Główna Poczekalnia (1) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 60 minut temu
🔥 Radom katastrofa naszego F16 - teraz popularne
Helikopter gaśniczy
pikabu • 2025-08-25, 10:18

Wczoraj wieczorem w gminie Rosporden, w północno-zachodniej Francji, śmigłowiec Morane 29 zanurkował, gdy jego załoga gasiła pożar lasu. W ciągu kilku godzin wykonano 27 zrzutów wody, a podczas 28. próby pilot popełnił błąd, w wyniku którego śmigłowiec wpadł do stawu.

Nie było ofiar: zarówno pilot, jak i towarzyszący mu strażak dotarli na brzeg o własnych siłach.
Zmieniono 1 razy Zgłoś
neon 2025-08-25, 10:24 2
Fachowe zaburzenie.
Może myślał, że to okręt.
Zgłoś
Quassar 2025-08-25, 10:27 12
mógł sobie to na krótszej linie zamontować xD
Zgłoś
żmij 2025-08-25, 10:35 10

Materiał wlasny. 11 sierpnia 2025, Čanj.
Nie rozbił się, ale pierwszy raz widziałem lotniczą akcję gaśniczą na żywo
Zgłoś
Qdłaty 2025-08-25, 10:37 5
osobiście jestem pilotem r44 robinson mam go od 3 lat i nie wyobrażam sobie żeby on tak się zachował, to musiała być awaria poprzez brak przeglądu i smarowania śmigieł
Zgłoś
Zulu-Gula 2025-08-25, 10:38 19
pikabu napisał/a:

zarówno pilot, jak i towarzyszący mu strażak dotarli na brzeg o własnych siłach.

Zgłoś
ŻóltoCzarnyŻydPedał 2025-08-25, 10:41 2
Pięknie lądowanie wodowanie.
Zgłoś
mondone 2025-08-25, 11:10 6
Przy zanurzeniu uszkodził śmigło ogonowe.
Zgłoś
Zulu-Gula 2025-08-25, 11:24 2
Qdłaty napisał/a:

osobiście jestem pilotem r44 robinson mam go od 3 lat i nie wyobrażam sobie żeby on tak się zachował, to musiała być awaria poprzez brak przeglądu i smarowania śmigieł

Jaka awaria?
Zwykły błąd pilota, gdy spieprzył podejście i dotknął wody, zwyczajnie spanikował. Chciał się jak najszybciej wznieść, a nie oszukujmy się, śmigłowce nie są łatwymi maszynami w pilotażu i nie wybaczają błędów.
Zakręciło nim jak zwykłą szmatą, a na takiej wysokości to chyba nawet nad lądem by się na bok wyładował.

Qdłaty napisał/a:

osobiście jestem pilotem

Żart.

Zgłoś
PsikutaBezS 2025-08-25, 11:39 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
ZiooMall 2025-08-25, 11:43 2
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Nazhir 2025-08-25, 12:00 11
nie to żebym był fachowcem, albo znał się na gaszeniu śmigłowcem pożarów, ale na chłopski rozum, to pilot powinien zanurzyć w wodzie tylko ten baniak, a nie śmigłowiec z baniakiem. Niech jakiś pilot pilotujący na codzień śmigłowce we Flight Simulatorze odniesie się do sytuacji w profesjonalny sposób ...
Zgłoś
żmij 2025-08-25, 12:44 1
Zgłoś
Damianos88 2025-08-25, 12:50 1
Mieli szczęście że wpadli do wody bo jakby uderzyli w ziemię to nie wyszli by z tego cało
Zgłoś
Kutasorożec 2025-08-25, 13:13 5
żmij napisał/a:

Materiał wlasny. 11 sierpnia 2025, Čanj.
Nie rozbił się, ale pierwszy raz widziałem lotniczą akcję gaśniczą na żywo

Przyznaj się że to Ty podpaliłeś żeby mieć materiał na sadola
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 4,17 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 6 miesięcy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem