Husaria
konto usunięte
• 2013-04-09, 12:27
Skleiłem film o Husarii. Temat nie nowy, ale może komuś się spodoba.
Film na YouTube nazywa się "Husaria - Amor Patriae Nostra Lex"
Witaj użytkowniku Sadol.pl,
Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!
Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników.
Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (
więcej informacji).
Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
Możesz podać wszystkie tytuły, z których korzystałeś przy tworzeniu sklejki? (Polujące orły możesz odpuścić). Byłbym wdzięczny.
torro, gówno wiesz o husarii.
konto usunięte
2013-04-09, 14:50
milosc ojczyzny naszym prawem... I co zrobisz trzeba kochac, co z tego ze niepelnosprawna i niedorozwinieta to nasza ojczyzna troche.
Oczywiście durna wizja artystyczna matejki i idiotyczne skrzydła muszą być..
@Policeman wez sie juz zamknij. W kazdym mozliwym temacie pierniczysz jacy to inni sa zajebisci a my nie , bo nie mamy atmomowki. Wyglada jakbys sie zatrzymal na zabawach plastikowymi zolnierzykami.
Co by ci ta atomowka dala ? chyba tylko to, ze hamburgery zaliczyly by nas do panst osi zla i najechaly nas.Albo nalozono by na nas takei sankcje, ze na widok coca coli spuszczal bys sie jak male dziecko.
W dzisiajeszych czasach liczy sie ten ktory ma lepsza gospodarke, jakies surowce , ktorymi jest w stanie zdobyc dobra pozycje na rynku, jak np. Rosja z gazem.
konto usunięte
2013-04-09, 14:58
konto usunięte
2013-04-09, 15:01
Klapu napisał/a:
Możesz podać wszystkie tytuły, z których korzystałeś przy tworzeniu sklejki? (Polujące orły możesz odpuścić). Byłbym wdzięczny.
torro, gówno wiesz o husarii.
Wszystko co jest czyli Ogniem i Mieczem, Odsiecz Wiedeńska, 1612, Taras Bulba. 1612 jeszcze przetrawisz, ale ten Ukraiński wątpię. W nim husaria szarżowała z szablami
konto usunięte
2013-04-09, 15:09
kijowo że tak przekłamali obraz husarii w współczesnych produkcjach.Ale myśle że lepiej wygląda z tymi "skrzydełkami" i jest bardziej rozpoznawalna przez laików,niż z tymi długimi paskami materiału przy siodle.Polska ma potencjał,w każdym okresie historycznym mieliśmy odwagę i potrafiliśmy przeciwstawić się silniejszemu wrogowi tylko ktoś na górze ten potencjał skutecznie blokuje
czy tylko mnie ciary ciagle przechodzily ??
Kiedyś wdałem się w internetową polemikę na temat skuteczności i triumfów husarii. W celu poszerzenia wiedzy i zasobu argumentów przeciwko sceptykom przeanalizowałem wszystkie bitwy w których 'rozbójnicy' brali udział i wyciągnąłem następujący wniosek: husaria jako formacja NIGDY nie przegrała. Przegrywało wojsko, w niektórych bitwach szarże były nieskuteczne lub pozbawione sensu ale jako samodzielny oddział nigdy nie dostali po dupie
@DiesIrae tez kiedys szukalem paru informacji na temat husarii. Wielu wrogow gdy slyszalo , ze beda walczyc przeciwko husarii lalo w majtki, a paru nawet zrezygnowalo z bitew.
Teraz anwet nie panmietam , ktory z amerykanskich aktorow kiedys wykazal sie wiedza na jej temat, i powiedzial, ze gdyby nie polska husaria europa wladali by turcy.
To byla swietna jazda, i jeszcze piekniejsze konie ( specjalnie trenowane do tego).Kazdy husar mial 2-3 konie w zapasie gdybypadl jeden, wracal po nastepnego i znowu jazda, cos pieknego.
adresikpuma napisał/a:
kijowo że tak przekłamali obraz husarii w współczesnych produkcjach.Ale myśle że lepiej wygląda z tymi "skrzydełkami" i jest bardziej rozpoznawalna przez laików,niż z tymi długimi paskami materiału przy siodle.Polska ma potencjał,w każdym okresie historycznym mieliśmy odwagę i potrafiliśmy przeciwstawić się silniejszemu wrogowi tylko ktoś na górze ten potencjał skutecznie blokuje
Problem leży w tym, że to My zawsze byliśmy słabsi i musieliśmy sie przeciwstawiać tym silniejszym. Nigdy nie byliśmy tymi silniejszymi praktycznie zawsze byliśmy w defensywie, a jeżeli atakowaliśmy to z przymusu.
konto usunięte
2013-04-09, 15:42
piotrek_asia napisał/a:
czy tylko mnie ciary ciagle przechodzily ??
Na YouTube już takiej furory niestety nie robi