Strona wykorzystuje mechanizm ciasteczek - małych plików zapisywanych w przeglądarce internetowej - w celu identyfikacji użytkownika. Więcej o ciasteczkach dowiesz się tutaj.
Obsługa sesji użytkownika / odtwarzanie filmów:


Zabezpiecznie Google ReCaptcha przed botami:


Zanonimizowane statystyki odwiedzin strony Google Analytics:
Brak zgody
Dostarczanie i prezentowanie treści reklamowych:
Reklamy w witrynie dostarczane są przez podmiot zewnętrzny.
Kliknij ikonkę znajdującą się w lewm dolnym rogu na końcu tej strony aby otworzyć widget ustawień reklam.
Jeżeli w tym miejscu nie wyświetił się widget ustawień ciasteczek i prywatności wyłącz wszystkie skrypty blokujące elementy na stronie, na przykład AdBlocka lub kliknij ikonkę lwa w przeglądarce Brave i wyłącz tarcze
Główna Poczekalnia Dodaj Obrazki Dowcipy Soft Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
Avatar
8765tj 2016-05-17, 11:54
raczej 6 murzynów, w tym 1 z hiv-em
Zgłoś
Avatar
n................s 2016-05-17, 12:51 14
@up raczej 6 murzynów, w tym 1 bez hiv.
Zgłoś
Avatar
kenzol 2016-05-17, 13:52 1
Ktoś mi powie o co chodzi z tym glutenem? Dlaczego oni tego nie jedzą? Gluten jest w ziarnie zbóż, zboża to rośliny, rośliny to pokarm wegetarian... Więc o co chodzi z tym glutenem?
Zgłoś
Avatar
TheByQ 2016-05-17, 14:06 51
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki c🤬j im chodzi z tym glutenem?
Zgłoś
Avatar
TytanowyRosomak 2016-05-17, 18:28 7
2x up oni ci tego nawet sami nie wytłumaczą.
Zgłoś
Avatar
p................3 2016-05-18, 5:07 20
@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...
Zgłoś
Avatar
m................0 2016-05-18, 8:47 1
Zgłoś
Avatar
eligurf 2016-05-18, 8:54 5
@Premos13
Generalnie tak, tyle, że nie cukier, a białko. Gluten zawsze był w ziarnach tyle że mniej. Co najmniej 10% białych ma problem z glutenem (więc i jakieś 10% sadoli). Jak komuś nie szkodzi to raczej nie zaszkodzi, ale teraz nie jest ważne co prawdziwe, ale to co modne, więc wielu musi żyć zdrowiej niż potrzebuje. Z drugiej strony ta moda pomaga tym faktycznie chorym i uczulonym, bo produkty stają się tańsze i powszechniejsze, więc z różnych głupich mód jest zupełnie praktyczna i potrzebna.

TheByQ napisał:
@kenzol Ty serio myślisz że śmialibyśmy się z tych czubów gdybyśmy wiedzieli o ki c🤬j im chodzi z tym glutenem?

Typowo polskie podejście, c🤬ja wiem, ale się wypowiem.

podpis użytkownika

Człowiek z wolną wolą może robić wszystko, człowiek wolny więcej.
Zgłoś
Avatar
TheByQ 2016-05-18, 10:02 1
@eligurf A co ty chcesz ode mnie? Prawda to jest, a ty się do mnie przyp🤬alasz.
Zgłoś
Avatar
Rogovic 2016-05-18, 10:35 2
Można też być uczulonym na gluten. Ogólnie gluten nie jest zły, tak samo jak orzechy czy kakao. Niektórzy po prostu nie mogą jeść niektórych produktów.
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać
Zgłoś
Avatar
n................s 2016-05-18, 10:46
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...
Zgłoś
Avatar
m................0 2016-05-18, 11:32 1
nerusss napisał/a:

Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...



Tutaj nigdy k🤬a nie wiadomo...

jakieś c🤬jnie wychodzą a dobre suszone

Ten akurat jest nie najgorszy
Zgłoś
Avatar
m................s 2016-05-18, 15:06 1
Jest jeszcze coś takiego jak celiakia, a osoby na nią chorujące nie są hipsterami a diete mają z przymusu. Po prostu nie przyswajają glutenu. Swoją drogą to przez takie osoby, niestety mają pod górkę, bo większość myśli że to zwykły wymysł
Zgłoś
Avatar
lith 2016-05-18, 15:45 1
@michkos
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie