Główna Poczekalnia (2) Soft (1) Dodaj Obrazki Dowcipy Popularne Losowe Szukaj Ranking
Zarejestruj się Zaloguj się
👾 Zmiana domeny serwisu - ostatnia aktualizacja: 2025-07-22, 21:51
📌 Ukraina ⚔️ Rosja Tylko dla osób pełnoletnich - ostatnia aktualizacja: 48 minut temu
Husaria
konto usunięte • 2013-04-09, 12:27
Skleiłem film o Husarii. Temat nie nowy, ale może komuś się spodoba.

Film na YouTube nazywa się "Husaria - Amor Patriae Nostra Lex"
Zgłoś
Witaj użytkowniku Sadol.pl,

Lubisz oglądać nasze filmy z dobrą prędkością i bez męczących reklam? Wspomóż nas aby tak zostało!

Dalsze istnienie serwisu jest możliwe jedynie dzięki niewielkim, dobrowolnym wpłatom od użytkowników. Prosimy Cię zatem o rozważenie wsparcia nas poprzez serwis Zrzutka.pl abyś miał gdzie oglądać swoje ulubione filmy ;) Zarejestrowani użytkownicy strony mogą również wsprzeć nas kupując usługę Premium (więcej informacji).

Wesprzyj serwis poprzez Zrzutkę
 już wpłaciłem / nie jestem zainteresowany
konto usunięte 2013-04-09, 16:34
jjacekk15 napisał/a:

http://www.wykop.pl/link/1473113/husaria-amor-patriae-nostra-lex/ "skleiłem"??

Tak to jest moje konto z wykopa.
Ja robię coś czasem 4 fun i nie mam jak dotrzeć do ludzi więc wrzucam na takie serwisy. Jak widzisz temat na wykopie i tutaj jest z tego samego dnia.
Zgłoś
Mormo151 2013-04-09, 16:39
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
PGY 2013-04-09, 16:45
Ten komentarz został automatycznie oznaczony jako potencjalnie niewłaściwy dla osób niepełnoletnich. Zaloguj się aby go wyświetlić.
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 16:53 2
Już zaczynają się żałosne teksty pseudo-nacjonalistów nazywających się patriotami, że Polska potrzebuje Korwina i monarchii!! Że musimy mieć bombę atomową, że rewolucja, że wojna z Rosją..że bla, bla, bla CIEMNIA UMYSŁOWA DO SZEŚCIANU OGÓLNIE...

Najpierw do książek, artykułów i różnych innych rzeczy pozwalających ustanowić własne poglądy i mieć pojęcie(jakiekolwiek) o współczesnym świecie, a nie być lemingiem z deficytem umysłowym słuchającym jakiegoś "inteligentnego" Pana z ONR. Powielającym to co zasłyszał w necie i co jest na topie samemu nie wiedząc o co w tym wszystkim tak na prawdę chodzi.

Idioci się wypowiadają, a nie wiedzą co gadają!

Polska w czasach swojej świetności czyt. złotego wieku XVI była mocarstwem, ale nie była w Europie najsilniejszym państwem !! Była mocarstwem, ale tylko regionalnym. W porównaniu do Francji , Anglii czy nawet z Hiszpanami nie bylibyśmy w stanie konkurować. Wszystkie technologiczne nowiny tamtego okresu były zapożyczane z zachodu do Polski, a nie na odwrót(tak jest do dziś).

Autor filmu : Skoro pokazujesz sceny z Ogniem i Mieczem, to pokazuj mapę z tamtego okresu, a nie z okresu po Potopie Szwedzkim.

@PGY : w okresie używania formacji husarii nie walczyliśmy z Niemcami i nie byliśmy zajebistą potęga, także uspokój dupe
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 17:09
nieuki historyczne:)) leje i kwicze..
Zgłoś
Eliot Imperio 2013-04-09, 17:14
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 17:31 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 17:44 2
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 18:03
Tylko, że Szwedzi byli na tyle mądrzy, że Polskę, polaczkami podbili.
Typu Radziwiłł, wystarczyło podpuścić magnatów czy szlachtę, zachęcić złotem i zwiększeniem znaczenia rodziny/rodu i Szwedzi pół Polski mieli. :/
Teraz kurde to samo, tylko to się politykami nazywa i nie są tak wykształceni jak wtedy szlachta była.
Zgłoś
Klapu 2013-04-09, 18:06
Jędrek akurat zmienił swój pogląd na husarie, tak na marginesie

Aktualnie największym autorytetem w tej dziedzinie jest dr Radek Sikora. Ma pełno artykułów, a w sieci można znaleźć nawet jego pracę doktorską.

I nie piki, tylko kopie.

A rekordowe przebicie to 6, należy do litwina, zrobił to pod Kircholmem.

I jak poczytacie Sikorę, to znajdziecie jeszcze bardziej rekordowe bitwy - pod Hodowem, 100 na 1. Ale to niech zainteresowani sobie znajdą, reszta i tak ma to w dupie.
Zgłoś
Pańcio 2013-04-09, 18:06 1
Jedna rzecz na temat husarii zakotwiczyła mi w głowie na stałe. Najgroźniejsze legiony najemników, podpisując kontrakt z jakimkolwiek państwem ówczesnym miały zapis, że nie walczą z polską husarią. To daje wiele do myślenia na temat jej siły ( :
Zgłoś
Słodki_Wacek 2013-04-09, 18:33
Ale chyba najzajebistrza to była bitwa pod Kircholmem, na 100 martwych naszych padło 6.5k Szwedów
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 18:59 1
Wojska najemne podpisywały umowe pod warunkiem że nie będą walczyć z Husarią
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 19:04 1
Zgłoś
konto usunięte 2013-04-09, 20:23
Zgłoś
Przejdź to ostatniego posta w temacie  

Oznaczenia wiekowe materiałów są zgodne z wytycznymi Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji

Oświadczam iż jestem osobą pełnoletnią i wyrażam zgodę na ukrycie oznaczeń wiekowych materiałów zamieszczonych na stronie
Funkcja pobierania filmów jest dostępna w opcji Premium
Usługa Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- całkowite wyłączenie reklam
- możliwość pobierania filmów z poziomu odtwarzacza
- możliwość pokolorowania nazwy użytkownika
... i wiele innnych!
Zostań użytkownikiem Premium już od 5,00 PLN miesięcznie* * przy zakupie konta Premium na 3 miesiące. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesiąc.
* wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie
 Nie dziękuję, może innym razem