Do zjedzenia kilka papryk. W tym Naga Jolokia (nie naga Jola

). Jedyne ~1 000 000 jednostek w skali scoville'a. BTW Tabasco ma 2000 (słownie- dwa tysiące) jednostek
Twardziele

zjeść takie ostre to pół biedy, ale potem się wysrać to jest wyczyn
skąd Ty wziąłeś, że tobasco ma 2000 skoro jak byk napisane, że ma 30000-50000. Jeszcze żebyś musiał to gdzieś znaleźć to rozumiem, że może to sprawić nie lada problem, ale masz to w filmiku, który sam wrzuciłeś.
Czepiam się.
Konto usunięte
2010-02-24, 15:15
nie powinno się popijać wodą bo to dodatkowo rozprowadza po całej jamie ustnej i gardle poczucie ostrości. Najlepszy jest jogurt albo mleko, kakao. Chyba że chcieli jeszcze bardziej sobie dokopać ^^
Konto usunięte
2010-02-24, 16:14
nie lubie ostrego żarcia, nie ma piwa.
NAjlepiej się zapija ostre smaki alkocholem- im mocniejszy tym lepiej zabija smak. Udowodnione w "clever- widzisz i wiesz"
Konto usunięte
2010-02-24, 18:37
Ale sraczkę po takim posiłku to można mieć ognistą
Goście muszą mieć po prostu upośledzony w pewnym stopniu zmysłu smaku - znam osobiście gościa, który na skutek urazu głowy stracił całkowicie nie tylko smak, ale i zmysł powonienia - potrafi teraz przepłukać sobie gardło sosem tabasco, żreć sól garściami czy wpieprzyć słoik chrzanu. Co ciekawe, w dalszym ciągu gotuje obiady dla rodziny, ale wszystkie proporcje dobiera z pamięci.
Konto usunięte
2010-03-04, 2:42
Tabasco, to się pije. Dzieciaczki.
A autor, c🤬ja się zna - był taki ekstrakt 16.000.000 j w skali scoville'a. Jeżeli by się go otworzyło, i jakiś astmatyk zacząłby wąchać ten sos - zgon na miejscu 99,9%.
I BTW Furronica:
Jeżeli wp🤬lasz na okręte ostre sosy (mówimy tu o death sauce, albo after death od Blair'a) po pewnym czasie nie czujesz ostrości.
Konto usunięte
2010-05-12, 2:09
speedfreak napisał/a:
Tabasco, to się pije. Dzieciaczki.
A autor, c🤬ja się zna - był taki ekstrakt 16.000.000 j w skali scoville'a. Jeżeli by się go otworzyło, i jakiś astmatyk zacząłby wąchać ten sos - zgon na miejscu 99,9%.
Mówisz o czystej kapsaicynie, czyli związku, który odpowiada za 'ostrość' papryki.
czaro9 napisał/a:
skąd Ty wziąłeś, że tobasco ma 2000 skoro jak byk napisane, że ma 30000-50000.
Sos tabasco -
Klik
Papryka tabasco -
Klik
Jest różnica?