Główna Poczekalnia (5) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:27
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Avatar
8765tj 2016-05-17, 11:54
raczej 6 murzynów, w tym 1 z hiv-em
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-17, 12:51 14
@up raczej 6 murzynów, w tym 1 bez hiv.
Zgłoś
Avatar
kenzol 2016-05-17, 13:52 1
Ktoś mi powie o co chodzi z tym glutenem? Dlaczego oni tego nie jedzą? Gluten jest w ziarnie zbóż, zboża to rośliny, rośliny to pokarm wegetarian... Więc o co chodzi z tym glutenem?
Zgłoś
Avatar
TheByQ 2016-05-17, 14:06 51
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
TytanowyRosomak 2016-05-17, 18:28 7
2x up oni ci tego nawet sami nie wytłumaczą.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 5:07 20
@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 8:47 1
Zgłoś
Avatar
eligurf 2016-05-18, 8:54 5
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
TheByQ 2016-05-18, 10:02 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 10:35 2
Można też być uczulonym na gluten. Ogólnie gluten nie jest zły, tak samo jak orzechy czy kakao. Niektórzy po prostu nie mogą jeść niektórych produktów.
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 10:46
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 11:32 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 15:06 1
Jest jeszcze coś takiego jak celiakia, a osoby na nią chorujące nie są hipsterami a diete mają z przymusu. Po prostu nie przyswajają glutenu. Swoją drogą to przez takie osoby, niestety mają pod górkę, bo większość myśli że to zwykły wymysł
Zgłoś
Avatar
konto usunięte 2016-05-18, 15:45 1
@michkos
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

 Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem