Główna Poczekalnia (10) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 51 minut temu
Historia Audi 80, A4
konto usunięte • 2012-11-03, 9:51
Ostatnio same BMW i ich hejterzy Czas na odmiane zagłębić się w OOOO

Pierwsza generacja modelu zadebiutowała w roku 1972. Zastępowała ona model F103. Do napędu użyto silników R4 z rozrządem typu SOHC. Samochód dostępny był jako 2- i 4-drzwiowy sedan oraz 5-drzwiowe kombi, które oferowano jedynie na rynek północnoamerykański. Tam też auto było sprzedawane pod oznaczeniem Audi Fox. Technicznie model opierał się w dużej mierze na Volkswagenie Passacie B1.

W Audi 80 B1 przednie zawieszenie oparte było na kolumnach Macphersona, natomiast tylne na belce i drążku Paharada wraz ze sprężynami śrubowymi i amortyzatorami.

Skutkiem udanych prac rozwojowych w zakresie designu Audi 80 w 1973 r. przyznano tytuł "European Car of the Year", pokonując min. Renault 5 czy Alfę Romeo Alfette.

Auto przeszło lifting w 1976 roku. Wprowadzono wówczas nowe, kwadratowe tylne i przednie światła w stylu nowo wprowadzonych Audi 100 C2 stosując także 1,6 zamiast 1,5 litrowych silników (jeszcze z 75/85 KM) oraz dodano nowy model - 80 GTE z silnikami 1,6 l z wtryskiem paliwa (110 KM; 81 kW) zastępując wcześniejszą wersję 80 GT.

Na niektórych rynkach oferowany był również jako wersja pięciodrzwiowa "Avant". Był to sprzedawany z sukcesem Volkswagen Passat z podmienioną atrapą chłodnicy na Audi z przodu pojazdu.

Produkcja pierwszej generacji trwała do 1978 roku kiedy to zdecydowano o zakończeniu produkcji samochodów opartych na platformie B1. Fabrykę opuściło 1 103 766 egzemplarzy[1]

Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
kalwi89 2012-11-03, 22:00 2
a to jest mój samochód :

relatywnie tanie w utrzymaniu, nie wymaga ubezpieczenia ani przeglądu ( konserwuje się samo ), ale strasznie dużo pali :/
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-03, 22:12 2
Pierwzy seryjnieprodukowany samochód z napedem 4x4 (oczywiscie nie mowimy o terenowkach itp.) to byl Jensen FF pl.wikipedia.org/wiki/Jensen_FF
Pięć lat póżniej Subaru montowało napęd 4x4 w modelu Leone, zaś pod koniec lat 70-tych amerykański AMC produkował model eagle ktory był pierwszym suvem, produkowali go jako sedan, kombi i 3 drzwiowe coupe.
O ile dobrze pamiętam to było coś jeszcze wcześniej ale była to krótka seria i niestety zapomnialem nazwy, jak sobie przypomne to napisze.

EDIT.
Radziecki GAZ 61 z lat 40-tych też miał 4x4 google.pl/imgres?imgurl=http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20110421...
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-03, 22:47 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
pandka 2012-11-03, 22:53
Za audi zawsze piwo . Sam mam dwie audice - 80 B4 z 93 i A4 B6 z 2k2, obydwa 1.9 TDI i muszę przyznać, że 80-tka jest nie do zajeżdżenia. Ten czołg ma tak mocne blachy, że zniszczyć go może chyba tylko ruska Łada (patrząc po tym, co one wyprawiają na tych filmikach od kacapów). Auto swoje przeżyło, a mimo to dalej jest w świetnym stanie i za nic w świecie go nie sprzedam, bo jak je mam oddać za te kilka tysi, to nie warto, bo ten łobuz pociągnie jeszcze tyle lat, że hoho...
Zgłoś
Gwardek 2012-11-03, 23:19
Audi zmotoryzowało polską wieś. Są to samochody dla buraków, że "co to nie oni".
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-03, 23:26
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Gwardek 2012-11-03, 23:31 1
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-03, 23:57 1
Zgłoś
dr_dex 2012-11-04, 0:22
Zgłoś
Gwardek 2012-11-04, 2:33
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-04, 10:08
Zgłoś
kkubam 2012-11-04, 12:21 1
Za OOOO zawsze chętnie wypiję (i postawię) browarka, a krytykom mogę pokazać tylko palec (środkowy :-')
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-04, 16:41
Zgłoś
konto usunięte 2012-11-04, 18:21
Zgłoś
Pan Kot 2012-11-04, 19:04 1
odnośnie odchudzenia 1 gram blachy za złoto powinienem dostać ok 10 gram złota (tyle blachy ciężarówka zerwała z mojej kochaniutkiej)

odnośnie bezpieczeństwa, nie znam bardziej bezpiecznego auta.
gdybym wybrał żonę zamiast auta pewnie po wypadku jaki miałem mój srebrny szerszeń z silnikiem 1z poszedł by na szrot, ale nie postanowiłem dołożyć kasy i starań żeby go na prawić. życzcie mi powodzenia i podwyżki.....
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem