konto usunięte
2012-04-26, 23:49
obaj mieli racje, tylko orwellowskie jeszcze nie do konca w zycie weszlo:P
konto usunięte
2012-04-27, 5:29
-goyt news-all is well haha dobre.
@spr
nie "goyt news" tylko "govt news" skrót od goverment czyli rządowe wiadomości...
imo książka Huxleya sprawdziła się bardziej, może gdyby ZSRR się nie rozpadło to byśmy byli kontrolowani jak u Orwella...
konto usunięte
2012-04-29, 12:52
Ile lat miałes okazje pożyć w prawdziwej komunie...? raczej byłeś wtedy szczylem także nie staraj się budowac swojego autorytetu takim tekstami jak powyżej...
Zależy jak rozumieć już jesteśmy, a nie jesteśmy. Dla mnie nie jesteśmy dlatego że większość jest przekonana o życiu w "wolnym" państwie rządzącym się demokratycznymi wartościami, dbającym o swoją suwerenność. Po za tym państwo JESZCZE nie wchodzi tak bezczelnie w życie prywatne i jak narazie praktykuje umiarkowaną inwigilację-i ja pisze o tendencji globalnej EU/US/Azja. Widać Ty wolisz rozdzielać, a właśnie "odgórny" koncept jest taki żeby stworzyć jedną wielką nację która stłamsi każdy ruch oporu w zarodku. Oczywiście nacja która się tworzy nie jest taka jak powinna być, a jest sztucznym wytworem globalnej elity. Nie będzie się gdzie schować, ludzie będą przemęczeni pracą, przestraszeni siłą państwa niezdolni do organizowania grup oporu i łączenia się we wspólnoty o co odpowiednie pranie mózgu zadba. Już widać tego efekty-lduzie sa przekonani o własnej indiwidualnośći, mają niepohamowańa potrzebe wyższości nad innymi. Ciągłą chęć udowadniania czegoś sobie i innym żeby choć zbliżyć się do autorytetów którymi są karmienia, a które sa tak delaeko od źródła i prawdziwej natury człowieka.
Myslę że to jest największa i zarazem najstraszniejsza broń-ludzie sa zaślepieni nienawiścią, nei szanują siebie więc nei szanują innych. To nie jest nasza natura, to jest pranie mózgu które nam urządzili Ci w których jest to interesie. Efekty widac choćby na sadisticu...
konto usunięte
2012-04-29, 23:01
Ciekawe ze wszyscy mowia o Huxley'u i Orwelllu, a zapominaja ze obaj panowie zainspirowali sie ksiazka ktora powstala za nasza wschodnia granica napisana przez Zamiatin'a pod tytulem "My" napisana w 1921roku .
Rowniez polecam.
Świetne książki. @autor książka Orwella ma tytuł "Rok 1984". Ale to pewnie małe twoje przeoczenie. Jak czytałem tą książkę w wieku 14 lat to miałem wypieki na twarzy.
lapps napisał/a:
obaj mieli racje, tylko orwellowskie jeszcze nie do konca w zycie weszlo:P
Nie? A Korea Pn, Chiny, Afryka?
cholera, jestem gimbusem, bo przewinąłem...