angielski jest, ale warto posłuchać dla samego performance-u
@Doomik
Fala ścierwa to zalewa przez takich użytkowników jak ty którzy zamykają się tylko w jednym gatunku muzycznym a reszta to syf. Polski rap jest jeden z lepszych na świecie [nie mówie o teraźniejszym] ale klasyki, które były nagrane i które nadal są aktualne bo przedstawiają przykre wydarzenia w polsce które są do dziś. Dla mnie po prostu jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w sprawach polskiego rapu powinien się nie wypowiadać i tyle. A ta p🤬da na tym filmiku po prostu drze morde i nie ma żadnego pojęcia o rapie, tekst który nic nie wnosi i pare oklepanych rymów.
Obrazek
Po tym fragmencie przestałem czytać . Rap to jest najbardziej sensowny gatunek i wymagający najwięcej umiejętności . Po pierwsze trzeba mieć talent i wenę . Przykładowo Tede potrafi napisać 3 zwrotkowy track w ciągu 20 minut podczas oglądania " Na Wspólnej " . Jego średnie tempo to jeden track tygodniowo . Dla przykładu " śpiewakom " popu teksty pisze Jacek Cygan lub raperzy , którzy mają weny bardzo dużo . Jak u wojewódzkiego była kazadi i śpiewała " swoją " piosenkę i mówiła o wydawaniu " swojej " płyty , to na napisach końcowych było napisane , że tekst pisał jej Ten Typ Mes . A jeżeli chodzi o śpiewanie , to " śpiewaki " wyją do mikrofonu bez większego ładu , składu i umiejętności . Natomiast w rapie trzeba mieć umiejętności i technikę wykładania słów na bit , trzeba mieć wypracowane flow , nawijać równo , płynnie i wyraźnie . W innych gatunkach nie ma takiej potrzeby . Do tego trzeba mieć również wypracowany oddech , lub nawet bezdech , często chłopaki nawijają całą zwrotkę na bezdechu - zupełnie bez oddychania , gdzie zwykłe " śpiewaki " łapią oddech co trzy słowa . I na koniec rymy , w rapie składa się rymy podwójne , potrójne , niekiedy nawet poczwórne , i oczywiście bardzo wyszukane . Rymy typu " cię - się " jak w pioseneczkach o miłości , tak samo jak rymy pojedyncze nie robią na nikim wrażenia . I powtórzę jeszcze raz to co na początku " Rap to jest najbardziej sensowny gatunek i wymagający najwięcej umiejętności . "
Aaa , jeszcze jedno . Jest to jedyny prawdziwy gatunek , liczy się własne zdanie i nikt nie boi się go wyrażać . Stąd rodzą się wszystkie dissy i beefy , które nie istnieją w innych gatunkach , bo wszyscy boją się walczyć o siebie i swoje zdanie . Natomiast w rapie jest też wiele przyjaźni , miłości , innych wartości moralnych i nie liczy się kasa . Często raperzy nazywają się swoimi " kuzynami " , tworzą różnego rodzaju grupy , nagrywają bardzo dużo feat'ów , nawet po kilka-kilkanaście osób na jednym tracku , nikt nie kłóci się o hajs , a wiele płyt wypuszczanych jest w ogóle za darmo . A wyobrażasz sobie teraz wspólna piosenkę rodowicz , krawczyka , dody , feela , wyszkoni i jeszcze paru innych spiewaków ( nie jestem w temacie , nie wiem kto jest na topie ) ? O pieniądze to rozpętali by trzecią wojnę światową . Masz jeszcze jakieś pytania co do rapu ?
podpis użytkownika
HAHAHAHAHA to sam sobie doj🤬esTEDE PISZE TEKST DO SWOJEJ "PIOSENKI" w 20 min przy na wspolnej musi to byc mega ambitne . Powiedz cos o umiejetnosciach w spiewaniu , wypracowanym wdechu itd i talencie Celine Dion. Cala reszta Twojego postu to takie gowno , ze nie wiem jak to skomentowac . Nikt nie kloci sie o hajs w rapie ? k🤬a PROSZIE CIE , nagrywaja duzo wspolnych kawalkow tylko w rapie takie rzeczy K🤬a PROSZE CIE , nazywaja siebie "kuzynami" ? KOGO TO K🤬A OBCHODZI MOGA NA SIEBIE MOWIC NAWET SKARBY I CO TO MA RZECZY . NA KONIEC RAP TO GOWNO w 90% dla patologi i cwierc mozgow a cale te dissy i beefy to kolejny przyklad z jakimi pol mozgami mamy do czynienia
![]()