych podaniach widziałem dużo mniejsze ilości i innego rodzaju pomoc). Poza tym chyba nie znasz jednego ważnego faktu - to nie była darowizna. Sowieci zapłacili za to wszystko.
Jeśli chodzi o II WŚ, to porównaj sobie jakie siły mieli Niemcy na wschodzie, a jakie na zachodzie, oraz tempo działań wojennych.
A filmik fajny, co roku jest coraz więcej ekip z różnych krajów. Chciałbym, żeby kiedyś mimo różnic politycznych itp. brały w tym udział reprezentacje z całego świata. My pewnie nie mielibyśmy się czego wstydzić.
A nie pomyśleliście że to po prostu ciekawe show połączone z ćwiczeniami żołnierzy?
To ja też podrzucę coś z tych manewrów, filmik sporo mówiący o potędze ze wschodu:
Gdzieś jeszcze widziałem jak w tym wynalazku głupieje stabilizator i czołg ryje lufą w ziemi, może ktoś znajdzie.
konto usunięte
2016-08-15, 15:58
Całe szczęście, bo jakby nie taka zajebista armia - to już dawno UPA instalowałoby się na Krymie
konto usunięte
2016-08-15, 19:17
tacy Ruscy zajebiści, a owczarki i tak niemieckie...
konto usunięte
2016-08-15, 19:50
Ci co krzyczą że Rosja to wrak i tam są tysiące rudej szmaty a nie czołgów to zobaczcie sobie na stan Polskiej Armii.
W bezpośredniej wojnie z Rosją bez sojuszników nie damy rady. Rosja może też militarnie najzajebistsza z zajebistości nie jest ale mają głowice jądrowe tysiące ich. Ile takich ma Polska?
Baro
2016-08-15, 22:45
Fajnie się patrzy na to. Rosja 2016.
A nie chciał byś, się przeprowadzić?