📌
Ukraina ⚔️ Rosja
- ostatnia aktualizacja:
Wczoraj 19:16

Powinno być:
'Boris Jelcyn: stary i zapijaczały, nie radzi sobie z alkoholem'
'Boris Jelcyn: stary i zapijaczały, nie radzi sobie z alkoholem'

Generall14 napisał/a:
W 1939 u nas też się mówiło o tekturowych niemieckich czołgach, potem się okazało, że ta tektura wcale nie taka miękka.
1939 Niemcy nie dysponowali silną armią. W tym okresie najliczniejszą i najnowocześniejszą armię mieli Ruscy. Niemcy dopiero w późniejszych latach opracowali słynne czołgi Tiger, oraz MP40.
Generall14 napisał/a:
Mimo wszystko, nie wydaje mi się, aby ruscy mogli wejść do Polski. NATO wciąż jest dla nich za silne.na to pójść.
Zachód ma NATO a Ruscy Chiny. Ponadto mamy dziś 3 mocarstwa Rosję, USA i Chiny i jak wspomniałem Rosja i Chiny trzymają się razem, a przynajmniej Chiny mają lepsze stosunki z Rosją. Europa już teraz jest własnością Rosji gdyż bez gazu i pali napędowych Europa by rozpadła się w parę miesięcy a może tygodni.
Rosja ma też haka na gospodarkę zachodnią. Jak wiadomo Chiny są fabryką świata i z Chin pochodzi cała dzisiejsza elektronika. Wystarczyło by zachęcić Chiny do zakończenia współpracy z zachodnią gospodarką i czekać aż rozsypuje się zachodni świat. Minusem takiej strategi jest to że Chiny bez tego całego pędu i przepychu straciły by stabilność w społeczeństwie.
Gdyby do czegoś już doszło wydaje mi się że chiny by się odwróciły plecami od rosji i próbowali by zająć syberię. Rosja nie jest na tyle silna aby konkurować choćby z USA. Chiny przez wojnę straciły by tak dużo że im to by się w ogóle nie opłacało. A kto Rosji pomoże jak nie chiny, iran, pakistan, syria lub korea płn z traktorami ?? Rosjanie mogą jedynie zamknąć korek z gazem/ropą dla europy. Tylko pytanie co by zachód wtedy zrobił mając wizję katastrofy gospodarczej. Oczywiście Rosja może sprawdzić reakcję zachodu i próbować zająć kraje wschodniej europy. To co zrobi zachód to jest jedna wielka nie wiadoma.
Jest jedna zasadnicza różnica między tymi dwoma sytuacjami: broń atomowa. Jak ktoś zacznie zbyt poważnie kombinować to polecą rakiety międzykontynetnalne i będzie pozamiatane.
blachahaha napisał/a:
W 1939 Niemcy nie dysponowali silną armią. [...] Niemcy dopiero w późniejszych latach opracowali słynne czołgi Tiger, oraz MP40.
To fakt, Niemcy planowali pełną gotowość do wojny na 1940 rok, ale chodziło mi o podejście. W Polsce wszyscy byli przekonani o słabości Niemiec, w prasie było pisane, że te ich czołgi były zrobione z tektury tylko po to, aby ładnie wyglądały na paradzie. Piłem do użytkownika miszczcieniu który podobnie wyrażał się o dzisiejszej armi rosyjskiej.
blachahaha napisał/a:
W tym okresie najliczniejszą i najnowocześniejszą armię mieli Ruscy.
Kiedyś czytałem jakieś wspomnienia z kampani wrześniowej, o Armii Czerwonej było pisane, że nie wiadomo czy to jest wojsko czy jacyś bandyci. Brudni, zniszczone mundury, karabiny na sznurkach itp. Może to była największa armia, ale ta nowoczesność to była taka jak w ówczesnym polskim wojsku, czyli malutka część nowoczesna, reszta opierała się na starszym sprzęcie.
blachahaha napisał/a:
Zachód ma NATO a Ruscy Chiny. [...]
Dlatego napisałem "No, czyba że, po cichu podpisali jakiś tajny sojusz z Chinami lub Indiami, wtedy mogli by na to pójść.", te wcześniejsze moje wypociny były o samotnym ataku Rosji. Na ile sojusz Rosja - Chiny jest realny to nie jestem w stanie określić. kilkadziesiąt lat temu były u nich jakieś incydenty na granicy, ale czy dalej się nie lubią to nie wiem.

Nizaryta1, najlepszymi kandydatami jest nie Polska, a kraje bałtyckie, ewentualnie sama Litwa - co by nie patrzeć właśnie Litwa i Łotwa dzieli terytorium Rosji na dwie części, tak samo jak Polska dzieliła terytorium Niemiec.

hmm do nas kawałek maja to kto będzie następny ? Mama nadzieję że my nie będziemy Francją

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie