Hipsterska ruletka - sześć ciastek, w tym jedno jest z glutenem.
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
raczej 6 murzynów, w tym 1 z hiv-em
konto usunięte
2016-05-17, 12:51
@up raczej 6 murzynów, w tym 1 bez hiv.
Ktoś mi powie o co chodzi z tym glutenem? Dlaczego oni tego nie jedzą? Gluten jest w ziarnie zbóż, zboża to rośliny, rośliny to pokarm wegetarian... Więc o co chodzi z tym glutenem?
2x up oni ci tego nawet sami nie wytłumaczą.
konto usunięte
2016-05-18, 5:07
@kenzol
Gluten to cukier, który zawierają niektóre zboża. Gluten w mące powoduje, że ciasto jest puszyste, jędrne, ciągliwe i plastyczne i ładnie np chlebek rośnie. Z drugiej strony gluten w dużych ilościach w jelitach powoduje ich zaśluzowienie i zalepianie co może spowodować "upośledzenie" kosmków jelitowych (odpowiadają za wchłanianie składników pokarmowych). Więc jak zatkasz jelita glutenem to większość składników nie przyswoisz a wysrasz. Na dłuższą metę można zaprosić raka lub inne choroby jak nieszczelność jelita lub zapalenia jelita (można poczytać co to za choroby na necie)
Ogólnie kiedyś nie było tyle glutenu w zbożach i nie było problemu, ale obecnie modyfikuje się genetycznie zboża aby miały go jak najwięcej aby można było uzyskać jak najlepsze wypieki najmniejszym nakładem pracy. Najważniejszym kryterium przy wyborze mąki do piekarni to zawartość glutenu- im więcej tym lepiej. Dlatego to nie jest nagła moda na narzekanie na gluten, teraz jest go po prostu stanowczo za dużo.
Jak ktoś jest choć trochę świadomy na temat żywności to po prostu zacznie się racjonalnie odżywiać. Nie mówię tu żeby nie jeść w ogóle zbóż, bo to mija się z celem, ale warto mieć na uwadze swoje zdrowie i nie objadać się glutenem, bo dzisiejsze zboża to nie takie zboża jak nasze babcie pamiętają...
konto usunięte
2016-05-18, 8:47
konto usunięte
2016-05-18, 10:35
Można też być uczulonym na gluten. Ogólnie gluten nie jest zły, tak samo jak orzechy czy kakao. Niektórzy po prostu nie mogą jeść niektórych produktów.
A z tych co nie jedzą, bo taka moda to można się pośmiać
konto usunięte
2016-05-18, 10:46
Widziałem ten dowcip, ale nie chciałem dodawać, bo pomyślałem, że będzie suchar, a tu proszę...
konto usunięte
2016-05-18, 11:32
konto usunięte
2016-05-18, 15:06
Jest jeszcze coś takiego jak celiakia, a osoby na nią chorujące nie są hipsterami a diete mają z przymusu. Po prostu nie przyswajają glutenu. Swoją drogą to przez takie osoby, niestety mają pod górkę, bo większość myśli że to zwykły wymysł
konto usunięte
2016-05-18, 15:45
@michkos
Ale dzięki modzie mogą oni w sklepach dostać jakieś sensowne produkty. Muszą jednak uważać na 'nibybezglutenowe' produkty pod hipsterkę - szczególnie tyczy się to różnego rodzaju restauracji. Ziomek robiący modnego bezglutenowego wegeburgera w foodtraku kupi bezglutenową bułkę i myśli, że już spoko. Jednocześnie najebie tam keczupu z glutenem, dosypie pieprzem zanieczyszczonym glutenem, a wszystko przygotuje na desce gdzie przed chwilą kroił zwykłą bułkę. Rurkowce zjedzą i będą zadowolone, że wow wow jak zdrowo - a osoba z celiakią odchoruje nawet minimalną porcję glutenu.