Główna Poczekalnia (6) Soft (2) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Wojna na Ukrainie Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: Dzisiaj 13:27
Hitchens o religiach
konto usunięte • 2012-04-20, 0:55
Christopher Hitchens - człowiek, który za życia zaginał i ośmieszał w rozmowie religijnych działaczy i duchownych. Tych twardszych, bo reszta na samą myśl o konfrontacji prawdopodobnie barwiła swoje święte portki na brązowo.
Poniżej dwuczęściowa kompilacja wypowiedzi pochodzących z debat, w których ww. pan uczestniczył. Na yt zestawienie nosi trafny tytuł "Hitchens nokautuje". Wrzucam, bo zauważyłem, że sadyści lubią ostatnio pogadać na poważne tematy (polityka, religia), a niektóre fragmenty można nawet uznać za sadystyczne

Polecam słuchać, bo tłumaczenie nie jest idealne.
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
vass 2012-04-20, 2:50 8
Mądry facet, dobrze gada, tylko, że to wszystko jest dla mnie oczywiste bez jego wykładów, ale może kogoś oświeci i przestanie wierzyć w głupoty.
Zgłoś
sp1tf1re 2012-04-20, 4:10 1
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
Machw 2012-04-20, 4:54 6
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2012-04-20, 6:42 3
Poszukajcie w księgarniach tej książki, o ile jeszcze jest dostępna:
Zgłoś
konto usunięte 2012-04-20, 7:36 3
EEE tam, jak dla mnie to nic ciekawego ten człowiek nie mówi (ani nic odkrywczego).
Po jego opisie środowiska w jakim się wychował raczej nie trudno wywnioskować dlaczego w ten sposób odnosi się do religii i podziałów religijnych.
Cóż,różne perspektywy na dany temat wzbogacają, życie powinno być ciekawe, niestety nie gdy idzie się w zaparte. Czasy się zmieniają, religia i jej pojmowanie również, za średniowiecza nie było siły by wbić do głowy ciemniakom kilka prostych reguł dzięki którym będzie im się lepiej żyło z ich ciemniackimi rozumkami niż postraszenie diabołkami i surowym bogiem. Obecnie, również o to trudno, jeszcze trudniej o zrozumienie, że te reguły wcale nie muszą być okraszone bogiem by były dobre (ot 10 przykazań, nie ma nic o strachu i surowej karze, jest tylko wzmianka że są najważniejsze), po prostu zasady życie w społeczeństwie.
Zgłoś
konto usunięte 2012-04-20, 7:45 11
Zgłoś
konto usunięte 2012-04-20, 7:49 12
Śpieszmy się doceniać ludzi tak szybko odchodzą. Szkoda że tego szalonego wyspiarza nie ma już wśród żyjących. Jeden z większych filozofów naszych czasów. Czasami jego argumenty były proste jak budowa cepa a czasami wynosiły się nad wyżyny retoryki ocierając się o wyższe części atmosfery retorycznego geniuszu. Lecz niestety jak wszystkie najpiękniejsze filozoficzne walki z fundamentalistami owe argumenty ,dla tej mniej rozgarniętej części społeczeństwa , nic nie znaczyły. Bo w wielu przypadkach lepiej być bezwolnym niewolnikiem wiary aniżeli wolnym od niej myślącym człowiekiem.
Zgłoś
Machw 2012-04-20, 14:49 2
Nie kłócę się z tym że wycięcię łechtaczki jest zbrodniczę i pozbawionym sensu okrucieństwem. Jednak obrzezanie chłopców miało chociaż sens taki że ułatwia zachowanie higieny. Myślę właśnie że większości tych religijnych nakazów i zakazów chodzi właśnie o to aby wychować człowieka. Sam nie jestem wierzący, ale takie fantatycznę i radykalne poglądy jakie miał pan Hitchens wzbudzają moje podejrzenia co do tego, że przenosi swój osobisty gniew i zacietrzewienie, brak dystansu. Generalnie wiara może istnieć jeżeli właśnie wiara choć jednego człowieka skłoni, aby nie próbować mnie dźgnąć nożem, niech sobie wierzy.
Zgłoś
duumek20 2012-04-20, 15:39 1
Za artykuł i pana Hitchensa wielkie Piwo ! ;p
Zgłoś
Kryszak 2012-04-20, 15:57 1
W sumie nie powiedział niczego nowego. Jak dla mnie najważniejsza jest w życiu tolerancja dla drugiej osoby, a nie jakaś religia. Dopóki nikt nie robi mi krzywdy i nie wpieprza się z butami do mojego życia i moich przekonań nigdy nie będzie mi wrogiem. Ludzie jeszcze nie potrafią żyć ze sobą, a będzie tak dopóki nie pękną wszystkie bariery moralne i fizyczne(np: instytucje jak kościół). Narazie wciąż jesteśmy na etapie obalania religii jednak dobrze jest wiedzieć ,że powoli zmienia się myślenie ludzi.
Zgłoś
konto usunięte 2012-04-20, 16:06 2
Zgłoś
marna 2012-04-20, 16:22 4
babycow, tępią ci którzy nie mają nic więcej w tej kwestii do powiedzenia, tylko wręcz atakują żeby ich prawda była ichsiejsza niż twojsza.
a większość z tych ateistów-szatanistów chodzi i tak grzecznie z mamą i tatą co niedziela do kościoła
Zgłoś
EdmundKemper 2012-04-20, 16:29 2
Widzę, że moda na ateizm przybiera na sile.
Zgłoś
Bard_Zerald 2012-04-20, 16:38 6
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem